Nye demonstrasjoner i morgen

Det muslimske brorskapet mobiliserer igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO: (Dagbladet): Det muslimske brorskapet vil igjen mobilisere sine tilhengere ut i gatene imorgen, søndag.

Tilhengerne til den avsatte president Mohamed Mursi har ikke gitt opp kampen om å gjeninnsette mannen som ble avsatt i et godt planlagt militærkupp sist onsdag.

Rundt 30 døde I går var den blodigste dagen i denne andre egyptiske revolusjonen. Rundt 30 mennesker ble drept flere steder i Egypt.

I hovedstaden Kairo døde minst åtte etter at Mursi-tilhengere ble skutt av det som sannsynligvis var snikskyttere som skjøt fra hustak, og etter sammenstøt der motstandere og tilhengere av Mursi barket sammen i voldsomme sammenstøt.

I Egypts nest største by, Alexandria, ble minst 12 mennesker drept etter at Mursi-motstandere angrep Mursi-tilhengere med jernstenger, macheter og skytevåpen.

Men også andre steder i Egypt ble mennesker drept.

Dagen derpå Idag er det dagen derpå. Begge parter slikker sine sår, og mye av spenningen er utløst etter at brorskapet i går viste at de fortsatt har muskler til å mobilisere folk i demonstrasjoner som ifølge lederne skulle være fredelige.

SÅRET: En demonstrant er såret i sammenstøtene mellom tilhengere og motstandere av den avsatte presidenten, Mohamed Mursi, ved 6. oktober brua i natt. Tre mennesker ble drept her. Foto: EPA/ALI SABAA Scanpix
SÅRET: En demonstrant er såret i sammenstøtene mellom tilhengere og motstandere av den avsatte presidenten, Mohamed Mursi, ved 6. oktober brua i natt. Tre mennesker ble drept her. Foto: EPA/ALI SABAA Scanpix Vis mer

Det var ti-tusener av brorskapets tilhengere som tok til gatene igår. Men de var langt færre enn de flere millioner menneskene som demonstrerte mot Mursi da den urbane middelklassen mobiliserte sine tilhengere fra søndag i forrige uke, til de militære grep makta på onsdag.

Hvis Mursi-tilhengerne klarer å mobilisere like mange i gatene imorgen som på fredag, er det fortsatt liv i den islamistiske organisasjonen. Hvis ikke tyder mye på at motstanden mot militærkuppet er i ferd med å ebbe ut.

Mursis motstandere mener at han ville islamisere forvaltningen og samfunnet, at han splittet, og ikke samlet Egypt, og at han ikke var i stand til å styre økonomien. Han var upopulær i store deler av folket da han ble styrtet.