EndSARS:

- Nye demonstrasjoner i Nigeria: - Kaos

En dag etter at demonstrasjonene mot politivold ved landets spesialstyrker i Nigeria fikk dødelig utfall, har demonstranter igjen tatt til gatene.

DEMONSTRASJONER: Til tross for portforbud, har demonstranter tatt til gatene i flere av landets største byer onsdag. Her fra Lagos. Foto: Reuters / NTB
DEMONSTRASJONER: Til tross for portforbud, har demonstranter tatt til gatene i flere av landets største byer onsdag. Her fra Lagos. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at myndighetene innførte 24-timers portforbud i går kveld, har demonstrasjonene igjen spredd seg i flere av landets største byer onsdag.

Ifølge The Guardian har demonstranter satt opp barrikader i enkelte bydeler i Lagos, mens politiet har satt opp veisperringer. Det meldes også om at flere bygninger ble satt i fyr i Lekki-distriktet onsdag, skriver BBC.

Det er også meldt om tilløp til voldelige demonstrasjoner i hovedstaden Abuja. Situasjonen beskrives som kaotisk i flere av byene.

Samtidig har det kommet melding fra en lokal reporter på om at fire personer skal være skutt og drept under demonstrasjoner i byen Benin onsdag kveld. Dette er så langt ikke bekreftet.

VOLDELIG: En politibetjent anholder demonstranter i Lekki i Lagos, Nigeria, onsdag. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB
VOLDELIG: En politibetjent anholder demonstranter i Lekki i Lagos, Nigeria, onsdag. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB Vis mer

Flere drept

Også under demonstrasjonene tirsdag, kom det varierende meldinger om dødsfall. Mens det lokalt ble meldt om at nærmere 20 ble drept, sier Amnesty International at minst 12 ble drept.

- Bevis samlet inn fra øyevitner, videobilder og sykehusrapporter bekrefter at mellom klokka 18.45 og klokka 21 åpnet det nigerianske militæret ild mot tusenvis av mennesker som på fredelig vis hadde samlet seg og oppfordret til godt styresett og en slutt på brutalitet fra politiets side, sier menneskerettsorganisasjonen i en uttalelse onsdag kveld, ifølge NTB.

LEKKI: En mann demonstrerer i Lekki i Lagos onsdag. I to uker har nigerianere over hele landet demonstrert mot politivold. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB
LEKKI: En mann demonstrerer i Lekki i Lagos onsdag. I to uker har nigerianere over hele landet demonstrert mot politivold. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået AP har guvernøren i Lagos bekreftet at en person døde av skadene på sykehus, og at minst 25 personer ble såret da millitære styrker skjøt mot demonstrantene tirsdag.

Hæren benekter på sin side å ha skutt noen og avviser det hele som «fake news».

Kort tid i forveien ble demonstrasjonene omtalt som ha vært feststemte og fredelige, hvor mange hadde tatt med det nigerianske flagget og sang nasjonalsangen.

DEMONSTRER MOT POLITIVOLD: Demonstranter med det nigerianske flagget i Lagos tirsdag. Seinere samme kveld skal flere ha blitt skutt av militære styrker. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB
DEMONSTRER MOT POLITIVOLD: Demonstranter med det nigerianske flagget i Lagos tirsdag. Seinere samme kveld skal flere ha blitt skutt av militære styrker. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB Vis mer

Vold og tortur

Nigerianere har i to uker protestert mot politivold over hele landet, fra spesialstyrkene som forkortes SARS.

De har i årtier hatt som hovedoppgave å håndtere den mest alvorlige kriminaliteten i landet, men har blitt vel så kjent for vold, tortur, seksuelle overgrep, drap og omfattende korrupsjon.

Voldsspiralen i landet har fått internasjonal oppmerksomhet, blant annet under emneknaggen #EndSARS. Både FN og EU har fordømt rapportene som har underbygget voldsbruken og uttalt at de er bekymret for voldsutviklingen de siste dagene.

I går ba også demokratenes presidentkandidat i USA, Joe Biden, Nigerias myndigheter om å stoppe voldsbruken mot demonstrantene.

SÅREDE: Lagos' myndigheter offentliggjorde dette bildet av guvernøren Babajide Sanwo-Olu som besøker sårede demonstranter på sykehus onsdag. Foto: Lagos State government press via AP / NTB
SÅREDE: Lagos' myndigheter offentliggjorde dette bildet av guvernøren Babajide Sanwo-Olu som besøker sårede demonstranter på sykehus onsdag. Foto: Lagos State government press via AP / NTB Vis mer

Myndighetene lovet allerede i 2018 at det skulle skje endringer i spesialstyrkene, uten at det skjedde noe. Det samme gjorde de i 2019, skriver CNN.

Lover igjen reformer

Etter at demonstrasjonene startet for to uker siden, har sjefen for landets politistyrker, Mohammed Abubakar Adamu, annonsert at spesialstyrkene nå skal avvikles og at troppene skal omplasseres.

Han har også uttalt at landet skal igangsette omfattende politireformer.

Demonstrantene sier på sin side de ikke vil gi seg før de faktisk ser at det igangsettes reformer i hele politiet.

Nigeria er Afrikas mest folkerike land med omkring 214 millioner innbyggere. Hele 60 prosent av befolkningen er under 24 år og en svært høy andel av de unge har ikke arbeid.

Nigeria har også kontinentets største økonomi, hvor mye av denne er knyttet til oljeinntekter. Coronapandemien har derfor rammet landet hardt. Samtidig er rikdommen i landet svært ujevnt fordelt og mange lever under stor fattigdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer