Nye detaljer: - Kom sekunder før

Bare sekunder før politiet ankom Coop-butikken i Kongsberg, ble den alvorlige «PLIVO»-meldinga lest ut til patruljen.

STOR UTRYKNING: 22 patruljer ble sendt ut, og flere var på vei, da politiet fikk melding om hendelsen i Kongsberg onsdag. Fem personer ble drept, og tre ble skadd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STOR UTRYKNING: 22 patruljer ble sendt ut, og flere var på vei, da politiet fikk melding om hendelsen i Kongsberg onsdag. Fem personer ble drept, og tre ble skadd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Torsdag opplyste politiet at de antar at Espen Andersen Bråthen (37), som er siktet for drapene i Kongsberg, begikk drapene etter at politiet fikk kontakt med ham på Coop-butikken.

Fredag kveld opplyser politimester Ole B. Sæverud i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet at de ikke vurderer å anmelde seg selv til Spesialenheten per nå. Politiaksjonen gjennomgås, og politimesteren understreker at de vil anmelde dersom det skulle komme fram opplysninger om at noe straffbart har skjedd.

- Det er ikke avdekket tjenestefeil. Spesialenheten etterforsker straffbare handlinger, og da skal det være grunn til å tro at det foreligger grov uforstand i tjenesten. Så vil vi være bedre enn det, og gjennomgangen kan avdekke læringspunkter selv om det er langt unna det som er straffbart, sier han.

HENDELSESFORLØPET: Politimester Ole Bredrup Sæverud opplyser at flere skal ha blitt drept etter at de mistet gjerningsmannen. Video: NTB Vis mer

- Skjer nesten aldri

Den første meldinga om det som etter hvert viste seg å bli en tragedie med fem drepte i Kongsberg, kom inn til operasjonssentralen klokka 18.12.30 onsdag.

Kort tid etterpå, klokka 18.13, ble dette loggført i politiets systemer. Det meldes da om at en mann med pil og bue skyter på folk på Vestsiden i Kongsberg sentrum, og det blir sendt en patrulje til stedet og det blir besluttet bevæpning.

- Det gjør vi ofte i Sør-Øst politidistrikt, og det besluttes når det er grunn til å tro at vi eller andre er i fare, sier politimesteren.

Det ble sendt ytterligere tre patruljer mot adressen. Til sammen var 22 patruljer satt på oppdraget før gjerningsmannen ble tatt, og flere ressurser var på vei.

I minuttene etterpå kom flere meldinger til operasjonssentralen om hendelsen og det ble meldt om at personer var truffet av pilene. Klokka 18.17 blir dette lest ut som en såkalt PLIVO- hendelse, som står for «pågående livstruende vold», og innebærer at politiet skal aksjonere umiddelbart for å hindre at menneskeliv går tapt.

- Det skjer nesten aldri, og er en vurdering som gjøres på operasjonssentralen. PLIVO-meldinga ble lest ut på sambandet så alle patruljer hørte det. Det skjedde veldig kort tid - godt under et halvt minutt - før de er på stedet, sier politimesteren.

Det var TV 2 som fikk dette bekreftet først.

Han tør ikke å være mer konkret enn det, fordi tidsstemplingen er på ulike systemer og det er uklart om disse samsvarer med hverandre. Han kjenner ikke til bakgrunnen for hvorfor det ble iverksatt PLIVO.

Avfyrte varselskudd

Han har heller ikke det konkrete antallet patruljer som fikk PLIVO-meldinga, men understreker at det var «veldig mange».

Politiet har tidligere opplyst at klokka er 18.18 når første patrulje får øye på gjerningsmannen.

Han ble da anropt av patruljen, men mistes av syne. Like etter er de i kontakt med mannen på nytt, og de blir da beskutt av flere piler. Dette gjør at de mister kontakt med ham, og han kommer seg unna.

I minuttene etter dette leter mange patruljer etter mannen, og det kommer inn meldinger fra publikum om observasjoner. Klokka 18.47 avfyrte politiet et varselskudd, og mannen ble pågrepet.

- Hvordan varselskudd avfyres kommer litt an på. Tanken er å skyte i en ufarlig retning, opplyser Sæverud.

BEKYMRING: Politiet har vært i kontakt med gjerningsmannen tidligere, og det har vært bekymring for radikalisering, sier politimester Ole Bredrup Sæverud. Video: NTB. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

Skal evalueres

Det har kommet fram at en barndomsvenn varslet politiet om Bråthen allerede i 2017 i forbindelse med en video han hadde lagt ut på Internett.

Politiet gjennomførte da en bekymringssamtale med 37-åringen. Fredag bekreftet PST at de fikk første varsel om mannen i 2015.

Politidirektoratet og PST har varslet en evaluering av politiets håndtering av angrepet, både i forkant og under selve hendelsen. Der skal informasjonsflyten mellom PST og politiet ses på.

- Hvorfor ble ikke varslene tatt tak i tidligere?

- Det ble tatt tak i. Jeg kan ikke redegjøre for hva som ble gjort, det er et komplisert arbeid som involverer flere etater. Etterforskningen har fokusert på det ferske og tidskritiske nå, som blant annet går på videoovervåking og åstedsundersøkelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer