FUNN: Forskere mener å ha gjort store funn ved Stonehenge. Foto: St. Andrews University/NTB Scanpix. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Nye detaljer:
- Uten sidestykke

De har ligget der urørt i over 4500 år. - Vi begynner å se ting som vi aldri trodde var mulig, sier arkeolog.

Publisert

Det er jubelstemning blant arkeologene som den siste tida har jobbet i området omkring Stonehenge i England. Nye undersøkelser har vist at til tross for tiår etter tiår med undersøkelser, har det ligget noe stort og uoppdaget under bakken helt til nå.

Storbritannias desidert største forhistoriske monument er oppdaget, skriver BBC. Det er klart etter at en rekke sirkelformede sjakter er funnet.

Undersøkelser har slått fast at funnet stammer fra minst 4500 år tilbake i tid. Ekspertene er foreløpig usikre på hvilken betydning sjaktene har hatt, men mener de har vært en slags ledende grense mot det en gang hellige området Stonehenge.

Helt enestående

Oppdagelsen består av mer enn 20 sjakter med en dybde på omkring fem meter og diameter på over ti meter. Disse danner igjen en sirkel på to kilometer.

- Størrelsen på dette funnet, på sjaktene og omkretsen av det hele, er uten sidestykke i Storbritannia, sier professor og leder for undersøkelsene, Vince Gaffney.

HIT: Stonehenge har vært et tema for både arkeologer og Ylvis-gutta.Video: TVNorge. Vis mer

Forskere fra flere britiske universiteter har jobbet med å avdekke funnene, som ble gjort nylig. Ved hjelp av blant annet kraftig radar klarte de til slutt å spore opp de mange sjaktene som lå skjult under bakken.

Ifølge BBC er området omkring Stonehenge et av de mest arkeologisk undersøkte i hele verden. Likevel har ingen funnet de oppsiktsvekkende sjaktene - før nå. Et funn som tegner et bilde av et mer kompleks samfunn enn det ekspertene tidligere har trodd eksisterte på den tida.

- Det er helt utrolig at ny teknologi kan lede oss til slike oppdagelser. Vi begynner å se ting som vi aldri trodde var mulig. Først nå har vi funnet alle disse sjaktene og har fått muligheten til å se dem i et mønster, sier Gaffney.

Kunne telle

Arkeolog Nick Snashall er ekspert på arkeologiske undersøkelser knyttet til Stonehenge. Hun er målløs over funnet som nå er gjort.

- Dette var området hvor innbyggerne ved Stonehenge levde sine liv. De drev stort sett med jordbruk. Ved å gjøre slike funn, kan vi gjenfortelle historien deres. Dette har gitt oss ny innsikt i hvordan de levde og hva de trodde på, sier Snashall.

Ifølge The Guardian gjør detaljene funnet enda mer spektakulært. Forskerne mener oppbygningen viser de første bevisene på at tidlige innbyggere i England hadde utviklet en måte å telle. Dette fordi det ville vært umulig å bygge så mange sjakter i et system med så geometrisk nøyaktighet uten å telle skritt eller andre måleenheter.

- Jeg kan heller ikke få understreket nok hvilken innsats som må ha vært lagt ned for å grave sjakter av en slik størrelse, med verktøy utelukkende laget av stein, tre og bein, sier Gaffney til The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer