Kongsberg-drapene:

Nye detaljer fra avhør

Politiinspektør Per Thomas Omholt gir flere opplysninger om hva det har blitt snakket om i avhørene med drapssiktede Espen Andersen Bråthen (37). I tillegg sier han at politiet har gjennomført vitneavhør av familie og tidligere venner.

AVHØR: Politiinspektør Per Thomas Omholt oppgir at det i avhør med siktede har blitt snakket om religion, samt antyder at det har blitt snakket om planlegging. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AVHØR: Politiinspektør Per Thomas Omholt oppgir at det i avhør med siktede har blitt snakket om religion, samt antyder at det har blitt snakket om planlegging. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

KONGSBERG (Dagbladet): Lørdag opplyser politiinspektør Per Thomas Omholt at det har blitt foretatt tre avhør av drapssiktede Espen Andersen Bråthen: Ett onsdag kveld like etter at fem personer ble drept i Kongsberg, ett natt til torsdag og ett torsdag ettermiddag.

Nå sier Omholt at religion har vært et tema i avhør, antyder at planlegging har vært et tema og sier at politiet har foretatt vitneavhør av familie og tidligere venner. Samtidig sier Omholt at avhørene av siktede i all hovedsak har dreid seg om hendelsene som fant sted onsdag kveld.

- Han har forklart seg ganske i detalj om hendelsesforløpet onsdag kveld. Han har samarbeidet godt med tanke på at vi har fått en god forklaring på hva han mener at han har gjort den kvelden, og den forklaringen støttes opp av andre bevis i saken, sier Omholt til Dagbladet.

KONGSBERG: Onsdag kveld ble fem personer drept i Kongsberg, dette er menneskene som mistet livet. Video: Dagbladet TV. Foto: Privat/Politiet Vis mer

Religion

Politiinspektøren forklarte på lørdagens pressekonferanse at de mener at siktede ikke har konvertert til islam «på en seriøst måte», og at siktede ikke har fulgt opp vanlige religiøse tradisjoner. Dette til tross for at det finnes videoer hvor siktede har hevdet at han har konvertert til islam.

- Hva har siktede forklart om sin religiøse tilknytning i avhør?

- Framover skal vi borre i alle slike ting, men han har sagt litt om det du spør om, og så får du tolke det ut ifra hva jeg sa i stad, sier Omholt.

POLITIINSPEKTØR: Per Thomas Omholt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POLITIINSPEKTØR: Per Thomas Omholt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Planlegging

I etterforskningen skal politiet finne ut av i hvilken grad handlingene var planlagt. På pressekonferansen opplyste Omholt at siktede har «tenkt disse tankene i noen dager» forut for drapene onsdag kveld.

- Hvilke tanker er det du viser til, og hvordan har dere kommet fram til at siktede har tenkt disse tankene i noen dager?

- Vår hovedhypotese er at hans hovedmotivasjon for å utføre disse handlingene var sykdom. I tillegg sier vi at han har tenkt disse tankene i noen dager før, og det er mye som tyder på at han kan ha nevnt noe om dette i avhøret sitt, ettersom han er en person som har vært mye alene.

Siktede er fortsatt på lukket og sikret helseinstitusjon, og er ikke i stand til å bli avhørt på nåværende tidspunkt. Politiet håper at han er i stand til å avhøres på nytt så snart som mulig.

- Hvordan har siktede opptrådt i avhørene?

- Jeg tror ikke at jeg skal felle noen dom over hans opptreden i avhørene, annet enn at han har samarbeidet når det gjelder de faktiske forholdene onsdag kveld.

Siktede har erkjent de faktiske forholdene, men har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld på nåværende tidspunkt.

TERROR: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen ble onsdag 13. oktober pågrepet for fem drap på Kongsberg. Dette vet vi om mannen. Video: Dagbladet TV. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Familie avhørt

Hittil har politiet vært ordknappe om drapshandlingene og hendelsesforløpet onsdag kveld for å unngå å påvirke vitneforklaringene før alle vitneavhørene har blitt gjennomført. Blant annet har politiet ikke ønsket å fortelle om to av de tre våpnene som ble brukt.

- Vi har kommet veldig langt med vitneavhørene, men i en så alvorlig sak må vi være sikre på at vi har snakket med alle.

Fredag kom Omholt med en tydelig oppfordring til personer som har kjennskap til siktedes bakgrunn om at de bør melde seg til politiet.

- Flere av vitnene som har blitt avhørt er folk som kjenner siktede eller har en relasjon til ham. Blant annet har flere familiemedlemmer og tidligere venner blitt avhørt.

- Hvilken informasjon har kommet fram i disse vitneavhørene?

- Det er litt for tidlig å gå ut med det i mediene. Dette fordi vi ønsker å avhøre flere vitner som har noe å si om siktedes fortid.

Statsminister Jonas Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl besøkte Kongsberg. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV. Vis mer

Sosial kontakt

På pressekonferansen kunne Omholt også fortelle at politiets hypotese om at 37-åringen har gjort dette helt alene er styrket. Omholt sa at det ikke er noe i etterforskningen så langt som tyder på at siktede har snakket eller samarbeidet med noen.

- Tvert imot virker dette som en person som har hatt lite sosial kontakt med andre, sa Omholt.

- Hva er det som gjør at det virker som at siktede har hatt lite sosial kontakt?

- Det er etterforskningen så langt som har vist at mye tyder på at han har vært mye for seg selv og vært lite sosial - både på nett og fysisk. Men vi utelukker ikke at han kan ha hatt kontakt med andre, selvfølgelig, sier Omholt.

Politiinspektøren gir også en statusoppdatering om de tre personene som ble skadd onsdag kveld.

- De har blitt påført skade med våpen. Vi ønsker ikke å gå i detalj om hvordan de ble skadd før alle vitner har blitt avhørt om det, men alle tre skal være i god fysisk form nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer