Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye detaljer i Tromsø-saken: Slik var de siste bevegelsene

Mor siktet for drap og drapsforsøk på egne barn. Politiet vet fortsatt ikke motiv, men tror ikke mora hadde planer om å reise.

HENSATT: Barnevogna ble hensatt i veien like ved vannet mandag 2. desember i fjor. Foto: Jonas Høylo Fundingsrud
HENSATT: Barnevogna ble hensatt i veien like ved vannet mandag 2. desember i fjor. Foto: Jonas Høylo Fundingsrud Vis mer

En kvinne i 20-årene er siktet for drap og drapsforsøk etter at hun og tre barn ble funnet livløse i sjøen i Tromsø i desember.

Politiet er snart ferdig å etterforske saken, og har nå kartlagt mora og de tre barnas siste bevegelser.

Den sudanske kvinne på 27 år og og to døtre på fire og sju år døde på sykehus. Datteren på halvannet år ble alvorlig skadd.

Mystiske minutter

SJOKKERENDE: Rektor ved voksenopplæringa i Tromsø, Lena Steinsvik Hansen, sier at både lærere og medelever av moren reagerte sterkt da de hørte hva som hadde skjedd. Video: Christian Wehus. Reporter: Trym Mogen Vis mer

Politiet har et godt bilde av de siste bevegelsene til den avdøde kvinnen og hennes barn. Kartleggingen er basert på videoovervåking, informasjon fra billettsystem, vitneobservasjoner og elektroniske spor.

Mor og de tre barna forlot hjemmet i Tromsø rundt klokka 15.40 og tok en rutebuss inn til Tromsø sentrum. Like før hadde nabojenta vært på besøk hos familien.

I sentrum byttet de buss og tok rute 33 kl. 16.06. De gikk av i området Fagereng.

Informasjon fra kvinnens mobiltelefon tilsier at de har beveget seg fra veien ned til fjæra i tidsrommet mellom klokka 16.20 og 16.45, ifølge politiet. De siste bevegelsene er registrert klokka 16.52, melder politiet.

Politiet mener kvinnen er livløs fra dette tidspunktet.

Politiet mottok melding om funn av barnevogna klokka 17.28.

Den første personen ble hentet opp av vannet av politipatruljen klokka 17.43. Den fjerde personen ble funnet av dykkere fra brann og redning klokka 18.00. Alle fikk livreddende førstehjelp på stedet. Innen klokka 18.13 var alle fire sendt til UNN.

DRAPSAKEN I TROMSØ: Bistandsadvokat til faren, Erik Ringberg, forteller at han vet like lite som alle andre om hva som skjedde i Tromsø. Video: Christian Wehus. Reporter: Trym Mogen Vis mer

- Vi legger til grunn at hun på tidspunktet 16.52 er livløs i vannet og at det dermed går 51 minutter til første person er tatt opp av vannet, sier politiadvokat Gøril Lund til Dagbladet fredag.

Den siste bevegelsen er registrert på kvinnens telefon, og politiet mener å ha god oversikt over hva som har skjedd.

- Vanskelig

Tidsrommet fra kvinnen forlot hjemmet og til funnet i sjøen har vært det mest sentrale tidsrommet i politiets forsøk på å komme til bunns i saken.

Men politiet mangler informasjon som kan avdekke et eventuelt motiv eller foranledning for drapene.

- Det er viktig å forsøkte å få avklart motiv. Den nærmeste kilden kan ikke gi de opplysningene og det er mulig at vi ikke får alle svar. Vi prøver likevel å avdekke alle omstendighetene rundt, sier Lund.

- Vet man hvordan alle fire havnet i vannet?

- Det er den vanskelige biten. Vi har et vitne som ser henne forserer brøytekanten, og går ned mot vannet. De siste minuttene før hun blir livløs er et tidsrom vi ikke har vitneobservasjoner fra. Rekkefølgen på hvem som har havnet i vannet og hvordan hun har gjort det, vet vi ikke, sier Lund.

- Ikke planlagt reise

De foreløpige obduksjonsrapportene av de tre avdøde viser at alle døde av drukning i kombinasjon med sterk nedkjøling.

Det ble funnet tre pass i den hensatte barnevogna. Disse tilhørte mor og de to eldste barna. Det minste barnet har ikke eget pass.

- Vi har ikke informasjon som tilsier at mor hadde planlagt en reise, skriver politiet i en pressmelding fredag.

VENN AV FAMILIEN: Ahmad Idris har vært i kontakt med faren til de tre jentene i Tromsø. Video: Christian Wehus. Reporter: Trym Mogen Vis mer

Mer enn 70 vitner er avhørt i saken, samtidig som politiet har gjennomført en rekke tekniske undersøkelser.

Politiet tar sikte på å oversende saka til statsadvokaten innen utgangen av februar.

Mora er siktet for drap og drapsforsøk, selv om hun er død. Politiet har blant annet tatt ut en siktelse slik at de kan ta beslag i kvinnens eiendeler. Blant de aller viktigste beslagene i saken, er kvinnens mobiltelefon. Om saken ender med tiltale, vil den bli henlagt fordi kvinnen er død.

Barnefaren kom til Norge i 2015, og mora kom i 2017 etter søknad om familiegjenforening. Familien var ikke kjent av politiet fra før.

Familien på fem bodde sammen i en bolig i Tromsø. Faren er i jobb, moren var tilknyttet et introduksjonsprogram i kommunen og barna gikk på skole og i barnehage.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media