I fjor avslørte forskere et nytt og mystisk fenomen.
Helt tilfeldig kom forskere over unormale strømmer av plasma. Plasma er en gassaktig substans som er ekstremt varm og stappfull av energi, og var ikke noe forskerne forventet å finne i området.
«Romorkaner»
Nye undersøkelser viser syklonliknende polarlys, større enn 965 000 kilometer i diameter, som danser rundt i den ytre atmosfæren. Polarlysene roterer og har et «rolig» område i midten.
Forskerne døpte de nye fenomenet «romorkaner».
- De oppstår hvor ingen kikker og hvor ingen trodde noe skjedde. Det handler bare om å åpne øynene , sier Larry Lyons, en av forskerne og romfysiker ved UCLA, til The Washington Post.

Sjeldent værfenomen: - Aldri sett liknende
Skiller seg fra nordlys
Polarlys er ikke noe nytt, og mange har nok allerede sett dette i form av nordlys her i Norge. I likhet med nordlys, har romorkaner de samme røde, grønne, blå og rosa fargene som danser på himmelen, med samme fart.
Forskjellen derimot er at romorkaner roterer, og dannes enda høyere i atmosfæren enn vanlige nordlys og kan spinne i opptil åtte timer.
Nyoppdagelsen avslører altså en ny måte solpartikler kan reise og frakte store mengder energi inn i jordas system.
Lyons sier videre til nyhetsnettstedet at man har sjanse til å se en romorkan dersom man står på 80 nordlige breddegrader, nær Nordpolen.
I tillegg vil astronauter ha mulighet til å se fenomenet, om de vet hva de skal se etter.

Forstyrrer satellitter
Men selv om romorkaner er vanskelig å skue med det blotte øyet, kan man fortsatt merke det på andre måter.
Når de har passert i atmosfæren har de nemlig forstyrret radiobølger, og dermed påvirket sattelittkommunikasjon og navigasjonssystemer, sier Qing-He Zhang og Sheng Lu, som også forsker på fenomenet, til The Washington Post.
- Dette er nok noe vi må tilrettelegge for luftfartøy som flyr i polområder, sier Zhang.

Har funnet «jule-asteroide»
Sett over 300
I flere tiår har forskere sett små glimt av polarlys i polområdene, men ingen har noen gang satt sammen et bilde av hva det kan være.
Zhang, Lu, Lyons og deres kolleger har forsket på fenomenet de siste elleve åra og har til sammen sett over 300 romorkaner - cirka 30 hvert år. De fleste skal ha oppstått på ettermiddagen i sommertida.
Romorkaner dannes når elektroner faller ned i atmosfæren og aktiverer molekyler som frigjør fotoner av lys, på samme måte som nordlys.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!