Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Granskingsrapport: Tok opp regelverket i 2017 - fikk ingen respons

Nye detaljer om omstridt Nav-møte

Den Nav-ansatte hadde forberedt spørsmål om EØS-regelverket og «syntes det var underlig» at han ikke fikk noen respons da han tok det opp med departementet i 2017.

I STORMEN: Arbeids og sosialminister Anniken Hauglie (H) og Nav-direktør Sigrun Vågeng (tv). har begge vært i hardt vær etter NAV-skandalen ble kjent. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I STORMEN: Arbeids og sosialminister Anniken Hauglie (H) og Nav-direktør Sigrun Vågeng (tv). har begge vært i hardt vær etter NAV-skandalen ble kjent. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hvor tidlig fikk ansatte i departementet høre om at EØS-regelverket kunne være feil praktisert?

Departementet har selv påstått at de først fikk høre om uenighet om regeltolkningen før jul i 2018.

Nå styrker NAVs interne granskningsrapport mistanken om at det kan ha skjedd minst et år tidligere, slik Navs nest største fagforening har hevdet.

I rapporten står det nemlig at en ansatt i Nav løftet problemstillingen på et møte mellom direktoratet og departementet allerede 25. oktober 2017, på et formøte til et pakkemøte med ESA.

«Deltakeren fra NAV Klageinstans oppgir til Internrevisjonen at han i formøtet stilte spørsmål om de andre på møtet mente at § 11-3 kunne benyttes til å gi avslag på AAP grunnet utenlandsopphold innenfor EØS-området. Han opplevde at han ikke fikk respons fra de andre møtedeltakerne, noe han syntes var underlig», står det i rapporten.

§ 11-3 i folketrygdloven sier at folk må oppholde seg i Norge hvis de skal ha rett på trygdeytelser - noe som altså strider mot EU-forordningen.

Bekrefter versjonen

«Han oppgir at han hadde forberedt spørsmålet godt og visste akkurat hva han skulle spørre om. Derfor husker han dette godt», står det videre i rapporten.

Møtet har vært kjent tidligere, men i revisjonsrapporten får påstanden for første gang støtte fra en annen møtedeltaker - denne fra NAVs ytelsesavdeling - som bekrefter at problemstillingen ble reist.

«Deltakeren fra Ytelsesavdelingen bekrefter versjonen til deltakeren fra NAV Klageinstans», står det i den interne NAV-rapporten.

Tidligere har NAV-ledelsen sådd tvil om opplysningen fra fagforeningen, ved å si at de «ikke kjenner til» at problemstillingen ble tatt opp.

Det samme har departementet, som har sagt at de i så fall ikke «oppfattet» at det ble sagt noe i møtet som gjorde at de burde ha tatt grep.

Alvorlig

- Dette styrker fagforeningas versjon om at arbeidsminister Anniken Hauglies departement ble varslet om mulig feilpraktisering allerede i oktober 2017, noe som i så fall betyr at Hauglie feilinformerte Stortinget under redegjørelsen i november i år, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

INTERNGRANSKING: Nav har gransket seg selv - slik gikk det galt. NAV-direktør Sigrun Vågeng kommenterer rapporten som kom tidlig i desember 2019. Video: Endre Vellene Vis mer

Han mener Hauglie har bagatellisert fagforeningens bekymring - og at hun kan ha villedet Stortinget, noe Hauglie gjentatte ganger har avvist.

- Hvis det som kommer fram i NAVs internrapport, og som Dagbladet rapporterte om i november, stemmer, så har Hauglie dermed feilinformert Stortinget om det samme minst to ganger. Det er i så fall et svært alvorlig brudd på opplysningsplikten, sier Moxnes.

På møtet var to navngitte avdelingsdirektører i Arbeids- og sosialdepartementet som begge var avdelingsdirektører den gangen.

Avdelingsdirektører

De har direktørtitler i departementet den dag i dag.

OMFATTENDE MATERIALE: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener hun overleverte ny informasjon om NAV-skandalen til Stortinget i november. Reporter: Torun Støbakk. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

En av dem har signert flere sentrale e-poster og brev fra departementet til Nav om EØS-reglene det siste året.

Dagbladet har forsøkt å få en mer utdypende kommentar fra departementet tirsdag - men de viser bare til tidligere svar om saken.

Dagbladet har også bedt om å få snakke med den Nav-ansatte som reiste diskusjonen på møtet i 2017, men vedkommende har ikke ønsket å kommentere saken.

- Avyo er kjent med at uttalelsen i formøtet med departementet var tenkt som en utfordring til departementets ansatte at de skulle tenke gjennom hvorvidt oppholdskravet i § 11-3 kom til anvendelse innen EØS-området, men dette ble ikke fulgt opp i ettertid. Diskusjonen fortsatte internt i NAV etter dette, har Avyo-leder Øyvind Hov Randmæl tidligere forklart om møtet til Dagbladet.

Fagforeningen har, i likhet med Moxnes, vært kritisk fordi de mener informasjonen om møtet er blitt forsøkt bagatellisert.

Randmæl ønsker ikke å kommentere funnene i revisjonsrapporten tirsdag.