Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ghislaine Maxwell:

Nye detaljer om pågripelsen

FBI og bevæpnet politi sparket ned døra til overgrepssiktede Ghislaine Maxwell etter ett år i skjul.

NYE DETALJER: Torsdag ble Jeffrey Epsteins partner Ghislaine Maxwell pågrepet av bevæpnet politi i New Hampshire. Foto: Patrick McMullan / Getty Image
NYE DETALJER: Torsdag ble Jeffrey Epsteins partner Ghislaine Maxwell pågrepet av bevæpnet politi i New Hampshire. Foto: Patrick McMullan / Getty Image Vis mer

Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epsteins mangeårige partner, ble torsdag pågrepet av FBI ved skjulestedet sitt i New Hampshire under en storstilt politiaksjon.

20 bevæpnede politibetjenter og FBI-agenter skal ha raidet Maxwells 613 mål store eiendom i Bradford tidlig torsdag morgen, ifølge The Guardian.

Betjentene skal ha slått inn døra på boligen med navnet Tucked Away, eller «gjemt bort» på norsk, og pågrepet Maxwell som fram til nå har vært i skjul.

ARRESTERT: Fungerende statsadvokat i New York, Audrey Strauss, peker ut Ghislaine Maxwell som medhjelperen til sexforbryteren Jeffrey Epstein. Video: AP Vis mer

Skjulte seg i luksus

Hun skal angivelige ha betalt for eiendommen kontant i desember gjennom et anonymt skallselskap, og siden holdt seg skjult i den luksuriøse tømmer-villaen.

Ifølge amerikanske myndigheter skal Maxwell, som er datteren til den britiske mediemogulen Robert Maxwell, hatt tilgang på over 15 ulike bankkontoer siden 2016. På det meste skal hun ha disponert rundt 20 millioner dollar.

Hun har også dobbelt statsborgerskap, og påtalemyndigheten i New York har dermed sagt at de vil motsette seg eventuell kausjon grunnet fluktfare.

Seksuelle overgrep

Maxwell har vært i skjul siden Jeffrey Epstein ble funnet død på cella i New York i fjor sommer. Epstein var siktet for blant annet menneskehandel, og risikerte 45 år i fengsel dersom han ble funnet skyldig.

58 år gamle Maxwell sitter i dag varetektsfengslet i Merrimack County Jail, siktet for blant annet å ha rekruttert mindreårige jenter til den nå avdøde milliardæren Epstein mellom 1994 og 1997. En av metodene skal ha gått ut på å la unge jenter massere han, før Epstein og Maxwell presset de unge jentene til å ha sex med ham.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep, i den nye Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer

Enkelte av jentene var bare 14 år da Epstein skal ha forgrepet seg på dem.

Ifølge FBI spilte Maxwell en sentral rolle i både rekrutteringen av de unge jentene, samt overgrepene de angivelig ble utsatt for på Epsteins eiendommer i Florida, New Mexico og New York.

- Ghislaine Maxwell tilrettela, bisto og deltok i seksuelle overgrep mot mindreårige. Maxwell lokket mindreårige jenter, fikk deres tillit og leverte dem inn i fellen hun og Jeffrey Epstein hadde laget, sier statsadvokaten Audrey Strauss i en uttalelse.

Assisterende direktør i FBI William Sweeney Jr. mener Maxwell og Epstein har kynisk utnyttet og misbrukt sårbare ungdommer.

- Å ivareta uskylden til barn er noe av det viktigste ansvaret vi har som voksne. Som Epstein, valgte Maxwell å ignorere loven og hennes ansvar som voksen ved å bruke alle tilgjengelige midler for å lure sårbare ungdommer, sier han.

Britiske kongefamilien

Prins Andrew har havnet i søkelyset i kjølvannet av Epstein-saken. Virginia Giuffre har anklaget hertugen for å ha forgrepet seg på henne på Maxwell sin adresse i London. Giuffre skal den gang ha vært 17 år.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Anklagene har vist seg vanskelig for prinsen å riste av seg, da det ble tatt et bilde av han og Giuffre den angivelige kvelden.

Prins Andrew har benektet alle anklager, men ble likevel fratatt alle offisielle oppgaver i den britiske kongefamilien i etterkant av et intervju med 60 minutes der han forsvarte vennskapet sitt med overgrepssiktede Epstein.

Nekter skyld

Det er ventet at Maxwell, som mener hun er uskyldig, skal møte i retten i New York denne uka. Dersom hun blir funnet skyldig på samtlige punkter, kan hun risikere å tilbringe de neste 35 åra bak murene.

Epstein ble dømt i Florida i 2008 for oppfordring til prostitusjon med en mindreårig. Maxwells advokater vil mest sannsynlig påberope henne immunitet som følge av en avtale Epstein gjorde med påtalemyndigheten den gang, skriver The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!