RUSSERNE FREMMET TRUMP: Ifølge to nye rapporter brukte Russland sosiale medier for å fremme Donald Trump. Foto: REX/SHUTTERSTOCK
RUSSERNE FREMMET TRUMP: Ifølge to nye rapporter brukte Russland sosiale medier for å fremme Donald Trump. Foto: REX/SHUTTERSTOCKVis mer

Nye detaljer om Russland-innblanding: - Omfattende og kalkulerende

Skal ha brukt sosiale medier for å fremme Donald Trump.

To rapporter som er frigitt av amerikanske senatorer mandag, viser at den russiske innblandingen under det amerikanske presidentvalget i 2016 var mer omfattende enn først antatt.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Innblandingen skal ha vært spesielt stor i sosiale medier. Det ble ifølge rapportene opprettet kontoer, under falske navn sådan, på blant annet Instagram og Facebook.

Målet har vært å skape støtte for Donald Trump, først i kampen for å bli republikanernes presidentkandidat, i det avgjørende presidentvalget, og videre gjennom tiden han har sittet som president.

- Dette viser hvor aggressivt russerne prøvde å splitte USA på bakgrunn av rase, religion og ideologi, sier Richard Burr, formann i senatets etteretttingskomité i en uttalelse, ifølge Reuters.

Det er den såkalte «trollfabrikken», det russiske selskapet Internett Research Agency (IRA), som anklages for å stå bak påvirkningskampanjen.

- Omfattende og kalkulerende

Såkalte «memer», enkelt forklart en form for visuell vits, der Trump blir sammenlignet med Jesus, var blant virkemidlene. Hans rival i presidentvalget, Hillary Clinton, ble for eksempel sammenlignet med djevelen.

Ifølge New York Times kommer det fram at russerne skal ha jobbet spesielt målrettet mot afroamerikanere.

Rapporten bekrefter stort sett tidligere etterforskningsresultater, men det nye er at den avdekker aktivitet som fortsatt pågår.

- Disse rapportene demonstrerer hvordan russerne har utnyttet samfunnet vårt for å splitte amerikanerne i et forsøk på å undergrave og manipulere demokratiet. Angrepene var mer omfattende og kalkulerende enn det vi trodde, sier senator Mark Warner, som er demokratenes øverste mann i etterettningskomitéen.

Ifølge New York Times pågår det blant annet en kampanje for å fremme Bashar al-Assad, presidenten i Syria. I Syria har det pågått en mangeårig borgerkrig. Al-Assad og Russland har et samarbeid.

Det skal også ifølge CNN ha blitt opprettet en konto rettet mot kristne, som tilbød «gratis veiledning for folk som lider av sexavhengighet».

«Å rekruttere personer ved å avsløre en sårbarhet - vanligvis en hemmelighet som personen skammer seg over eller vil gi økonomisk skade hvis den blir avslørt - har pågått i årevis,» står det i rapporten.

Etterforskes

Blant annet skal russerne ha brukt sosiale medier til å forsøkte å overtale brukere av det populære mobilspillet Pokémon Go til å benytte seg av politisk splittende brukernavn.

Facebook, Twitter og Google har alle bekreftet at Internet Research Agency var hovedkilden bak provokative og splittende meldinger om rase, religion, våpenlover og homofiles rettigheter under presidentvalget i 2016.

FBIs Robert Mueller ble utnevnt som spesialetterforsker av det amerikanske justisdepartementet i mai i fjor, med mandat til å granske et eventuelt samarbeid mellom russiske myndigheter og Trumps valgkampanje.

Flere personer, som for inntil kort tid siden var blant presidentens aller nærmeste, sitter nå i fengsel - eller venter på å få sin dom.

Både Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, løy om sin kontakt med russere, fikk sparken og ble siktet. Trumps personlige advokat, Michael Cohen, løy også om sin kontakt med russerne. Han ble siktet. Nå samarbeider han med Mueller-etterforskningen og er et nøkkelvitne mot Trump.

Russland har hele tiden benektet anklagene.