15 millioner doser ødelagt

Nye detaljer om skandale

Allerede i juni 2020 var legemiddelselskapet Johnson & Johnson kjent med problemene ved vaksinefabrikken i Baltimore, hvor 15 millioner vaksinedoser ble ødelagt.

ØDELAGT: 15 millioner coronavaksiner fra legemiddelselskapet Janssen, som er en del av Johnson & Johnson, ble ødelagt ved en vaksinefabrikk i USA. Foto: Frederic J. Brown / AFP / NTB
ØDELAGT: 15 millioner coronavaksiner fra legemiddelselskapet Janssen, som er en del av Johnson & Johnson, ble ødelagt ved en vaksinefabrikk i USA. Foto: Frederic J. Brown / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag friga amerikanske myndigheter dokumenter som viser at legemiddelselskapet Johnson & Johnson i juni 2020 visste at det var betydelig risiko knyttet til produksjonen ved vaksinefabrikken i Baltimore, ifølge Washington Post.

Måneder seinere, i mars 2021, oppdaget legemiddelselskapet at 15 millioner doser av deres coronavaksine var blitt ødelagt som følge av en feil og måtte kastes.

Legemiddelselskapet Janssen er en del av Johnson & Johnson. Derfor omtales deres coronavaksine ofte som Janssen-vaksinen i Norge og Europa.

FRIVILLIG: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han ikke vil anbefale Janssen-vaksinen over mRNA-vaksiner, i forbindelse med spørsmålet om frivillige Janssen-vaksiner. VIDEO: Edward Stenlund Vis mer

Undersøkelser

Dokumentene ble frigitt av en komité som har blitt satt til å undersøke hendelsen og produksjonsfeilene som har blitt begått av selskapet Emergent BioSolutions, som produserer vaksinedosene for Johnson & Johnson i USA.

Komiteen skriver i en rapport at Emergent ved flere tilfeller i 2020 ble advart om at det var betydelig risiko for kontaminering ved fabrikken. Advarslene kom både ved interne inspeksjoner og ved tilsyn utført av FDA, Johnson & Johnson og AstraZeneca.

Ved den aktuelle vaksinefabrikken ble det blant annet funnet at det var gjentakende problemer knyttet til mugg, hygiene, samt opplæring av ansatte. «Strategien for å unngå kontaminering ved vaksinefabrikken er mangelfull», konstaterte Johnson & Johnson ved et tilsyn i juni 2020.

ADVARER: Bent Høie er klar. Ikke gjør dette når du får tilbud om coronavaksine. Foto: Edward Stenlund / Dagbladet TV. Vis mer

Beklager

Washington Post skriver at i en annen rapport fra juni 2020 som ble utført på oppdrag fra Trump-administrasjonen, fastslås det at Emergents vaksineproduksjon var blitt utsatt for betydelig risiko på grunn av behovet for å raskt få tak i nye ansatte.

- Vi har iverksatt en rekke tiltak, sier Emergent-sjef Robert Kramer, og opplyser at dette inkluderer å flytte produksjonen av AstraZeneca-vaksinen, som også fant sted ved Baltimore-fabrikken.

- Vi beklager vår mangelfulle kontroll, og jeg vil personlig forsikre dere om at vi vil gjøre det som er nødvendig for å gjenoppta produksjonen på en trygg måte.

Kramer forteller at ingen av dosene som har blitt produsert av Emergent BioSolutions har blitt gjort tilgjengelig i USA.

Uker før skandalen ble oppdaget, solgte Kramer aksjer i sitt eget selskap verdt ti millioner dollar, men sier at salget var forhåndsbestemt og ble gjort automatisk, og at det dermed ikke hadde noen sammenheng med hendelsen.

OMFORDELER: Regjeringen vil følge anbefalingene fra FHI, og omfordele vaksiner til 24 kommuner som har vært hardt rammet av pandemien, opplyser helseministeren. Vis mer

Janssen-vaksinen

Johnson & Johnsons coronavaksine, ofte omtalt som Janssen-vaksinen, har blitt godkjent av Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA). Vaksinen knyttes imidlertid til de samme sjeldne og alvorlige bivirkningene som AstraZeneca-vaksinen, og vaksinen har derfor blitt satt på pause i Norges vaksinasjonsprogram.

Den sjeldne og alvorlige tilstanden kalles VITT, og kjennetegnes av blodpropper, lavt antall blodplater og blødninger. I USA antar man at 0,7 av 100 000 kvinner under 50 år utvikler VITT som følge av vaksinasjon med Janssen-vaksinen.

Regjeringen har imidlertid besluttet at den enkelte selv skal kunne velge å ta Janssen-vaksinen i Norge. Denne ordningen vil være på plass etter at Helsedirektoratet har utredet om det skal være retningslinjer for hvem som skal kunne ta dette valget, og hvordan helsevesenet skal informere personer som står overfor dette valget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer