Göteborg-eksplosjonen

Nye detaljer om skjult Oslo-spaning

Mark Lorentzon (55), mistenkt for å stå bak eksplosjonen i Göteborg, er internasjonalt etterlyst. I helga hjalp norsk politi sine svenske kolleger.

KLAPPJAKT: Norsk politi bistod sine svenske kolleger med å sjekke en adresse i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAPPJAKT: Norsk politi bistod sine svenske kolleger med å sjekke en adresse i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

For ei uke siden våknet beboere i en blokk i Göteborg opp til en eksplosjon og brann. Et hundretalls beboere ble evakuert, og rundt 20 personer ble skadd, fire av dem alvorlig.

Beboere fortalte om røykfylte ganger, naboer som lå besvimt ute på gårdsplassen og personer som firet seg ned fra leilighetene sine ved hjelp av laken.

To dager seinere ble det kjent at politiet hadde siktet en person i forbindelse med eksplosjonen.

Men de har fortsatt ikke funnet ham.

BLOKKA: Ifølge svenske medier var Lorentzon selv beboer i blokka, og uteleier skal angivelig ønsket å kaste ham ut fra leiligheten. Dette skulle angivelig skje bare timer etter at eksplosjonen fant sted. Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT via AP
BLOKKA: Ifølge svenske medier var Lorentzon selv beboer i blokka, og uteleier skal angivelig ønsket å kaste ham ut fra leiligheten. Dette skulle angivelig skje bare timer etter at eksplosjonen fant sted. Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT via AP Vis mer
ETTERLYST: Nå etterlyses Mark Lorentzon (55) internasjonalt. Foto: Expressen
ETTERLYST: Nå etterlyses Mark Lorentzon (55) internasjonalt. Foto: Expressen Vis mer

Etterlyses

Den mistenkte ble mandag varetektsfengslet in absentia, siktet for blant annet grov allmennfarlig ødeleggelse. Samme dag identifiserte svenske medier den mistenkte mannen som Mark Lorentzon (55).

Dette gjorde det også mulig for påtalemyndigheten å etterlyse Lorentzon internasjonalt, og ifølge Göteborgs-Posten har det nå blitt gjort.

- Jeg sendte inn en forespørsel i formiddag. Det går vanligvis raskt når det når NOA (politiets nasjonale operative avdeling), som utfører selve etterlysningen, sier Maria Thorell ved påtalemyndigheten til avisa.

Fra før av har mannen blitt etterlyst i Sverige.

FORSVANT: Lorentzon skal ha blitt sett forlate stedet kort tid etter eksplosjonen. Foto: Polisen
FORSVANT: Lorentzon skal ha blitt sett forlate stedet kort tid etter eksplosjonen. Foto: Polisen Vis mer

Sjekket Oslo-villa

I helga undersøkte politiet en luksusvilla i Norge på jakten etter den mistenkte bombemannen, skriver Expressen. Norsk politi har ifølge avisa undersøkt en villa i Oslo på oppdrag fra svensk politi.

Dagbladet er kjent med at en sivil BMW med én politimann dukket opp i 16-tida lørdag - samtidig sto ei uniformert marje parkert lenger oppe i gata i det velstående strøket på Bygdøy.

Den sivile politimannen brukte noe tid på å speide i området, før han satte seg i bilen, som etter en stund ble sett kjørende ned til den aktuelle adressen. Da BMW-en etter en stund kom opp, satt det to politimenn i bilen, men den kjørte fra stedet. Det samme gjorde marja, som forsvant i retning Frogner.

Eieren av villaen sier til Expressen at Lorentzon ikke er der.

- Jeg ble oppringt av politiet og kunne fortelle dem at denne mannen ikke er å finne i huset. Det jeg har forstått er at han har vært registrert på adressen for 20 år siden eller noe slikt, men jeg vet ikke noe mer.

BRANN: Per Bäcklund er lettet etter at datteren klarte å komme seg ut av det brennende boligbygget i Göteborg i Sverige. Video: Expressen. Vis mer

En tidligere eier av villaen forteller til avisa at han leide ut en del av huset til Lorentzon for mange år siden.

- Han leide en leilighet av meg i mange år, så det er klart jeg har møtt ham. Han sa han var skipsmekler, sier den tidligere eieren, som også forteller at det fortsatte å komme post til leiligheten lenge etter at Lorentzon forlot leiligheten. Han skal aldri ha meldt flytting.

Dagbladet har vært i kontakt med Oslo-politiet, som viser til Kripos, som igjen viser til svensk politi. Dagbladet har ikke lykkes å få en kommentar fra svensk politi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer