Birgitte Tengs-saken

Nye DNA-tester: - Skulle vært gjort for 24 år siden

Politiet har mottatt analyseresultater av tidligere testet og utestet biologisk materiale i Tengs-saken.

ANALYSER: Høsten 2017 ble DNA-analyser av tidligere utestet biologisk materiale og
retesting av tidligere prøver sendt til Østerrike. Politiet har nå mottatt analyseresultatene. Foto: Våge studio / NTB scanpix
ANALYSER: Høsten 2017 ble DNA-analyser av tidligere utestet biologisk materiale og retesting av tidligere prøver sendt til Østerrike. Politiet har nå mottatt analyseresultatene. Foto: Våge studio / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Saken som har hengt tungt over lokalsamfunnet på Karmøy i snart 24 år kan være ett steg nærmere en oppklaring. Voldtekten og drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs sjokkerte hele Norge i 1994. To år seinere ble hennes da 19 år gamle fetter dømt for drapet i tingretten. Han anket og ble frikjent i lagmannsretten.

Drapet er fortsatt uoppklart.

I desember 2016 anbefalte Kripos' cold case-gruppe en ny etterforskning i saken, som ble gjenopptatt i januar året etter. Da ble det bestemt at nye analyser av både tidligere undersøkte hår, og andre som ikke var undersøkt, skulle sendes til et laboratorium i Østerrike.

Torsdag skriver Haugesunds Avis at nye DNA-spor skal gi grunnlag for videre etterforskning av Tengs-saken.

BØR ETTERFORSKES: Kripos snakker om hvorfor drapet på Birgitte Tengs bør etterforskes på nytt. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ny analyse av hår

Det ble funnet uvanlig mange hår på den avdøde. Svært mange av hårene har vært undersøkt tidligere, men fremdeles var mange ikke analysert med tanke på DNA. De nye analysene skal ha gitt etterforskerne nytt grunnlag for videre etterforskning i håp om å oppklare saken.

Etter det Aftenbladet kjenner til er resultatene av undersøkelsene så interessante at politiet kommer til å gå i gang med taktisk etterforskning.

Kort tid etter saken i Haugesunds Avis ble publisert, sender Sør-Vest politidistrikt ut en pressemelding. Denne var egentlig planlagt til i morgen, men sendes ut torsdag «på grunn av at det verserer feil informasjon i media».

Dagbladet har kontaktet politiets pressekontakt, som sier at pressen må forholde seg til innholdet i pressemeldingen. Politiet ønsker altså ikke å utdype den nøyaktige feilen.

Vil ikke kommentere resultatene

I den utsendte pressemeldingen holder politiet kortene tett til brystet:

- Vi mottok nylig analyseresultatene, og vi går nå grundig gjennom rapporten. Som vi har sagt tidligere, kommer vi ikke til å kommentere analyseresultatene før vi har vurdert disse nøye og eventuelt foretatt nødvendige etterforskningsskritt i saken, opplyser påtaleansvarlig, politiinspektør Lars Ole Berge i Sør-Vest politidistrikt.

Videre i pressemeldingen presiserer politiet at DNA-prosjektet har vært en omfattende, kostbar, dynamisk og tidkrevende prosess.

- Men politiet vurderte det som riktig å sende inn alt materiale vi mente kunne bidra til å oppklare drapet.

Politiet vil trolig ikke komme med mer informasjon om analyseresultatene etterforskningen før høsten 2019.

- En stor lettelse

Fetterens advokat, Arvid Sjødin, kan ikke bekrefte det som står i Haugesunds Avis.

- Jeg har ikke fått slik informasjon fra politiet. Det eneste jeg har fått vite er at politiet har fått resultatet fra Østerrike og at de vil etterforske videre, sier han til Dagbladet, men legger fort til:

- Hvis det stemmer, så må jeg si at det er en betydelig lettelse. Vi har jobbet i årevis for å få frikjent fetteren, og vi fikk det skriftlig i sin tid. Men familien bør få en oppklaring av saken, samtidig som hele lokalbefolkningen også burde få det.

Denne saken har slitt på lokalbefolkningen i årevis, sier advokaten, som håper det kommer opplysninger som kan gi muligheten for å sette punktum i saken.

- Det er en stor lettelse for alle.

«En kamp»

Han forteller at det har vært en kamp for å få foretatt nye DNA-undersøkelser.

- Det har vi bedt om gang på gang på gang. De opprinnelige var ikke fullstendige. Seinest i 2012 var Folkehelseinstituttet ute og nektet. De ville ikke foreta nye undersøkelser. Det synes jeg er ganske graverende.

Overfor Haugesunds Avis kritiserer Sjødin politiets håndtering av saken før Kripos' tok over.

- Det er takket være privat innsats at vi er kommet der vi er i dag. Det som blir gjort nå, skulle vært gjort for 24 år siden, sier Sjødin til avisa.

ADVOKATEN: Advokaten til Birgitte Tengs' fetter, Arvid Sjødin, avbildet i retten i 2015. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ADVOKATEN: Advokaten til Birgitte Tengs' fetter, Arvid Sjødin, avbildet i retten i 2015. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Erstatningsdommen

Fetteren ble frikjent i lagmannsretten, men ble dømt til å betale Tengs' foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav. Erstatningskravet er seinere ettergitt, men dommen står ved lag.

Fetteren har flere ganger forsøkt å få saken gjenopptatt, uten hell. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte i 2003 den norske staten til å betale erstatning til fetteren fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.

- Det som har vært problemet, er denne erstatningsdommen. Han ble beskyldt for å ha tvunget seksuell omgang med sitt søskenbarn og for å ha drept henne. Den beskyldningen står fremdeles. Det sier seg selv at man ikke kan ha noe liv i forhold til det. Fetteren har for eksempel yrkesforbud i Norge på grunn av dette, sier advokat Sjødin.

- Det er viktig å få oppklart denne saken, som har vært tung for så mange i årevis, avslutter han.

2100 tips

I politiets pressemelding kommer det også fram at siden etterforskningen startet i 2017, har det kommet inn over 160 tips. Mange av disse kom inn i forbindelse med dokumentaren som gikk på TV2.

Ifølge politiet ar tipsene fortløpende blitt vurdert, og noen av disse har ført til etterforskningsskritt. Tipsene har imidlertid ikke ført til noe gjennombrudd i saken.

Siden drapet skjedde, har det totalt kommet over 2100 tips i saken.

- Alle tipsene er gjennomgått og fulgt opp i den grad dette har vært nødvendig og forsvarlig, skriver politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer