Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye dødstall: 9300

Flere nordmenn er blant de skadde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ingen av de skandinaviske utenriksdepartementene har fullstendig oversikt ennå, men opplysninger som nyhetsbyråene Ritzau, TT og avisa Aftonbladet har fått, viser at minst fire skandinaver er omkommet.

Avisa Phuket Gazette melder at 20 av de drepte i området var turister.

Tre av de omkomne skal være svensker, mens en skal være dansk. Alle de omkomne skandivaene var i Thailand da flodbølgen slo inn mot land.

Samtidig er minst fem dansker skadd.

Flere nordmenn skal være skadd, men Utenriksdepartementet har så langt ikke fått melding om at nordmenn er drept eller savnet.

Men de har heller ikke oversikt. Bare i Phuket på Thailand skal omlag 3000 norske turister oppholde seg. Ingen vet hvor mange som kan ha vært i katastofeområdene på Sri Lanka, Madras i India, på Maldivene, i Indonesia eller i Malaysia.

- Vi har etablert et krisesenter her i Utenriksdepartementet hvor vi tar i mot telefoner fra familier og pårørende til personer som er i området. Vi jobber for å få en totaloversikt, men det er en enorm jobb. Delvis fordi så mange nordmenn ferierer i området, og fordi kommunikasjonsnettverkene i området er overbelastet. Så snart som det er mulig, vil vi få inn ambassadepersonell til Phuket, sier rådgiver i Utenriksdepartementet Cathrine Andersen.

- Vi har fått melding om at flere nordmenn i Phuket har fått lettere skader, og har blitt behandlet for disse av medisinsk personell. Men det er ingen som har meldt om drepte eller hardt skadde, sier hun.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Utenriksdepartementet har allerede bevilget 10 millioner kroner i nødhjelp til Sri Lanka. Det er det første av de rammede landene som har bedt om hastehjelp.

- Vi jobber nå sammen med FN og nødhjelpsorganisasjoner for å koordinere nødhjelp til de rammede områdene, sier Andersen til Dagbladet.no.

UD fraråder folk mot å reise til de katastroferammede områdene etter bølgene som forårsaket etter jordskjelvet utenfor Indonesia natt til søndag. - Vi går ut med rådet etter en helhetsvurdering. Vi har verken oversikt over katastrofen, om det er ferdig eller om det kan komme flere etterskjelv eller andre ting. Situasjonen er for kaotisk og uforutsigbar situasjon og derfor fraråder vi folk å reise til disse berørte områdene, sier pressetalskvinne Cathrine Andersen i UD til NTB.

Enorm katastrofe

Dødstallene stiger for hvert minutt. Så langt er statusen slik:

• Sri Lanka: Mer enn 4500 døde og opp til en million mennesker hjemløse. En rekke kystlandsbyer ble regelrett skylt på havet.

• India: 2300 personer er døde. Lik og knuste fiskebåter og biler ligger strødd langs strendene.

• Indonesia: 2200 mennesker bekreftet døde. Flere landsbyer er jevnet med jorden, og døde kropper henger i trærne. Aceh-provinsen på Sumatra skal være hardest rammet.

• Thailand: 289 mennesker skal være drept, 3675 skadet og en rekke mennesker, deriblant flere turister savnet.

• Malaysia: 42 mennesker inkludert en rekke utenlandske turister er bekreftet døde. Ti tusener er evakuert.

• Maldivene: Ti mennesker er bekreftet døde, men bølgen som traff øyriket skylte over hele øyer der det kan ha vært turister og fiskere. Landets eneste flyplass er stengt.

• Bangladesh: Havnebyen Chittagong ble rammet av et skjelv på 7,36 på Richterskala. Minst to barn skal ha blitt drept da en turistbåt med 15 om bord kantret.

Tre av de omkomne skal være svensker, mens en skal være dansk. Alle de omkomne skandinavene var i Thailand da flodbølgen slo inn mot land.

Samtidig er minst fem dansker skadd.

Avisa Phuket Gazette melder at 20 av de drepte i området var turister.

KATASTROFE: Her oppstod jordskjelvet på enorme 8,9 på richterskala. Det utløste kjempebølgene som har rammet kystområdene i Sørøst-Asia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media