Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye dokumenter avslører at Bill Clinton og Tony Blair hadde de rareste telefonsamtalene

Snakket om bananer, overnattingsbesøk i Det hvite hus og Rosa Panter-filmene.

SNAKKET OM MYE RART: BBC har fått innsyn i utskrifter av telefonsamtalene mellom daværende president i USA Bill Clinton og tidligere statsminister Tony Blair i Storbritannia. Foto: AP/Mark Lennihan
SNAKKET OM MYE RART: BBC har fått innsyn i utskrifter av telefonsamtalene mellom daværende president i USA Bill Clinton og tidligere statsminister Tony Blair i Storbritannia. Foto: AP/Mark Lennihan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): BBC har fått innsyn i utskrifter av telefonsamtalene mellom daværende president i USA Bill Clinton og tidligere statsminister Tony Blair i Storbritannia.

Utskriftene er tungt sladdet, men de gir likevel et godt innblikk i det nære forholdet mellom de to forhenværende statslederne.

Ifølge BBC beskrev de sin rolle overfor hverandre som psykologer som tilbyr terapi til globale politikere. Temaene de to diskuterer spenner fra seriøse samtaler om fredsforhandlinger, til absurde utvekslinger om bananer og filmen «Rosa Panter».

Bananfrustrasjon Den tidvise frustrasjonen over å være statsleder kommer også til overflaten.

I 1999 var EU og USA midt i en krangel over karibiske bananer, og Clinton var tydelig oppgitt da han sa følgende til Blair.

- Sentralamerikanerne og karibene høres ut som skolegutter. De burde fokusere på å finne et felles utgangspunkt i stedet for å pisse på hverandres bein for å se hvem som har de største bananene.

Bananer ser ut til å ha vært et tilbakevendende tema for Clinton, noe som også resulterte i de merkeligste uttalelsene.

- Staben min lar meg ikke snakke med deg hvis ikke jeg har en banan i hånda. Nå sitter jeg her med en banan. Det er en stor, stygg brun banan, sa Clinton ifølge Buzzfeed.

Overnattingsinvitt Clinton inviterer også Blair til å overnatte i Det hvite hus i forbindelse med at statsministeren skulle på besøk til Washington.

Clinton: Vil du overnatte i Det hvite hus? Jeg kommer ikke hjem før kl 01, og du er kanskje i seng da, men det er opp til deg. Du kan få sove i den samme senga som Churchill sov i.

Blair: Jeg håper det passer seg.

Clinton: Så lenge du ikke sprader rundt naken før du skal bade. Du er altfor ung og for godt trent.

De to tidligere statslederne snakket selvfølgelig også mye sammen om langt viktigere temaer.

Saddam Hussein Blant annet hadde Blair og Clinton samtaler om Iraks tidligere overhode Saddam Hussein.

Clinton: Vi må insistere på teknisk kvalifiserte inspektører. Jeg vil ikke kunne skille et kjemisk laboratorium fra en fotballbane...Du og jeg må ha et nært samarbeid om dette. Jeg ringte kong Hassan og hadde en lang samtale med ham. Han har vært en god venn av meg og USA. Jeg ba ham om å kontakte Saddam og fortelle ham at jeg ikke har interesse av å jakte på ham og drepe ham. Jeg tuller ikke med ham. Jeg ønsker bare ikke at hans biologiske og kjemiske våpenprogram skal gå videre.

Blair: Min veldig klare mening er at våpeninspektørene må ha mulighet til å gjøre jobben sin uhindret. Jeg bryr meg ikke om hvem som følger inspektørene, så lenge de ikke stikker kjepper i hjulene for dem.

Saddam Hussein ble avsatt ved en USA-ledet invasjon i 2003. Da var det George W. Bush som var amerikansk president. Hussein ble tatt til fange av amerikanske styrker 13. desember 2003, stilt for irakisk rett, dødsdømt og henrettet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media