Nye dokumenter

Nye dokumenter avslører hvordan Jeltsin introduserte Putin til USA. - En solid demokrat

Dette er en historie fra de lovende 1990-åra, da håpet var lysegrønt, og USAs og Russlands presidenter omgikkes som perlevenner.

ANDRE TIDER: Bill Clinton på besøk i Moskva i 2000 for å besøke den ferske russiske presidenten Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix
ANDRE TIDER: Bill Clinton på besøk i Moskva i 2000 for å besøke den ferske russiske presidenten Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var i de dager da Russlands første demokratisk valgte president Boris Jeltsin skulle introdusere sin etterfølger som Russlands president til sin partner og venn, USAs president Bill Clinton.

- Jeg vil gjerne fortelle deg om ham, slik at du skjønner hva slags mann han er, sa Jeltsin til Clinton i en telefonsamtale 8. september 1999. Han hadde akkurat skaffet seg en ny og - skulle det vise seg - veldig handlekraftig statsminister.

- Jeg har funnet ut at han er en solid mann, godt på høyden på mange temaer som han har oversikt over. Samtidig er han grundig, sterk, og veldig lett å omgås. Og han kan lett få gode relasjoner til folk som er hans partnere. Jeg er sikker på at du vil se at han er en høyt kvalifisert partner, sa Jeltsin til Clinton.

To måneder seinere, i november 1999, da Jeltsin og Clinton møttes i Istanbul, fortsatte de samtalen om mannen som bare to måneder etterpå skulle bli Jeltsins etterfølger. Jeltsin snakket om seg selv i 3. person, og sa:

- Han vil bli Boris Jeltsins etterfølger. Han er en demokrat, og han kjenner Vesten, sa Jeltsin til Clinton.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer