ANDRE TIDER: Bill Clinton på besøk i Moskva i 2000 for å besøke den ferske russiske presidenten Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix
ANDRE TIDER: Bill Clinton på besøk i Moskva i 2000 for å besøke den ferske russiske presidenten Vladimir Putin. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nye dokumenter

Nye dokumenter avslører hvordan Jeltsin introduserte Putin til USA. - En solid demokrat

Dette er en historie fra de lovende 1990-åra, da håpet var lysegrønt, og USAs og Russlands presidenter omgikkes som perlevenner.

Det var i de dager da Russlands første demokratisk valgte president Boris Jeltsin skulle introdusere sin etterfølger som Russlands president til sin partner og venn, USAs president Bill Clinton.

- Jeg vil gjerne fortelle deg om ham, slik at du skjønner hva slags mann han er, sa Jeltsin til Clinton i en telefonsamtale 8. september 1999. Han hadde akkurat skaffet seg en ny og - skulle det vise seg - veldig handlekraftig statsminister.

- Jeg har funnet ut at han er en solid mann, godt på høyden på mange temaer som han har oversikt over. Samtidig er han grundig, sterk, og veldig lett å omgås. Og han kan lett få gode relasjoner til folk som er hans partnere. Jeg er sikker på at du vil se at han er en høyt kvalifisert partner, sa Jeltsin til Clinton.

To måneder seinere, i november 1999, da Jeltsin og Clinton møttes i Istanbul, fortsatte de samtalen om mannen som bare to måneder etterpå skulle bli Jeltsins etterfølger. Jeltsin snakket om seg selv i 3. person, og sa:

- Han vil bli Boris Jeltsins etterfølger. Han er en demokrat, og han kjenner Vesten, sa Jeltsin til Clinton.

Slo ned som ei bombe

Mannen de snakket om var Vladimir Putin. Og resten er historie. Samtalene referert her er hentet fra nylig offentliggjorte dokumenter, publisert digitalt av Clintons presidentbibliotek i hjembyen Little Rock i Arkansas. Bildet disse samtalene tegner er av ei tid da både USA og Russland skulle være partnere etter Den kalde krigens slutt. Det var da Clinton og USA inviterte Russland til å bli med i klubben av verdens rikeste land, G7, som dermed ble til G8, til tross for at landet ikke var kvalifisert til medlemskap fordi økonomien var for liten. Men Russland var ønsket som Vestens partner av politiske grunner. Det var den gang verdenspressen skrev om Bill og Boris. For de var jo på fornavn.

Samtalene mellom Clinton og Jeltsin viser at USAs president fikk vite hvem som skulle bli Russlands neste president mye tidligere enn det ble allment kjent. Putin ble regnet som bare en av mange politiske døgnfluer som var statsministere i Jeltsins regjeringer på 1990-tallet. Det slo ned som ei bombe da Jeltsin kunngjorde at han skulle gå av som president nyttårsaften 1999, og at han gikk av ved midnatt. Det gjorde at Putin automatisk rykket opp, og ble president. Han vant valget i mars 2000 med klar margin.

Nært forhold

At Jeltsin delte sine tanker om sin etterfølger med USAs president viser hvor nært forholdet mellom Jeltsin og Clinton var. Jeltsin ville forsikre Clinton om at Putin var en mann som man kunne stole på, til tross for sin KGB-bakgrunn, og alt som ville bli skrevet om ham i både russiske og utenlandsk presse i forbindelse med maktoverføringen.

19 år etter er fortroligheten som var mellom Jeltsin og Clinton borte i forholdet mellom Russland og USA. Nå var ikke forholdet konfliktfritt den gang heller. Det var konflikt om den russiske krigføringen i Tsjetsjenia. Det var stor konflikt om Natos bombing av russernes politiske fettere, serberne, på grunn av krigen i Kosovo. Det var konflikt om Natos utvidelse, og om nedrustningsavtaler. Men følelsen av å være på samme lag ble tapt i Putins tid. Og det er en annen historie.