LA SEG FLAT:  Guvernør Chris Christie har tatt på seg ansvaret for broskandalen, men nekter å ha kjent til den i forkant. Foto:AP Photo/Kathy Willens
LA SEG FLAT: Guvernør Chris Christie har tatt på seg ansvaret for broskandalen, men nekter å ha kjent til den i forkant. Foto:AP Photo/Kathy Willens Vis mer

Nye dokumenter avslører omfattende dekkoperasjon

Guvernør Chris Christies betrodde medarbeidere jobbet intenst for å dekke over sabotasjeaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nye dokumenter knyttet til «Bridgegate» ble fredag offentliggjort av myndighetene i New Jersey, skriver Washington Post.

Guvernør Chris Christie i den amerikanske delstaten New Jersey er i hardt vær etter avsløring om at nestsjefen i guvernørens stab og to ansatte i betrodde stillinger i havnevesenet sørget for å stenge to av tre felt av George Washington-broa i fire dager fra 9. september.

Veistrekningen er blant de mest trafikkerte i verden, med 276.000 passeringer daglig, og den plutselige stengingen førte naturlig nok til et voldsomt trafikkaos.

Politisk motiv Den offisielle forklaringen var at det skulle gjennomføres en trafikkflytstudie.

Men motivet skal ha vært hevn mot den demokratiske ordføreren i byen Mark Sokolich i Fort Lee, som Christie-leiren uten hell hadde prøvd å overtale til å gi offentlig støtte til guvernøren før valget i november.

De nylig frigitte dokumentene viser at det ble jobbet intenst for å opprettholde den offisielle forklaringen. Blant dokumentene var en powerpoint-presentasjon som ble laget tre dager etter at kaoset var et faktum, med tittelen: «Foreløpig vurdering av fordelene med studiet», melder New York Times.

Christie har hele veien nektet kjennskap til aksjonen, men har tatt på seg ansvaret. tHan kunne nylig opplyse at han sparket nestsjefen Bridget Kelly, som var sentral i den plutselige stengingen av de tre feltene.

Møte Demokraten John Wisniewski, som sitter i transportkomiteen i New Jersey, sier de nylig frigitte dokumentene, som utgjør 2040 sider, gir flere spørsmål enn svar på om Christie visste om sabotasjaksjonen, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Det kan se ut til at det har vært et møte mellom styreformann i havnevesenet og guvernøren en uke før Bridget Kelly ga ordren som skapte trafikkproblemene i Fort Lee, sier Wisniewski i en pressemelding.

Det er havnevesenet i New York og New Jersey som kontrollerer broa. Wisniewski legger til at denne opplysningen er en del av etterforskningen av en grunn, og at man vil få svaret på hvorfor i de kommende dagene.

En talsperson for Christie skal også ha spist middag med David Wildstein, den daværende direktøren i havnevesenet i New York og New Jersey, bare to dager før stengingen, melder CNN.

FILE - In this Nov. 26, 2011 file photo two women walk at Palisades Interstate Park as the sun sets over the George Washington Bridge, in Fort Lee, N.J. Many people have known little about Fort Lee until a political scandal centering on New Jersey Gov. Chris Christie enveloped the borough. Now for residents of the New York City bedroom community defined by both a feisty pride and frustration over the mixed blessings of proximity to the George Washington Bridge, the scandal is the reminder they did not need of how the bridge dictates the rhythm of everyday life. (AP Photo/Julio Cortez, File)
FILE - In this Nov. 26, 2011 file photo two women walk at Palisades Interstate Park as the sun sets over the George Washington Bridge, in Fort Lee, N.J. Many people have known little about Fort Lee until a political scandal centering on New Jersey Gov. Chris Christie enveloped the borough. Now for residents of the New York City bedroom community defined by both a feisty pride and frustration over the mixed blessings of proximity to the George Washington Bridge, the scandal is the reminder they did not need of how the bridge dictates the rhythm of everyday life. (AP Photo/Julio Cortez, File) Vis mer

Havnevesenet kontrollerer George Washington-broa.

Advarte Dokumentene viser at havnesjefen, Patrick Foye, på dag fire av aksjonen advarte mot at dette var et lovbrudd, og at han var «forskrekket» over avgjørelsen. 

- Jeg mener at denne forhastede og ukloke beslutningen bryter med den føderale lovgivingen og lovene i de to statene, skrev Foye i en e-post, ifølge Reuters.

20 minutter senere ble alle kjørefeltene på broa åpnet, og kaoset var over.

Dekkoperasjon Det ble også iverksatt en massiv dekkoperasjon i etterkant av stengingen. Bill Baroni, tidligere viseadministrerende direktør i havnevesenet, utnevnt av Christie selv, sa til Foye at det ikke skulle bli noen offentlig debatt om dette, skriver Washington Post.

Foye svarte: «Bill, det er akkurat det som er problemet: Det har ikke vært noen offentlig debatt om dette», og føyde til at denne «fiaskoen» måtte rettes opp.

Med en gang media fikk kjennskap til saken, ba Baroni talspersonen for havnemyndighetene, Steve Coleman, om å ignorere mediehenvendelser eller svare «ingen kommentar».

- På tide med trafikkproblemer Skandalen kom fram i lyset som følge av en rekke innsynskrav, stevninger og høringer som førte til at blant e-postkorrespondansen mellom visestabssjef Kelly og David Wildstein ble offentliggjort av Washington Post og andre aviser.

«Tiden er inne for litt trafikkproblemer i Fort Lee», skrev Kelly fra sin private epost-konto 13. august.

«Oppfattet», svarte Wildstein, som i sin tid fikk jobben fra Christie, etter noen få minutter. I dagene som fulgte viser epostene at de to avtaler telefonsamtaler om planen.

9. september, første skoledag i distriktet, skjer plutselig veistengingen uten forvarsel for lokalbefolkningen og øvrige myndigheter, under dekke av at det er en trafikkflytstudie.

Første skoledag Mens skolebusser fulle av barn ble stående i fire timer lange køer og utrykningskjøretøyer ble forsinket over motorveibroa, moret Christie-staben seg over det uhåndterlige trafikkaoset som oppsto i byen Fort Lee på New Jersey-sida av broa.

Der heter borgermesteren Mark Sokolich, en demokrat som Christie-leiren uten hell hadde prøvd å overtale til å gi offentlig støtte til guvernøren før valget i november.

BROA:  Dette bildet viser New Jersey-sida av George Washington-broa, som knytter sammen byen Fort Lee og New York City. Foto: Andrew Burton/Getty Images/AFP
BROA: Dette bildet viser New Jersey-sida av George Washington-broa, som knytter sammen byen Fort Lee og New York City. Foto: Andrew Burton/Getty Images/AFP Vis mer

Mens borgermester Sokolich prøvde å få tak i havnemyndighetene og la igjen beskjeder om å ringe ham så snart som mulig, viser epostutvekslingene at de ansvarlige for kaoset i stedet mailer med Christie-leiren og sørger for at det er «radiotaushet» overfor Sokolich.

Rådgiverne ser også ut til å gjøre narr av at borgermesteren argumenterer med skolebarna i stedet for sikkerhetshensyn,

Da nevnte Wildstein etter noen dager spørs Christies valgkampsjef Bill Stepien om mediespekulasjoner rundt årsaken til trafikkaoset, skriver valgkampsjefen: «Det går bra. Borgermesteren er en idiot. (...) Det vil bli en tøff november for den lille serberen».

STENGTE TO FELT: Stengingen førte til et massivt trafikkaos på Fort Lee-sida av broa. Foto: Andrew Burton/Getty Images/AFP
STENGTE TO FELT: Stengingen førte til et massivt trafikkaos på Fort Lee-sida av broa. Foto: Andrew Burton/Getty Images/AFP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer