Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye dokumenter avslører oppsiktsvekkende sam­arbeid mellom Syria og IS

- Dette er en krig som handler om oppfatning og narrativ.

AVSLØRINGER: Sky News hevder de sitter på dokumentasjon som avslører utbredt samarbeid mellom IS og syriske regjeringsstyrker. Foto: NTB Scanpix
AVSLØRINGER: Sky News hevder de sitter på dokumentasjon som avslører utbredt samarbeid mellom IS og syriske regjeringsstyrker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For snaue to måneder siden kunne Sky News avsløre at de satt på flere titalls tusen dokumenter om så mange som 22 000 medlemmer av IS.

Den samme nyhetskanalen skriver mandag kveld at de innehar dokumentasjon på at det i flere år har foregått et utbredt samarbeid mellom regjeringsstyrkene til Bashar al-Assad og terroristorganisasjonen.

Dette har fått ekspertene til å klø seg i hodet, og konkludere med at konflikten som herjer landet om mulig er enda mer kompleks enn først antatt.

Kan ta 20 år Sky skriver at de i over halvannet år har vært i kontakt med en militær gruppering med utspring i Raqqa. De har nå flyttet seg over grensen til Tyrkia, og arbeider med å hjelpe desertører vekk fra IS.

Dokumentene de har mottatt beskriver hvordan det ble inngått en avtale med det syriske regimet for en tilbaketrekking fra oldtidsbyen Palmyra, hvordan det har blitt inngått bytteavtaler mellom de to grupperingene og avtaler om evakuering av strategiske områder.

Doktor Afzal Ashraf er en del av tenketanken Royal United Services Institute. Han er klar på at borgerkrigen i Syria er en av de mest kompliserte konfliktene som noen gang har oppstått.

- Dette er en krig som handler om oppfatning og narrativ. Alle forsøker å manipulere hendelsesforløpet. Det kan ta 20 år før vi vet nøyaktig hva som har skjedd, sier han.

«Break the siege» Det framkommer også at terrororganisasjonen, har trent og lært opp terrorister til å gjennomføre angrep i Vesten i mye lengre tid enn først antatt.

Sky skriver at dette underbygger USAs frykt for at IS har en rekke mindre grupper rundt omkring i Europa som alle er klare for å gjennomføre nye angrep på skala med de man så i Brussel og Paris.

Operasjonen blir omtalt som «Break the siege» («Bryt beleiringen»), og IS-medlemmene skal allerede være på plass i disse «spesialiserte områdene».

Lange lister Forrige gang Sky annonserte at de satt på viktig informasjon fra IS' innerste sirkel, vekket det stor oppsikt. Listene inneholdt en rekke forskjellige opplysninger. Her kunne man finne hvilke land de ulike personene har reist gjennom, tidligere kamperfaring, hvem som anbefalte vedkommende og spesielle ferdigheter.

Richard Barrett, som er tidligere operativ leder for antiterroravdelingen til britiske MI6, sier til kanalen at dette er for «et kupp» å regne.

- Dette er en gullgruve av informasjon, og kommer til å være av enorm betyrning og interesse for veldig mange. Spesielt sikkerhets- og etterretningstjenestene.

Ashraf beskrev dette som den viktigste informasjonen som har blitt avdekket i kampen mot IS.

- Dette vil gi etterretningstjenesten en indikasjon på hvem de er, hvor de kommer fra og kan potensielt lede dem til personene som radikaliserte dem i utgangspunktet, sa han.

Hele Norges coronakart