Nye eksplosjoner i Israel

Rundt 40 mennesker er lettere skadd etter at en bilbombe gikk av i den israelske kystbyen Netanya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politi, brannvesen og ambulanser var kjapt på pletten etter eksplosjonen. Folk i området ble evakuert omgående av frykt for nye eksplosjoner. Mange vinduer i området skal være knust.

Rundt 40 mennesker er skadd, en av dem alvorlig. En talsmann for politiet i Netanya, Danny Ronen, utelukket ifølge NTB ikke at det dreide seg om en selvmordsbombe.

- Det kan godt tenkes at den alvorlig sårede mannen var en av dem som sto bak angrepet, sier Roen.

Også i november 1999 eksploderte en hjemmelaget bombe i Netanya, og såret 18 mennesker. Det ble aldri kjent hvem som sto bak, men palestinske sikkerhetskilder hevdet den gang at det dreide seg om et internt israelsk bandeoppgjør. En lokal bandekrig førte til en lignende bombeaksjon i området for noen år tilbake.

Stengte flyplass

Statsminister Ehud Barak sammenkalte i kveld sitt sikkerhetskabinett for å diskutere hvordan man skulle svare på det en talsmann for Baraks kontor slo fast var «et svært alvorlig terroristangrep».

Noen timer senere stengte Israel den internasjonale flyplassen i Gaza, og en av Israels to øverste rabbinere, Israel Meir Lau, krevde øyeblikkelig stans i alle politiske samtaler med palestinerne.

Vil bryte kontakt - Vi må fryse all dialog og politiske diskusjoner med palestinerne etter dette angrepet, og slagordet om at vi kan forhandle så lenge det ikke finner sted terrorisme har nå brutt sammen, sa Lau.

Ingen palestinske grupper har tatt på seg ansvaret for mandagens bilbombe i Netanya, og Yasser Arafat og andre i den palestinske ledelsen har tidligere tatt kraftig avstand fra denne typen aksjoner mot sivile mål i Israel.

350 mennesker, for det meste palestinere, har mistet livet i de tre siste månendenes uroligheter. Fredag tok den islamistiske organisasjonen Hamas ansvaret for en en bombeeksplosjon i en buss i Tel Aviv.

Dagbladet.no/NTB