Nye eksplosjoner på Oberoi

Vitner forteller om eksplosjoner på hotell Trident Oberoi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sky News meldte like over klokka ni torsdag morgen. Hotellet er hardt rammet av terroraksjonen. Kilder sier at så mange som 200 personer er innesperret på det indiske femstjernershotellet.


En eksplosjon kunne torsdag høres fra hotellet Trident Oberoi i den indiske byen Mumbai, hvor en gruppe gisseltakere og opptil 200 gjester befinner seg.

Det opplyser en kilde på stedet til nyhetsbyrået Reuters. Væpnede menn forskanset seg i hotellet onsdag, etter at rundt hundre mennesker ble drept i angrep mot to luksushoteller, et sykehus, en restaurant og en jernbanestasjon i Mumbai, melder NTB.

Svenske Aftonbladet og Express India melder nå at kommandosoldater og politistyrker stormer nå hotel Trident for å befri gislene. Flere utenlandske personer skal befinne seg blant gislene på hotellet. Dette er ikke bekreftet fra andre kilder.

Kontroll på Taj Mahal
Inne på hotel Taj Mahal er man i ferd med å få kontroll over situasjonen, melder NTB.

- Det er ikke lenger noen gisselsituasjon på hotellet Taj Mahal, opplyser politisjef i delstaten Maharashtra A.N. Roy.

- Folkene som ble holdt tilbake der, er blitt reddet alle sammen, sier Roy til fjernsynsstasjonen NDTV.

Han forteller at det fortsatt er hotellgjester som befinner seg på rommene sine på Taj Mahal, men at det uklart hvor mange det er snakk om.

- Noen døde mennesker lå inne på hotellet, og de er blitt brakt ut. Denne prosessen pågår, sier Roy.
På luksushotellet Trident/Oberoi ser det imidlertid fortsatt ut til at folk blir holdt som gisler.

- Det er grunnen til at operasjonen blir utført mer skånsomt, for å være sikker på at ingen uskyldige kommer til skade.

Hittil er 101 personer bekreftet omkommet. 600 personer er skadd under det voldsomme angrepet i India i natt.

Seks utenlandske statsborgere skal være blant de omkomne. Av disse er en brite, en japaner og australier. Ifølge svenske UD skal en svensk kvinne være fanget inne på et av hotellene.


Smalt på en cafe
De første skuddene falt ved en travel kafé i 22-tiden i går, lokal tid. Nå, over 14 timer senere, pågår aksjonene fremdeles utenfor luksushotellene Taj Mahal og Oberoi. Terroristene har også slått til mot et kontorbygg og et leilighetskompleks i dag morges.

- Vi spiste middag da vi hørte skudd. Det var skyting og eksplosjoner. Vi kastet oss ned på gulvet, mange krøp under bordene og møblene. Betjeningen ba oss være stille, sier britiske Cheryl Robinson til nyhetsbyrået AP.

Hun var en av mange turister som ble fanget inne i Taj Mahal hotel. De fleste er nå fri.

- Betjeningen var fantastisk. De stengte og låste dørene, og ba oss holde oss i ro, forteller hun.

Restauranten og baren ble oversvømt med vann da et vannrør sprang lekk under eksplosjonene og skytingen.

- Vi lå i vannet på gulvet, og kunne høre lyden av folk som løp utenfor restaurantdøren. Det var skrekkelig, forteller hun.

Kjempet mot flammene

Sju timer etter dramaet stod hun barfot og skalv utenfor. I bakgrunnen veltet flammer og røyk ut av det luksuriøse hotellet.

Mens en rekke terrorister fremdeles skal ha holt stand på innsiden, kjempet soldater og brannmenn mot flammene på utsiden.

Gråtende turister fra Spania, Italia og Storbritannia klynget seg sammen - også de barfot, mede vannflasker i hendene.

På jernbanestasjonen møter nyhetsbyrået Nasim Inam, også han skjelvende mens han forteller om det han har opplevd.

- De skjøt tilfeldig rundt seg inn i folkemengdene. Deretter løp de sin vei. I løpet av få sekunder lå alle på bakken, forteller han.

Inam så fire terrorister kledd i svarte t-skjorter og jeans med store geværer. Han mener de ikke kan ha vært mer enn 25 år gamle.

Bakken ristet

- De var så unge. Unge gutter. Jeg stod bak dem - rett bak dem. Hadde de snudd seg, ville det vært meg de traff.

Noen kilometer unna, skal en annen gruppe terrorister ha kapret en politivan, og deretter åpnet ild mot den voksende folkemengden utenfor to sykehus og politihovedkvarteret.

- Vi følte bakken riste og hørte eksplosjoner. En bil ga full gass bak oss - en politivan - men folkene inni åpnet ild mot oss, forteller Manish Tripathi.

- I løpet av sekunder var flere skutt rundt oss. Folk hylte om at de hadde mistet fingrene. Det fløt blod. Noen var skutt i foten, noen skutt i skulder og hånd. Det føles som de fremdeles skriker, sier Tripathi til AP.

Kontrollert av soldater

Selv kom han unna uskadd.

Togstasjonen og området utenfor de to luksushotellene er nå kontrollert av indiske soldater og politifolk. Men det er fremdeles uklart hvordan situasjonen er på innsiden av hotellene.

Tidligere i dag morges ble det meldt at alle gislene som ble holdt inne på Taj Mahal hotel var frigitt, mens det fremdeles ble holdt et ukjent antall gisler på Oberoi hotel. Men dette er ikke bekreftet, og det kommer flere motstridende meldinger om hva som egentlig skjer.

Folk i Mumbai blir bedt om å holde seg innendørs og i ro.

Ved 09-tiden i dag morges var de uoffisiele tapstallene 101 drept og 314 såret. Minst seks av de drepte skal være utlendinger - tre av disse fra henholdsvis Australia, Japan og Storbritannia.

Alle skoler er stengt i Mumbai, og politiaksjonene pågår fremdeles utenfor hotellene, og flere andre steder i byen.

EKSPLOSJONER: Femstjerners hotellet Trident Oberoi i Mumbai.
EKSPLOSJONER: Femstjerners hotellet Trident Oberoi i Mumbai. Vis mer