Nye EU-sanksjoner mot Russland

Ukrainas president gleder seg over EUs nye sanksjoner mot Russland. Russlands Vladimir Putin ser østover.

STRAMMER INN:  Tysklands Angela Merkel og EU innfører ytterligere sanksjoner mot Russland og Vladimir Putin. Foto: Eric Vidal/Reuters/Scanpix
STRAMMER INN: Tysklands Angela Merkel og EU innfører ytterligere sanksjoner mot Russland og Vladimir Putin. Foto: Eric Vidal/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas president Petro Porosjenko mener sanksjonene er et tegn på at EU står solidarisk sammen med Ukraina.

- Jeg har aldri tidligere følt en så stor solidaritet, sa Porosjenko da han i dag holdt pressekonferanse i Kiev. Like før ble sanksjonene publisert i EUs eget nyhetsbrev, noe som innebærer at de har trådt i kraft. Nyheten førte til at verdien på den russiske rubelen sank til rekordlave 37,72 i forhold til dollaren.

Politikere og olje Sanksjonene innebærer at 24 personer, blant dem flere ledende russiske parlamentarikere, ikke lenger har tilgang til verdier de eventuelt har plassert i EU-land.

Ultranasjonalistene Vladimir Zjirinovskij og Igor Lebedev er blant dem som er oppført på svartelisten. De nye straffetiltakene rammer også oljeselskapene Rosneft og Transneft, samt petroleumsseksjonen av gassgiganten Gazprom. I tillegg er flere industriselskaper som produserer henholdsvis fly, stridsvogner og helikoptre, rammet.

Ser mot Kina Russland president Vladimir Putin reagerer på sanksjonene ved å ta til orde for et tettere samarbeid med Kina og tidligere Sovjetrepublikker i Sentral-Asia.

- Jeg tror det er nødvendig å øke effektiviteten i vårt samarbeid ytterligere for å møte tidens utfordringer, sier Putin.

Han er i Tadsjikistan der han deltar på et toppmøte i Shanghaigruppen. Gruppens hovedoppgave er å styrke det regionale sikkerhetssamarbeidet mellom Kina, Russland og en rekke sentralasiatiske land.
EU-avtale Porosjenko varslet på sin side at samarbeidsavtalen med EU kommer til å bli ratifisert av Ukrainas nasjonalforsamling førstkommende tirsdag. I tillegg til å rose EUs solidaritet er han svært fornøyd med støtten han fikk under NATO-toppmøtet i Wales i forrige uke, og han sier at han håper Ukraina vil få en spesiell status innen NATO.

- Jeg føler meg som et fullverdig medlem av den europeiske familien, sa Porosjenko på pressekonferansen.

Han gjentok dessuten at Krim-halvøya, som nå er okkupert av Russland, skal tilbakeføres til Ukraina.
USA følger opp Også USA har varslet nye sanksjoner mot Russland fredag. De vil ramme flere russiske banker, blant annet Sverbank, som ikke lenger vil kunne investere i amerikanske obligasjoner. Lederen i Statsdumaen, den russiske nasjonalforsamlingen, reagerer sterkt på de varslede sanksjonene.

- Sanksjonene som president Obama varsler, er virkelighetsfjerne, sa Sergej Narysjkin, ifølge russiske nyhetsbyråer.
Norsk støtte? Bakgrunnen for sanksjonene mot Russland er konflikten mellom Ukraina og prorussiske separatister og den rollen vestlige land mener Russland har spilt i opptrappingen øst i Ukraina.

Norge har sluttet opp om tidligere sanksjoner som EU har innført mot Russland, og utenriksminister Børge Brende (H) har flere ganger understreket at Norge må være solidarisk med EU selv om det rammer norske økonomiske interesser. Russland har allerede truet med å iverksette mottiltak.

Tidligere har russerne blant annet innført forbud mot å importere frukt og grønnsaker fra EU. EU-landene vedtok sanksjonene mandag, men først torsdag var de enige om at de skulle settes ut i livet. Sanksjonene innføres til tross for at en våpenhvile mellom ukrainske regjeringssoldater og opprørere har ført til en roligere situasjon ved fronten.
(NTB)