Nye evakueringer på Sunnmøre

I løpet av kvelden er enda 17 mennesker evakuert på grunn av rasfaren i Stranda kommune. Bilferja Veøy er i kveld på vei til Geiranger for å ligge i beredskap dersom et voldsomt ras skulle ramme bygda i natt eller i morgen tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRANDA (Dagbladet :på nettet) De 11 menneskene som befant seg på det vinterstengte hotellet Grande i Geiranger, og som ba om å bli evakuert fra et rasfarlig område, er i kveld blitt evakuert og fraktet med ferje inn til kommunesenteret Stranda.

Ytterligere seks personer er evakuert fra Ljøen mellom Stranda og Hellesylt, noen mil fra Geiranger. Det bor vanligvis 16 mennesker i grenda Ljøen. Skredeksperter anbefalte befolkningen om å evakuere, men fire av innbyggerne har valgt å bli igjen, blant annet fordi de skal se etter flere geiter og sauer. Resten takket ja til tilbudet om å overnatte på et tryggere sted.

Det regner

I løpet av kvelden har det begynt å regne i Geiranger. I følge prognosene fra meteorologene vil vinden øke til liten storm i natt. Det lover ikke godt. Snøen i fjellet blir tung, noe som vil gi et eventuelt snøras større hastighet og en mer voldsom og ødeleggende styrke.

- Da vil vi få en ekstremt farlig situasjon, men fare for ras, sier Stranda-ordfører Inge Gjærde til Dagbladet : på nettet nå i kveld.

Han understreker at det ikke skal være fare for at menneskeliv kan gå tapt, men hus som er forlatt og evakuert kan bli tatt av skred dersom det skulle komme nedover de høye bratte fjellsidene.

Beredskapsferje

Bilferja Veøy har i kveld kommet fra Molde for å ligge i beredskap i Geiranger i natt. Skipet har egentlig ligget i opplag i statsministerens hjemby, men fylkets ferjeselskap har avsett ferja til innbyggerene i Geiranger på grunn av rasfaren der.

Fortsatt stengt

Den rassperrede riksveien mellom Eidsdal og Geiranger ble ikke åpnet i dag, men beredskapsrådet skal vurdere situasjonen på nytt sammen med Statens vegvesen på et møte i morgen.

Riksvei 60 fra Stranda mot Hellesylt er også fortsatt stengt etter et ras fredag. I dag har brøytemannskapene klart å rydde litt snø vekk fra veien, men heller ikke denne veistrekningen blir åpnet i dag. Også deler av riksvei 62 er i kveld stengt, og strekningen mellom Stranda og Sykkulven, over Strandafjellet, er stengt i natt på grunn av rasfaren.