NYE REGLER: Nå lager Facebook nye regler for hvordan man kan koble navn og bilder på facebook. På dette bildet vises hvordan en forhåndsgodkjenning ser ut på den nye utgaven. Foto:AP/Facebook/Scanpix.
NYE REGLER: Nå lager Facebook nye regler for hvordan man kan koble navn og bilder på facebook. På dette bildet vises hvordan en forhåndsgodkjenning ser ut på den nye utgaven. Foto:AP/Facebook/Scanpix.Vis mer

Nye Facebook-regler kan lindre fyllenervene dine

Er du redd for hvilke bilder som havner på Facebook etter festen du helst vil glemme?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå har Facebook-ledelsen lyttet til sine brukere og kommer fra i morgen med noen nye retningslinjer som de mener skal styrke personvernet på nettet.

Tidligere har man kunne lagt ut bilder fra pinlige situasjoner av venner og knyttet navn til slike bilder. Nå blir det en forandring på dette.

- Facebook vil nå la deg bestemme om dine venner kan koble ditt navn til et bilde før det blir publisert. Hvis man ikke liker bildet kan man forhindre dette og dermed begrense at pinlige bilder dukker opp i tilknytning til ditt navn, sier Kate O'Neill, produktsjef for Facebook til Yahoo.com.

Pinelige bilder Foreløpig kan vennene dine koble navnet ditt til et bilde på Facebook uten ditt samtykke eller kunnskap. Slik det fungerer nå kan du i ettertid gå inn og fjerne navnet ditt under bildet. Men da kan det allerede mange av dine venner ha sett det potensielt pinlige bildet på nettet. Nå kan du insistere på at alle bildene skal kobles til ditt navn skal være forhåndsgodkjent.

Dette vil ikke forhindre at dine venner eller andre kan legge ut et bilde av deg på nettet, bare om navnet ditt er knyttet direkte til bildet.

- Forhåndsgodkjenning av bilder har vært den mest etterspurte endring blant våre brukere, det velger vi nå å lytte til, sier Kate O'Neill, produktsjef for Facebook.

De nye reglene for forhåndsgodkjenning vil også gjelde for tekst både på andres og dine egne innlegg.

Bedre kontroll Selskapet vil gjøre andre endringer i personverninnstillingene også. Disse endringene vil ikke påvirke hvilken informasjon som vil bli gjort offentlig eller privat. Snarere vil de påvirke hvordan brukerne kan kontrollere hva de deler i et forsøk på å gjøre prosessen enklere.

Facebook har lenge prøvd å forenkle innstillingene for personvern, som har forvirret mange brukere. De vil nå innføre et nytt brukersnitt for nettsiden.

Enklere - Vi gjør det enklere for folk å dele hva de vil, hver gang de skriver et innlegget, sier O'Neill, som legger til at det har vært litt rotete, men at det nå skal bli enklere og ha kontroll på hva som dukker opp på den enkeltes facebookside når andre går inn på din side.

Blant de nyeste endringene er:

• I stedet for å gå til en egen innstillingsside, vil vi legge alle muligheter for forandringer inn på profilsiden, ved siden av den informasjonen du deler, slik som musikken man liker eller de skolene man har gått på. Tidligere har man måttet gått inn på brukerkontoen for å forandre på disse.

• Facebook vil også lage en funksjon som heter «se profilen som». Da kan du skrive inn navnet på en annen Facebook-bruker og se hvordan profilen din ser ut for vedkommende. For eksempel, hvis du skjuler dine bilder og favorittmusikk fra noen av dine Facebook-venner, vil dette innholdet ikke vises hvis du se profilen din som en av dem.

• Facebook vil gjøre det enklere å dele innlegg med bestemte grupper mennesker. En ny meny ved siden av hvert innlegg du skriver vil gi deg valget om meldingen skal vises offentlig, bare til venner eller til et tilpasset publikum. Her vil Facebook jobbe videre med å lage flere undergrupper.

• Du vil nå kunne tagge alle på Facebook, selv om du ikke er venner med dem. De må godkjenne din forespørsel om tag før bildet eller innlegg kan publiseres.