Nye fanger til «Camp X-Ray»

USA har gjenopptatt fangetransporten til dem omstridte «Leir Røntgen» på Cuba. Flere celler er bygget, og i dag lander et ukjent antall mistenkte terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ikke navngitt tjenestemann i Pentagon sier til nyhetsbyrået Associated Press at et fly med flere fanger i dag vil lande på den amerikanske militærbasen Guantanamo Bay på Cuba. Dette vil være den første fangetransporten til den omstridte leiren siden 21. januar. Da måtte leirledelsen si stopp fordi det var fullt i gittercellene.

- Vi er klare til å ta imot nye fanger, og de kommer i nær framtid, sier leirkommandant Terry Carrico til AP.

Nå holdes 158 fanger i de åpne cellene. Søndag sto det ferdig nye celler slik at leiren har kapasitet til 320 innsatte. Norske Kværner er en viktig kontraktør ved Guantanamo Bay, og har tidligere deltatt i byggingen av leiren.

- Ikke krigsfanger

USA nekter fortsatt å gi fangene status som krigsfanger. Dette ville hindret landet i å dømme fangene i hemmelige militærtribunaler. Samtidig er krigsfanger bare forpliktet til å oppgi navn og nummer. USA mener derfor at slik status vil hindre etterforskningen av terrorisme.

Noen av fangene kan bli sendt hjem til sine egne land, og eventuelt få behandlet sine saker ved hjemlige domstoler. Dette avhenger av hva som kommer fram i de pågående forhørene.

Fanger fraktes til og fra forhør på en trillebår. De er lenket på armer og føtter, men skal ikke være lenket til selve trillebåren.

Fra 25 land

Så langt er det registrert 25 forskjellige nasjonaliteter bak fangene, blant annet fra Australia, Frankrike, Kuwait, Sverige og Jemen. Saudi-Arabias innenriksminister Prins Nayef sier at 50 av de innsatte i «Camp X-ray» er saudiarabere. Landet har beredt om å få disse utlevert for avhør. Saudi-Arabia har også bekreftet at det var 15 saudiarabiske statsborgere blant de 18 flykaprerne 11. september.

Fangene skal ifølge leirledelsen stort sett ha oppført seg bra, selv om enkelte har kastet urin og avføring på fangevokterne. En fange med mentale problemer blir delvis holdt isolert fra de andre.

Tidligere i uka fikk fangene slippe ut av cellene for 15 minutter lange gåturer uten fotjern i et eget område mellom cellene.

- Vi belønner god oppførsel, sier brigadergenerel Mike Lehnert, ansvarlig for hele fangeoperasjonen, AP.

Planlegger ny base

Leiren med de sparsomme gittercellene er bare ment å være midlertidig. Pentagon har nå bedt Kongressen bevilge midler til å bygge et mer permanenent fengsel et annet sted på militærbasen. Svar ventes om litt over ei uke. Hvis Kongressen sier ja vil det ifølge leirledelsen ta 55 dager å bygge 408 celler med tilsvarende standard som i amerikanske føderale fengsler.

Fengselet skal så utvides slik at det til slutt kan huse opptil 2 000 fanger.

PLANLEGGER NY LEIR: Pentagon har bedt om midler for å bygge et mer permanent fengsel på Guantanamo Bay.