Nye, fantastiske Hubble-bilder

Dagbladet.no har samlet de beste bildene som NASA har offentliggjort fra romteleskopet Hubble i år. De sju fantastiske bildene er bare en brøkdel av alle bildene romteleskopet har tatt siden det ble skutt opp med romferja Discovery 24. april 1990.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her kan du se flere bilder fra Hubble-teleskopet.

Denne stjernetåken i Orion er berømt fordi det første Herbig-Haro objektet ble oppdaget rett ved den. Herbig-Haro-objekter er gassflammer som blir skutt ut fra svært unge stjerner. Stjernetåka blir lyst opp av stjernen som du ser til venstre for midten av bildet. Stjernen er kategorisert som V380 Orionis. Den hvite fargen skyldes at overflatetemperaturen er på rundt 10 000 grader. Stjernen er så ung at den fremdeles er omkranset av en sky av materiale etter at den ble skapt.
Bildet av det lysende øyet i NGC 6751 ble sluppet i forbindelse med romteleskopets tiårsjubileum i april. Stjernetåken er en gassky som ble skutt ut for flere tusen år siden fra stjernen i midten av bildet. De blå fargene markerer der gassen er varmest. Oransje og rød, er litt kjøligere. Overflatetemperaturen til stjernen er 140 000 grader. Stjernetåken utvider seg med 40 kilometer i sekundet. Den ligger rundt 6 500 lysår fra jorda. Diameteren er 0,8 lysår, eller 600 ganger diameteren i vært solsystem.
Stjernetåken Carina ligger 8000 lysår unna jorda. Den inneholder flere av de varmeste og mest massive stjernen menneskene kjenner til. Flere er rundt ti ganger varmere, og 100 ganger mer massive enn vår egen sol. Diameteren på stjernetåka er over 200 lysår.
Dette fantastiske bildet er fra stjernetåken Bubble (NCG 7635). Forskerne er strålende fornøyd med bildet, fordi tidligere bilder av Bubble har vært uskarpe, og har etterlatt mange ubesvarte spørsmål. Den sentrale stjernen i stjernetåken er 40 ganger mer massiv enn sola, og fører til at en vind blåser 2000 kilometer i sekundet. Den er 7100 lysår unna jorda.
Dette er hjertet av stjernetåken krabben. Den døde stjernen ble første gang observert av kinesiske astronomer i år 1054. De var fascinerte over at en ny stjerne var synlig i dagslys i flere uker. Det var samme året som den døde. Stjernens kjerne har overlevd, og fungerer som en pulsar. Den spinner rundt sin egen akse 30 ganger i sekundet. De gulgrønne flammene nederst i bildet er på vei mot oss med en fart på rundt 500 kilometer i sekundet.
NGC 6888 er en stjernetåke som ligger 4700 lysår fra jorda. Stjernen WR 136 skyter ut materialet med en hastighet av 6,1 millioner kilometer i timen. Hele strukturen er 16 lysår bred og 25 lysår lang.
Disse bildene av brune dverger ble offentliggjort for ti dager siden. Brune dverger er gassfylte objekter med så lite masse at kjernen aldri blir særlig varm. Dermed ender de opp mørke og kalde når de blir gamle. Denne er 1500 lysår fra jorda, i stjernetåken Orion.