Nye feilgrep på Balkan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De væpnede, parallelle sammenstøtene ved Kosovos grenser til Makedonia og Serbia har sprengstoff i seg til å destabilisere hele regionen. Mindre enn et halvt år etter regimeskiftet i Beograd minner væpnede albanske grupper oss om at over ti år med krig på Balkan har dypere etniske, sosiale og økonomiske røtter enn Milosevics ugjerninger alene. I Makedonia er faren for borgerkrig overhengende. I sikkerhetssonen i Sør-Serbia er det trolig bare intens autohypnose på begge sider som kan forhindre trefninger mellom serbiske styrker og kosovoalbanske geriljagrupper.
  • De siste ukene har NATO og EU nok en gang vært tvunget til å drive improvisert Balkan-politikk. En rekke vidtrekkende beslutninger er tatt uten at verken konsekvenser eller utgangsstrategier er helt klare. Det var en meget risikabel avgjørelse fra NATOs side å gi den jugoslaviske hæren og serbiske politistyrker gradvis adgang til alene å patruljere deler av sikkerhetssonen mot Kosovo.
  • Men i helga brakte den britiske avisa The Observer en avsløring som setter beslutningen fra NATOs utenriksministermøte i et nytt lys: Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA skal på egen hånd ha hjulpet væpnede albanske grupper i grenseområdene for å bidra til destabiliseringen av Milosevic-regimet. Når så regimet falt på annet vis, mistet CIA kontrollen over disse gruppene, som fortsatte med nålestikksangrep mot det nye Kostunica-regimet.
  • Hvis denne historien er riktig, føyer den seg fint inn i rekken av vestlige fadeser på Balkan, blant annet fordi den undergraver buffersonens legitimitet og gjorde det vanskelig å nekte serberne i alle fall delvis kontroll over eget territorium.
  • Storslåtte gjenoppbyggingsplaner for Balkan er det ingen mangel på. Stabilitetspakten for Sørøst-Europa er en av dem. Men planene vil være lite verdt hvis væpnet oppstand og nye strømmer av flyktninger over grensene fører nok en eksjugoslavisk republikk mot oppløsning og kaos. Det koster blod å trekke nye grenser på Balkan.