Nye flomvarsler: Monsun «på steroider»

- En advarsel til alle verdens land, sier FNs generalsekretær.

BYGGER BARRIERER: Folk i Puran Dhoro, Badin, setter tirsdag opp barrierer med trestokker og sandsekker for å stoppe flommen. Foto: REUTERS/Yasir Rajput / NTB
BYGGER BARRIERER: Folk i Puran Dhoro, Badin, setter tirsdag opp barrierer med trestokker og sandsekker for å stoppe flommen. Foto: REUTERS/Yasir Rajput / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag kom regjeringen i Pakistan med nye flomvarsler for de neste 24 timene.

Flere enn én million pakistanere har mistet hjemmet sitt, i det som er den verste flommen på mer enn et tiår. Det fryktes at årets monsunsesong kan bli verre enn flommen i 2010, da over 2000 mennesker mistet livet.

Årets monsun har nå vart siden juni, mer enn to måneder.

- En advarsel

FNs generalsekretær António Guterres uttalte tirsdag at sørlige Asia er svært utsatt for konsekvensene av klimaendringer, og at katastrofeflommen i Pakistan er en advarsel til alle verdens land om konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer.

- Det pakistanske folk møter en monsun på steroider, de nådeløse konsekvensene av historiske nivåer av regn og flom. Det knuser hjertet mitt å se disse menneskene lide så mye, sier Guterres, ifølge The Guardian.

FLOM: 37 personer er døde og flere hundre personer er ikke gjort rede for. Video: AP/Twitter. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

FN har sendt ut en anmodning der de ber om 1,5 milliarder kroner (160 millioner dollar).

I et farevarsel sendt ut tirsdag, Pakistans flomvarseltjeneste uttalte at de neste 24 timene er det ventet at mye vann i kabul-elva, som renner ut i Indus -elva i Pakistan.

1136 døde

Folk som bor i områder utsatt for konsekvensen av klimaendringer har 15 ganger høyere risiko for å dø som følge av klimahendelser, har FN regnet ut.

- Ettersom vi ser flere og flere ekstreme vær-hendelser verden rundt, er det opprørende at klimatiltak ikke prioriteres. Det setter oss alle, uansett hvor vi bor, i økende fare, sier Gueterres.

I Pakistan har provinsene Balochistan og Sindh fått mer enn fire ganger normalen for nedbør de siste tre tiår.

Flommen i Pakistan har nå påvirket 33 millioner mennesker.

Krisemyndighetene National Disaster Management Authority anslo mandag at 1 136 personer er omkommet siden monsunregnet startet i juni, 75 har omkommet bare siste døgnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer