BANK: Adm. dir. Raimond Pettersen i Komplett Bank ser ingen grunn til at de skal få økte kapitalkrav.
BANK: Adm. dir. Raimond Pettersen i Komplett Bank ser ingen grunn til at de skal få økte kapitalkrav.Vis mer

Nye forbruksbanker vil slite

Forbruksbankene kan bli rammet av strengere kapitalkrav. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Forbrukerfinansiering har vokst enormt de seneste årene. Bare det siste året har Komplett Bank, Monobank, Easybank (tidligere Verdibanken) og nå nylig Instabank startet opp ny virksomhet. Det forventes også at Skandiabanken skal etablere seg i markedet i nær fremtid. Finanstilsynet er bekymret for antall nyetableringer.

– En stadig økning av tilbudssiden kan øke risikoen for at flere tar opp lån som ikke kan betjenes, og bety økt kredittrisiko. De økte kravene bedrer de nye bankenes soliditet som følge av økt risiko i den nystartede virksomheten. Risiko og kapitalbehov når bankene er etablert og har vært i drift, vurderes i det løpende tilsynet, og kan være forskjellig fra bank til bank, sier direktør for bank- og forsikringstilsyn, Emil R. Steffensen.

Strengere kapitalkrav

1. juli innførte Finanstilsynet strengere kapitalkrav for nyetablerte banker. Dette ledet til at konsumbanken, Instabank, måtte hente 20 millioner kroner mer enn planlagt. I første omgang gjelder reglene ikke for de etablerte aktørene. Enn så lenge konkurrerer derfor ikke bankene på like vilkår.

De nye reglene gjør at nyetablerte banker som retter seg mot forbruksfinansiering må ha 15,5 prosent kjernekapital og et samlet kapitalkrav på 19 prosent. Dette er 2 prosent høyere enn for de etablerte forbruksbankene som har et samlet kapitalkrav på 17 prosent.

Ny krav gir lavere avkastning

I dag har for eksempel Bank Norwegian en egenkapitalavkastning på skyhøye 38 prosent.

– Vi har trodd på strengere kapitalkrav for konsumerbankene siden vi initierte i mars, og endringen er derfor estimert inn i våre fremtidige anslag. Som følge av strengere kapitalkrav estimerer vi at egenkapitalavkastningen vil bli redusert marginalt til rundt 35 prosent for Bank Norwegian, sier Gjerland.

Konsekvensene vil imidlertid være større for aktørene som ikke har samme lønnsomhet som Bank Norwegian.

Ikke bekymret

Adm. direktør i Komplett Bank, Raimond Pettersen, stiller seg skeptisk til at de strengere kapitalkravene vil ramme alle de etablerte bankene.

– Jeg ser egentlig ikke noen grunn for at dette kravet skal treffe andre enn de aktørene det rettes mot. Hver enkelt bank møter individuelle krav under Pilar 2, tilpasset den enkeltes banks forhold og risiko. Vi er godt kapitalisert som det er og har en velutviklet drift. Kravet som rettes mot alle nye banker er i oppstartsperioden pr. i dag allerede på 2 prosent utover det normale kravet for banker, sier Pettersen.

Flere økonominyheter

Ukjent laksebaron sitter på milliardverdier
Ny rentedom fra Storbritannia
Fem lakseaksjer stiger til ny all-time high