Dødsdømt i Somaliland

Nye forhandlinger om blodpenger

Etter bråket i Høyesterett i Somaliland, har klanen til mannen Saad Jirde er dømt for å ha drept, signalisert at det ønsker nye forhandlinger om blodpenger.

HARGEISA, SOMALILAND: I dette fengslet sitter den drapsdømte normannen Saad Jider Hayd (55) som er dømt til døden i Somaliland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HARGEISA, SOMALILAND: I dette fengslet sitter den drapsdømte normannen Saad Jider Hayd (55) som er dømt til døden i Somaliland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

HARGEISA (Dagbladet): Elden-advokat Farid Bouras bekreftet mandag kveld overfor Dagbladet at det fra myndighetene i Somaliland er tatt initiativ for å få en løsning.

- Saad Jirde er to ganger dømt til døden. Nå har jeg fått forsikringer om at klanen avdøde tilhører ønsker nye forhandlinger, og at de ønsker blodpenger fra Saad Jirde og hans familie, sier advokat Farid Bouras til Dagbladet.

- Hva betyr forsikringer?

- Det betyr at myndighetene har lagt press klanene, og at det foregår parallelle samtaler. Jeg har nå et godt håp om at saken kan løses, sier Bouras.

«Tett dialog»

- Hvem har du fått disse forsikringene fra?

DØDSDOM: En 55 år gamle norske statsborgeren sitter med en dødsdom hengende over seg i Hargeisa i Somaliland. Mannens bistandsadvokat Farid Bouras til (t.h) og sønnen Rashid foran fengselet. til venstre står den lokale advokaten. Foto: Henniong Lillegård/Dagbladet.
DØDSDOM: En 55 år gamle norske statsborgeren sitter med en dødsdom hengende over seg i Hargeisa i Somaliland. Mannens bistandsadvokat Farid Bouras til (t.h) og sønnen Rashid foran fengselet. til venstre står den lokale advokaten. Foto: Henniong Lillegård/Dagbladet. Vis mer

- Fra flere personer som er tette på begge klaner. Jeg har også en positiv dialog med riksadvokat Abdirahman Sheikh Hassan og høyesterettsjustitiarius Adan Haji Ali. Somalilands president Muse Bihi Abdi ønsker også en løsning. Min dialog med myndighetene har vært tett og god, sier Farid Bouras.

- Justismord

Elden-advokaten og Saad Jirdes lokale advokater mener nordmannen er utsatt for et justismord.

- Både i den lokale tingretten og det som tilsvarer en norsk lagmannsrett ble Saad Jirde dømt til døden, uten at hans forsvarere fikk ordentlig mulighet til å forsvare ham. Retten la bare vekt på forsvarssprayen han hadde brukt for å komme seg i sikkerhet. De to rettsinstansene mente Clas Ohlson-sprayen var et drapsvåpen. Det baserte de på uttalelser fra en lokal lege, som ikke synes å ha noe kunnskap om hva en forsvarsspray inneholder, sier Bouras.

«Snakket til fornuft»

- Hva er grunnen til at klanen til avdøde nå er interessert i en løsning?

- Etter søndagens rabaldermøte i Høyesterett har «pipa» snudd. Både myndighetene og klanen har reagert, og etter vår informasjon har «noen» snakket moren til avdøde til fornuft.

- Hvem er noen?

ÅSTEDET: Mannens bistandsadvokat Farid Bouras til (t.v) og sønnen Rashid på stedet der slagsmålet fant sted. Foto: Henniong Lillegård/Dagbladet.
ÅSTEDET: Mannens bistandsadvokat Farid Bouras til (t.v) og sønnen Rashid på stedet der slagsmålet fant sted. Foto: Henniong Lillegård/Dagbladet. Vis mer

- Det kan jeg ikke gå inn på. Men det ser mye lysere ut for Saad Jirdes framtid nå, enn det gjorde etter det amputerte rettsmøtet i Høyesterett søndag.

- Hva mener du er en løsning?

- Forhåpentligvis kan Saad Jirde frikjennes av Høyesterett, når de får saken opplyst. Men vi kan også håpe på at klanene Jirde og avdøde tilhører kan komme til enighet. Da vil det være naturlig med at de finner en løsning, som i Somaliland omtales som blodpenger, sier Bouras.

UTSATT: Bistandsadvokat Farid Bouras sier til Dagbladet at rettssaken mot Saad Jidre i Somaliland kan bli utsatt inntil fire måneder. Reporter: Gunnar Hultgreen / Video: Henning Lillegård Vis mer

Optimist

Dagbladet har tidligere fått bekreftet at moren til avdøde har sagt nei til 700.000 kroner i kompensasjon for at sønnen døde.

- Det er åpenbart at tilstedeværelsen fra norske medier – Tv2 og Dagbladet – og at Utenriksdepartementet sendte sin sendemann til Mogadishu for å observere, har vært med på å legge press på myndighetene i Somaliland. Noe som gjør at jeg er mer optimistisk, og tror på en snarlig løsning, sier advokat Farid Bouras.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer