INVITASJON: USA's utsending til Midt-Østen, George Mitchell, har fått partene til å ville snakke sammen. Foto: EPA
INVITASJON: USA's utsending til Midt-Østen, George Mitchell, har fått partene til å ville snakke sammen. Foto: EPAVis mer

Nye fredsamtaler mellom israelere og palestinere

Vil snakke sammen indirekte med USA som mellommann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Israelere og palestinere skal delta i indirekte fredssamtaler de neste ukene. Det bekrefter USAs utsending til Midt-Østen, George Mitchell.

I en pressemelding sier Mitchell at de to sidene har gått med på samtaler for å nærme seg hverandre, melder nyhetsbyrået AP.

Meldingen kommer samtidig som USAs visepresident Joe Biden besøker Israel.

- Vi håper at samtalene vil føre til direkte fredsforhandlinger så raskt som mulig, sier Mitchell.

Spesialutsendingen opplyser at han de neste ukene vil få et hektisk reiseprogram mellom de israelske og palestinske områdene.

Han ber samtidig om at de to partene ikke sender ut noen uttalelser om samtalene, eller gjør noe som kan bidra til tilspissing av situasjonen.

Ikke forhåndsbetingelser
I starten av februar sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu at han hadde grunn til å tro at fredssamtalene med palestinerne kunne komme i gang i løpet av noen uker.

- Jeg håper det finnes vilje på palestinernes side, ikke bare til å bygge palestinsk økonomi og institusjoner, men til å bygge freden selv. Om viljen er der, vil prosessen gjenopptas i løpet av de kommende ukene, sa han.

Han sa da at Israel ønsker samtaler «uten forhåndsbetingelser». Palestinerne har på sin side satt som betingelse at all byggeaktivitet i israelske bosetninger Vestbredden må stanses før samtalene kan gjenopptas.

Sterke reaksjoner
Seinest i november i fjor reagerte verdenssamfunnet på Israels bygging av flere hundre nye boliger i bosetningen Gilo.

Men president Shimon Perestoner tonet ned betydningen av utbyggingen, og beskrev den som en marginal sak som blokkerer for en gjenopptakelse av fredssamtalene med palestinerne.

- Fra det minuttet vi begynner å forhandle, vil det ikke bli noen nye bosetninger, og ikke noe mer land vil bli konfiskert, sa Peres.

USAs president Barack Obama mener for øvrig utbyggingen «forbitrer palestinerne på en måte som kan vise seg å være svært farlig», både FNs generalsekretær og EU reagerte sterkt, og Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) karakteriserte den som folkerettsstridig.

IKKE SÅ FREDELIG: Det er langt fra fredelig i de okkuperte områdene. Her sparker en palestinsk sikkerhetsvakt en palestinsk steinkaster under en demonstrasjon i Gaza. Foto: REUTERS/Eliana Aponte/Scanpix
IKKE SÅ FREDELIG: Det er langt fra fredelig i de okkuperte områdene. Her sparker en palestinsk sikkerhetsvakt en palestinsk steinkaster under en demonstrasjon i Gaza. Foto: REUTERS/Eliana Aponte/Scanpix Vis mer