Nye fugleinfluensa-utbrudd i Asia

Kinesiske myndigheter melder om ni tusen døde fugler. Tre landsbyer i Vietnam har også hatt utbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det fjerde influensautbruddet i Kina på tre uker ble bekreftet torsdag. I landsbyen Badaohao i den nordøstlige delen av landet skal viruset ha tatt livet av nær ni tusen kyllinger, og tvunget myndighetene til å ta livet av 369 000 andre fugler.

Utbruddet skjedde 26. oktober i Liaoning-provinsen øst for Beijing, melder Kinas agrikulturdepartement ifølge Associated Press.

Stoppet import og eksport

Menneskelige infeksjoner er foreløpig ikke funnet, men ekspertene i landet melder nå om økt risiko for at dette kan skje.

I tre landsbyer i Bac Giang-provinsen i Nord-Vietnam er det også meldt om nye utbrudd, hvor rundt tre tusen fugler skal ha dødd av fugleinfluensa. Dette har ført til at myndighetene har stoppet all import og eksport av fjærkre til landsbyene, samt desinfisere både disse og nærliggende landsbyer.

De nye utbruddene har kommet til tross for at myndighetene i begge landene i det siste har intensivert vaksineringen og kjørt en meget stram linje for behandling av fugl.

Oppretter influensasenter

Kinas myndigheter annonserte torsdag kveld at et nasjonalt anti-influensasenter skal opprettes og ha ansvaret for helsespørsmål, karantener, forskning og andre forhold knyttet til pandemitrusselen. En sum tilsvarende 1,7 milliarder norske kroner er satt av til arbeidet.

FJERDE UTBRUDD: I Kina er det fjerde utbruddet på tre uker bekreftet. Over ni tusen fugler døde i en landsby utenfor Beijing. Foto: Associated Press
FJERDE UTBRUDD: I Kina er det fjerde utbruddet på tre uker bekreftet. Over ni tusen fugler døde i en landsby utenfor Beijing. Foto: Associated Press Vis mer

Nær 14 millioner fjærkre ble beordret vaksinert da resultatet fra prøvene viste tegn på den fryktede influensaen 1. november. Første tilfelle av sykdommen i Kina ble meldt 14. oktober.

INVADERT: Store mannskaper er satt inn for å desinfisere eller ta livet av fugler man frykter er mistenkt. I Kina har myndighetene måttet avlive 369 000 fugler etter utbruddet 26. oktober.
VAKSINERER: Ender og gjess blir fraktet på scooter ut fra et fuglemarked i landsbyen Nanjing i Øst-Kina.