Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

John og Susan Cooper:

Nye funn etter mystiske dødsfall på luksushotell

John og Susan Cooper døde med bare timers mellomrom da de ferierte i Egypt i sommer.

HAR VAKT OPPSIKT: I flere uker har John og Susan Coopers dødsfall vakt oppsikt. Nå har det blitt gjort funn av E. coli på hotellet de overnattet på. Foto: NTB Scanpix
HAR VAKT OPPSIKT: I flere uker har John og Susan Coopers dødsfall vakt oppsikt. Nå har det blitt gjort funn av E. coli på hotellet de overnattet på. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I august døde et britisk ektepar med bare timers mellomrom på luksushotellet Steigenberger Aqua Magic i egyptiske Hurghada. Onsdag bekrefter reisebyrået Thomas Cook at det er blitt gjort funn av E. coli på hotellet.

«Undersøkelser av maten og hygienen på hotellet viste høye verdier av E. coli og stafylokokker», skriver Thomas Cook i en pressemelding.

Reisebyrået understreker samtidig at det ikke kan fastslås som dødsårsak.

Ifølge Norsk helseinformatikk (NHI) er E. coli «et fellesnavn på en gruppe bakterier som forekommer normalt i store mengder i tarmsystemet til dyr og mennesker». I de fleste tilfeller er infeksjonen ufarlig, men i noen få tilfeller kan det få alvorlige konsekvenser.

Uklare omstendigheter

John og Susan Cooper døde mens de ferierte i egyptiske Hurghada i sommer, og omstendighetene rundt dødsfallene framsto veldig uklare.

Dager etter dødsfallene offentliggjorde egyptiske myndigheter dødsårsaken. Ifølge dem hadde John Cooper «et kraftig fall i blodsirkulasjonen og plutselig hjertestans». Dødsårsaken oppgis å være «plutselig svikt i hjertemuskelen og respiratorisk svikt», ifølge BBC.

Susan Cooper skal ha dødd som følge av svikt i blodsirkulasjonen og pustefunksjoner.

DATTEREN: Ekteparets datter, Kelly Ormerod, ble vitne til at foreldrene hennes døde på hotellet i Egypt. Foto: NTB Scanpix
DATTEREN: Ekteparets datter, Kelly Ormerod, ble vitne til at foreldrene hennes døde på hotellet i Egypt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Undersøkelsene

I etterkant av dødsfallene har Thomas Cook involvert en spesialist for å undersøke både maten, vannet og lufta på hotellet.

Undersøkelsen av vannkvaliteten ved hotellet viste normale verdier av karbondioksid og det ble ikke gjort funn av karbonmonoksid. Resultatene viser også normale mengder klor i bassenget.

Det har tidligere blitt spekulert på om paret ble rammet av salmonella, men Cooks undersøkelser viser ingen funn av verken salmonella, shigella eller listeria.

- Ut fra disse funnene er det klart at noe gikk galt i august på Steigenberger Aqua Magic i Hurghada, og at standardene var dårligere enn hva vi forventer av våre samarbeidshoteller, skriver reisebyrået i pressemeldingen.

Thomas Cook skriver også at resultatene kan forklare årsaken til økningen i syke gjester ved hotellet i løpet av den aktuelle perioden.

LUKSUSHOTELLET: Det var ved dette hotellet at ekteparet John og Susan Cooper oppholdte seg da de døde. Foto: Mohamed El-Shahed / AFP / NTB Scanpix
LUKSUSHOTELLET: Det var ved dette hotellet at ekteparet John og Susan Cooper oppholdte seg da de døde. Foto: Mohamed El-Shahed / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Døde foran øynene mine

Ekteparets datter, Kelly Ormerod, fortalte Sky News at foreldrene hennes var i fin form da de gikk for å legge seg mandag, men at de hadde blitt «ekstremt syke» da hun så dem 10 timer seinere.

- Jeg så dem dø foran øynene mine og de hadde akkurat de samme symptomene. Jeg mener det har skjedd noe mistenkelig. Jeg tror ikke at noen har gått inn på rommet, men noe har skjedd inne på det rommet og det har ført til at de har blitt tatt fra oss, sier Ormerod.

Egyptiske myndigheter har ennå ikke offentliggjort obduksjonsrapporten av paret.

Evakuerte gjester

Thomas Cook tok umiddelbart grep og rundt 300 gjester ble evakuert fra hotellet og innlosjert andre steder i feriebyen.

Selskapet opplyste også om at de hadde «mottatt flere meldinger om at stadig flere gjester har blitt syke» på hotellet.

I august avviste guvernøren i Hurghada at maten kan ha vært kilden til sykdom.

- Dersom det var et problem med maten, ville flere personer være berørt, sa Ahmed Abdullah, men legger til at matprøver har blitt sendt til laboratorium for testing.

I august offentliggjorde egyptiske myndigheter en rapport som viser at 26 av 1995 gjester ved hotellet mottok behandling fra helsepersonell mellom 16. og 23. august. Ekteparet døde 21. august.

I rapporten kom det fram at pasientene i gjennomsnitt brukte én dag på å komme seg.

Hele Norges coronakart