Nye funn etter Oslo-skytinga

Politiet med siste nytt om etterforskningen.

SE LIVE: Politiet om skytingen i Oslo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag kaller politiet i Oslo inn til pressekonferanse om siste nytt etter Oslo-skytingen natt til 25. juni.

Det er fire uker siden hendelsen og etterforskningen pågår for fullt.

- PST og politiets arbeid under hendelsen skal evalueres. Det er viktig og naturlig med en gjennomgang. Det er viktig for fornærmede og pårørende å få svar på hva som skjedde, sier politiet.

43 år gamle Zaniar Matapour er siktet i saken.

Politiet understreker at det er viktig å ettergå tidspunkter og har derfor laget en tidslinje. Tidspunktene er hentet fra politiets vaktjournal og etterforskning.

Politiets tidslinje:

01.12.08 mener de siktede gikk av trikken.

01.14.48 ble første skudd avfyrt.

01.13.27 kom første meldingen til politiet.

01.14.16 ble siktede lagt i bakken av sivile.

01.14.16 første foreløpige utlesing med bevæpning.

01.15.17 gikk meldingen om PLIVO ut

01.18.47 ble siktede pågrepet av politiet.

Oslo politidistrikt trener jevnlig på PLIVO-hendelser. Skytingen i Oslo ble definert som PLIVO - pågående livstruende vold.

Venter at tallet stiger

- Det har vært omfattende analysearbeid av video og sammenstilling av vitneavhør for å få klarhet i hva som skjedde. Denne uka har vi besluttet at tolv av disse som grep inn har fått status som fornærmede, sier politiadvokat Børge Enoksen.

Disse vil få bistandsadvokat.

Totalt er det 69 fornærmede saken etter terroren. De to som ble drept er blant dem.

- Grunn til at vi kommer opp mot 100 fornærmede, sier Enoksen.

Beslutningen om at siktede kan legges inn for tvungen observering står seg fortsatt, men siktede har ytret at han kan la seg observere frivillig. Samtaler om dette vil finne sted neste uke.

Siktede har til nå ikke latt seg avhøre.

- Fengslingsfristen løper ut på mandag. Han er fortsatt siktet for å ha begått en terrorhandling og ingenting i etterforskningen har svekket det grunnlaget, sier Enoksen.

Per nå vet ikke politiet om det blir et fysisk fengslingsmøte på mandag.

- Hypotesen om at siktede kan ha hatt medvirkende hjelp er fortsatt ikke avklart. Det er også noe av grunnen til at, utover at siktede er siktet for noe svært alvorlig, etterforskningen krever mye av oss. Fordi det er en uavklart situasjon.

På spørsmål fra pressen svarer Enoksen at foranledningen til handlingen er et sentralt tema.

- Utover det kan jeg ikke gå i detalj på status der.

- Evalueringen vil gi svar

I ettertid av angrepet publiserte flere medier en video som viser basketaket mellom sivile og Matapour. På videoen ser man en bil med det som ser ut som blålys som går av.

Politiet bekrefter at dette var en bil tilhørende Oslo politidistrikt.

- Evalueringen vil gi svar på forholdet rundt det, sier politiadvokat Gunn Anita Bjørnbakk.

Hun ønsker ikke å si noe om bilen ble tilkalt i anledning skytingen, eller om den var der fra før. Hun kan heller ikke svare på hvilke instrukser politiet tilknyttet bilen var under, eller om de var klar over skytingen, da de ikke involverte seg i situasjonen.

Bjørnbakk bekrefter at bilen var i tjeneste, men kan ikke kommentere andre detaljer rundt forholdet.

Arbeidet med identifisering av fornærmede pågår fortsatt og politiet kan derfor ikke ha full oversikt over hendelsesforløpet, men mener det nærmer seg.

- Kan være fordelaktig

Enoksen sier at det er godt over 400 avhør som har blitt gjort, men at det gjenstår en god del.

En stor del av analysearbeidet er å finne ut hvor mange skudd som ble avfyrt. Det er per nå ikke avklart.

På spørsmål fra Dagbladet om hva det betyr at siktede ikke har forklart seg i den første fasen av etterforskningen, sier Enoksen at en forklaring fra siktede er svært sentralt for politiet.

- Det som kan være fordelaktig med en eventuell forklaring nå er at vi har etterforsket i snart en måned. Da er det lettere å se om det han sier samsvarer med øvrige materiale vi har funnet, sier Enoksen.

Flere medier har omtalt at Matapour i april ble stoppet i en bil sammen med islamisten Arfan Bhatti i forbindelse med en SIAN-demonstrasjon på Stovner.

Enoksen ønsker ikke å gå i detalj på hvem politiet har hatt kontakt med i etterkant av hendelsen 25. juni, men understreker at det er av interesse å komme i kontakt med alle personer han har hatt omgang med.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer