Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vikinger:

Nye funn kan endre historien

Det hittil eldste funnet av en viking-bosetting kan være gjort på Island.

NYTT FUNN: Et nytt arkeologisk funn på Island peker mot at Vikingene kom til øya tidligere enn man har trodd. Foto: Bjarni Einarsson
NYTT FUNN: Et nytt arkeologisk funn på Island peker mot at Vikingene kom til øya tidligere enn man har trodd. Foto: Bjarni Einarsson Vis mer

Arkeologer har funnet en bosetting på Island som peker mot at vikingene kom til sagaøya tidligere enn man hittil har trodd.

Ikke nok med at det arkeologiske funnet kan bidra til å omskrive historien, det inkluderer også blant de største funnene av førhistoriske skatter som noensinne er gjort både her og i Skandinavia.

Det var LiveScience som først omtalte saken.

Eldste noensinne

Det er i Stöð, nær det lille tettstedet Stöðvarfjörður øst på Island, at arkeologene har gjort det oppsiktsvekkende funnet - i form av to langhus.

Langhusene, som var vanlige i Nord-Europa inntil slutten av vikingtida, var gjerne rektangulære med avrundede hjørner. Videre var de som oftest inntil 75 meter lange og seks meter brede. Husene var delt inn i flere rom, og kunne huse flere familier med sine husdyr, skriver Store norske leksikon.

HISTORISK: Skipet er funnet på Edøy i Smøla og ble funnet som en del av en kartlegging. Video: NIKU Vis mer

Selv om det er gjort funn av flere slike hus på Island tidligere, er akkurat dette spesielt fordi det ene er funnet under et annet og yngre langhus. Det yngre og ovenpå-liggende kan dateres til år 874 e.Kr. og er fra den perioden man har antatt at de første vikingene kom til øya.

Huset som lå under, tror arkeologene stammer fra begynnelsen av 800-tallet. Det er i så fall blant det eldste langhusene som hittil er funnet på Island. Det er også blant de største.

UTGRAVINGER: Under den nyere langhuset, fant arkeologene et enda eldre. Foto: Bjarni Einarsson
UTGRAVINGER: Under den nyere langhuset, fant arkeologene et enda eldre. Foto: Bjarni Einarsson Vis mer

- Stöð kan være et av de eldste husene vi har funnet på Island, men mer enn det kan jeg ikke si. Men om det er rett, har det stor betydning for historien, sier Einarsson til Dagbladet.

NY SESONG: Se en smakebit fra «Vikingane» sesong 3. Video: NRK Vis mer

Sesongbasert bosetting

Det har tidligere vært anslått at vikingene først kom til Island i åra da Harald Hårfagre var konge i Norge, fra rundt 865 og inntil han døde et sted mellom 930-933 e.Kr, skriver snl. Det er en utbredt enighet blant historikere om at nordmenn forlot Norge til fordel for Island som følge av misnøye med kongen.

Før denne tida hadde bare Irske munker vært på øya, men de skal ha «forsvunnet» da vikingene kom.

Ifølge snl anslår historikerne at de første vikingene som satte sine bein på Island, var norske Naddodd og svenske Gardar Svåvarsson, omkring 860 e.Kr. For alle «Vikings»-fans der ute, anslås det at Floke Vilgerdsson dro fra Rogaland til øya få år seinere.

De ferske funnene ble først gjort av Einarsson i 2007, og siden 2015 har den private arkeologen jobbet med utgravingene.

Arkeologene tror huset har vært en sesongbasert leir for jegere og arbeidere, som trolig bodde her på sommeren og fram til tidlig høst.

- Det er fortsatt ikke helt sikkert at det er en sesongbasert bebyggelse under den yngre hallen, men dette er teorien og mye taler på at det stemmer. Vogur på Vest-Island er en sesongbasert bebyggelse, og disse er fra omtrent samme tid, bare at denne i Stöð er noe eldre, forklarer Einarsson.

Huset har også flere fellestrekk med hus som er funnet på L’Anse aux Meadows i Newfoundland, Canada, men som er et par hundre år yngre, forklarer Einarsson. Ifølge arkeologen var dette et mønster ved bosettingene på øyer i Atlanterhavet. Først hadde man sesongbaserte bosettinger, før de permanente fulgte etter.

SKATTER: Det nyere langhuset inneholdt også det største funnet av førhistoriske skatter som er funnet i Skandinavia. Foto: Bjarni Einarsson
SKATTER: Det nyere langhuset inneholdt også det største funnet av førhistoriske skatter som er funnet i Skandinavia. Foto: Bjarni Einarsson Vis mer

I både Stöð og L’Anse aux Meadows har det også vært en innendørs smie, noe det for øvrig heller ikke finnes andre eksempler av på Island.

- Vi kommer til å finne svaret, men det tar sin tid, forsikrer Einarsson.

Sjeldne skatter

Som en bonus, fant man ytterligere oppsiktsvekkende funn i det yngste og øverste langhuset.

Her ble det nemlig funnet sølvmynter fra Romerriket og Midtøsten, biter av sølv som ble brukt til handel, samt et lite stykke gull. I tillegg ble det funnet glassperler, ringer og vekter.

- HØVDINGEHUS: Funnet av skattene gjør at arkeologene mener det yngre langhuset har vært et høvdingehus. Foto: Bjarni Einarsson
- HØVDINGEHUS: Funnet av skattene gjør at arkeologene mener det yngre langhuset har vært et høvdingehus. Foto: Bjarni Einarsson Vis mer

Til LiveScience forklarer Einarsson at dette også er blant de største funnene av flere av disse typene førhistoriske skatter som hittil er gjort både her og i Skandinavia.

Han mener det derfor skal godt gjøres å konkludere med noen annet enn at dette var et høvdingehus.

Det antas at vikingene her handlet varene mot lokale varer som skinn, hval- og selkjøtt, samt fisk- og fugleprodukter. På Islands vestkyst var det også vanlig å handle med produkter fra hvalross.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!