Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye funn: Norge gjør seg klare

Britiske forskere varsler studie med lovende funn om deksametason til behandling av Covid-19. Norske helsemyndigheter forbereder seg på å ta det i bruk.

REDUSERER DØDELIGHET: Generaldirektør i WHO presenterer de nye funnene. Video: WHO Vis mer

Tirsdag varslet Oxford Univeristy at de har funnet at legemiddelet deksametason kan gi redusert dødelighet blant alvorlig syke Covid-19-pasienter. Nå gjør Norge seg klare til å ta det i bruk.

- Her må vi vente og se hva studien viser om behandlingseffekt og eventuelle bivirkninger. Men straks det er klart, så står vi klare til å ta det i bruk, sier fagdirektør Svein Lie til Dagbladet.

ADVARTE FOLKET: Bent Høie demonstrerte hvor lang én meter er under onsdagens pressekonferanse. 17. juni 2020. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lovende funn

Forskerne har varslet at studien vil bli publisert innen kort tid. Til BBC har de opplyst at 2000 pasienter ble gitt legemiddelet, og sammenliknet med en kontrollgruppe på 4000 pasienter.

For pasienter tilkoblet respirator sank dødeligheten fra 40 til 28 prosent, mens for pasienter med annen pustehjelp sank dødeligheten fra 25 til 20 prosent.

- Dersom resultatene viser seg å stemme, så er det et veldig aktuelt legemiddel for oss. Derfor har vi satt inn tiltak for å møte en situasjon hvor vi må sikre videre forsyning.

Statens legemiddelverk er i gang med å undersøke Norges beholdning med legemiddelet. De har også muligheten til å legge ned eksportforbud dersom det skulle bli aktuelt. Storbritannia har hatt eksportforbud for deksametason siden april.

- Jeg tror ikke at vi kan få et forsyningsproblem knyttet til dette legemiddelet. Det er lett tilgjengelig, samt at det ikke er så mange alvorlig syke Covid-19-pasienter i Norge på nåværende tidspunkt, sier fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, til Dagbladet.

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

Reddet tusenvis

Han er ikke overrasket over at nettopp dette legemiddelet virker så lovende til behandling av Covid-19.

- Dette er ikke overraskende. Hovedsakelig er reaksjonen i lungevevet, som gjør at Covid-19-pasienter blir alvorlig syke, en overreaksjon i immunsystemet som viruset igangsetter. Deksametason har den effekten at den demper immunreaksjoner.

Forskerne ved Oxford University mener at 5000 britiske Covid-19-pasienter kunne ha overlevd dersom legemiddelet hadde blitt benyttet fra utbruddets start.

I Norge har totalt 219 Covid-19-pasienter vær innlagt på intensivavdeling, samt at det er registrert totalt 93 coronarelaterte dødsfall på sykehus.

PILOTPROSJEKT: Helsemyndighetene vil gå i gang med et pilotprosjekt for å teste for coronaviruset ved hjelp av spyttprøver. Video: NTB SCANPIX Vis mer

WHO positive

Også helseminister Bent Høie er optimistisk til rapportene om legemiddelet, men understreket på onsdagens pressekonferanse at det ikke er noen kur mot Covid-19. Dette fordi de aller færreste Covid-19-pasienter blir alvorlig syke.

WHO har også ønsket legemiddelet velkommen.

- Dette er en stor nyhet, og jeg gratulerer den britiske regjering, universitetet i Oxford og de mange sykehus og pasienter i Storbritannia, som på hver sin måte har bidratt til det livreddende forskningsresultater, uttalte WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Samtidig undersøkes det fortsatt hvorvidt legemiddelet Remdesivir kan være effektivt til behandling av Covid-19. Legemiddelet hydroksyklorokin har derimot blitt avskrevet, og WHO har nok en gang valgt å stanse en internasjonal studie av legemiddelet til behandling av Covid-19.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!