Coronaviruset

Nye funn om corona-dødsfall

Mannlig kjønn, kreft med spredning og tidligere hjerneslag forbindes med økt risiko for dødsfall etter påvist covid-19. Det viser en ny studie fra FHI.

SOMMERFERIEN: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad har tro på en mer normal sommer i 2021. Programleder: Agusta Magnusdottir Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 000 +551
mutantsmittet892
døde 620
påvist smittet 113 000 000+445.0K
døde 2 510 000 +10.0K
Se mer

Tidligere hjerneslag, kreft med spredning og mannlig kjønn er forbundet med økt risiko for å dø etter å ha fått påvist covid-19. Det viser en studie utført av forskere ved Folkehelseinstituttet (FHI), St. Olavs Hospital og Kreftregisteret.

- Den største risikofaktoren for død blant SARS-CoV-2-testpositive personer var alder. Mannlig kjønn, tidligere påvist hjerneslag og kreft med fjernspredning var også assosiert med forhøyet risiko for død etter påvist covid-19, heter det i sammendraget av artikkelen.

Den har tittelen «Hva betyr tidligere hjerte- og karsykdom eller kreft for risiko for død etter påvist SARS-CoV-2?», og ble først ble publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening 29. desember 2020.

Størst risiko blant de eldste

Forskerne har tatt utgangspunkt i opplysninger fra Hjerte- og karregisteret, Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) i FHI og Kreftregisteret.

Studien fant at hjerneslagpasienter hadde halvannen gang høyere risiko for å dø etter påvist covid-19 sammenliknet med personer uten tidligere hjerneslag. Denne risikoen var fire prosent for slagpasientene, mot 2,5 for personer uten.

- Som for alle smittede, var risikoen for å dø etter covid-19 blant slagpasientene markant høyere blant de eldste, skriver FHI.

Den beregnede risikoen for død i aldersgruppen 80-84 var 26 prosent hos covid-pasienter med tidligere hjerneslag, mot 16 prosent hos dem uten tidligere sykdom.

Usikkert om hjerteinfarkt

Funnene om hjerteinfarkt var imidlertid mer usikre.

- Det ser ikke ut til at personer med tidligere gjennomgått hjerteinfarkt har særlig større risiko for å dø etter smitte med covid-19 enn andre på samme alder, sier overlege Rune Kvåle i Hjerte- og karregisteret i en pressemelding.

«Etter justering for alder og kjønn var hjerteinfarkt, atrieflimmer, hjertesvikt, hypertensjon og ikke-metastatisk kreft ikke lengre statistisk signifikante risikofaktorer for død», heter det i sammendraget.

Kvåle tar imidlertid forbehold om at forskerne ikke hadde opplysninger om alvorlighetsgraden av hjerteinfarkt i studien.

Studien viste også at 4 av 18 pasienter med kreft med spredning på diagnosetidspunktet døde etter påvist covid-19. Det understrekes at dette er små tall.

- Resultatene for kreft med spredning baserer seg på få tilfeller, men sammen med resultatene fra andre studier ser det ut til at kreftpasienter som har aktiv kreftsykdom, og som får aktiv behandling med cellegift, har økt risiko for død etter påvist covid-19, sier Kvåle.

Den største risikofaktoren for død blant covid-positive personer fra første halvår 2020 var likevel alder, kommer det fram i artikkelen.

Studien omfattet 8809 personer som fikk påvist covid-19 første halvår 2020. 260 coronarelaterte dødsfall ble registrert i den aktuelle perioden.

Status vaksinasjon Full oversikt

308 145 (5.7%)i Norge har fått dose nr 1
125 150 (2.33%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer