Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Nye funn om munnbind

Munnbind kan hindre virussmittede fra å smitte andre, konkluderer ny rapport. Helsedirektoratet fastholder at det viktigste er å holde avstand til hverandre.

CORONA: Her får du siste nyhetene om coronaviruset fra lørdag 4. april. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

I en ny rapport publisert i tidsskriftet Nature Medicine mener en gruppe forskere å ha funnet belegg for at kirurgiske munnbind kan redusere antallet virusholdige partikler en smittebærer sprer til omgivelsene.

Det betyr at munnbind kan hindre en som er virussmittet fra å smitte andre. Det betyr ikke at munnbind er effektive for å beskytte seg selv mot smitte.

Rapporten tar ikke spesifikt for seg coronaviruset SARS-CoV-2, viruset som forårsaker sykdommen covid-19. Forskerne, som har sett på andre coronavirus, mener likevel at funnene kan få viktige konsekvenser for pandemien.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at det hittil har vært få håndfaste bevis for at ansiktsmasker kan bremse spredningen av luftveissykdommer.

Benjamin Cowling, som ledet studien ved WHOs samarbeidssenter for infeksjonsepidemiologi, kommenterer studien overfor Reuters:

- Mitt synspunkt er at et tøystykke eller en bomullsmaske kan ha en effekt, men kanskje mindre enn en kirurgisk maske som brukes skikkelig. Når det kommer til covid-19, ser vi på alle tiltak som potensielt kan hjelpe.

- Usikker effekt

Folkehelseinstituttet har tidligere frarådet alle som ikke er helsepersonell fra å å bruke munnbind.

- Munnbind er ubehagelig å ha på, og som regel vil ufaglært personell som har munnbind på hyppig berøre munnbindet og ansiktet for øvrig. Dersom man har vært i kontakt med urene flater kan man fort komme i kontakt med øyne og munn og på denne måten øke risikoen for sykdom, skrev FHI på sine nettsider allerede 30. januar.

Mette Fagernes ved FHIs avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging sa tirsdag denne uka til Dagbladet at FHI ikke har endret sine råd om bruk av munnbind.

- Effekten ved å bruke et hjemmelaget munnbind, er usikker. Det gjør neppe en skade å bruke det, men spørsmålet er hvor stor effekt det har, sa hun.

Hun viste til flere utfordringer ved bruk av munnbind hos mennesker som ikke er vant med å bruke det.

- Man ser at munnbind ofte sitter løst på, da har det liten effekt. Det kan gi en følelse av falsk trygghet som kan føre til at man legger mindre vekt på andre viktige tiltak, som å holde avstand.

- Kunnskapsoppsummering

Overlege og infeksjonsmedisiner Ernst Kristian Rødland i FHI sa imidlertid torsdag til Dagens Medisin at det nå gjøres en kunnskapsoppsummering om bruk av munnbind i FHI.

- Dersom man syr sine egne munnbind kan det godt hende at noe holdes tilbake i munnbindet. Men å tro at hjemmelagde munnbind skal beskytte en selv fra omgivelsene, det tror vi er lite sannsynlig, sa han til avisa.

SKEPTISK: - Slik smittesituasjonen i Norge er i dag vurderer både FHI og Helsedirektoratet at allmenn bruk av munnbind i det offentlige rom har lite for seg, sier Nakstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKEPTISK: - Slik smittesituasjonen i Norge er i dag vurderer både FHI og Helsedirektoratet at allmenn bruk av munnbind i det offentlige rom har lite for seg, sier Nakstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Vurderer fortløpende

Helsedirektoratet er forelagt artikkelen i Nature Medicine av Dagbladet.

Fungerende assisterende direktør Espen Nakstad sier endringer i smittevernsråd og smittebegrensende tiltak vurderes fortløpende av Helsedirektoratet på bakgrunn av råd fra FHI og den aktuelle smittesituasjonen.

- Bruk av munnbind er særlig viktig ved kontakt mellom syke og friske personer i behandlingssituasjoner. Munnbind kan også bidra til å beskytte særlig sårbare grupper fra smitte - det er for eksempel viktig at behandlere i kommunehelsetjenesten bruker munnbind i kontakt med eldre og andre personer med svekket immunforsvar, skriver han i en e-post til Dagbladet.

I samfunnet for øvrig vil effekten av munnbind være av hvor mange personer med luftveissymptomer som beveger seg i det offentlige rom, ifølge Nakstad.

- Slik smittesituasjonen i Norge er i dag vurderer både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet at allmenn bruk av munnbind i det offentlige rom har lite for seg og er uheldig fordi den vil tappe helsetjenesten for utstyr det er stort behov for.

Skjerf kan begrense smitte

I bymiljøer med stor befolkningstetthet og pågående smittespredning kan imidlertid enkle tøymasker, for eksempel skjerf, bidra til å begrense smitte, sier han.

- Slike plagg har ikke fullgod effekt mot dråpesmitte, men kan likevel ha noe for seg i bymiljøer med stor smittespredning, slik vi ser i mange andre land. Om folk ønsker å bruke slike plagg i Norge er opp til den enkelte.

Helsedirektoratets konklusjon er imidlertid at maskene ikke vil ha stor effekt så lenge reglene om avstand overholdes.

- Men det kan ikke utelukkes at det kan bidra til smittebegrensning dersom vi skulle få et stort utbrudd av conavirussykdom i Norge med mye smittespredning der mange mennesker ferdes, for eksempel ved kollektivreiser.

- SY SELV: Lege Gunnar Hasle har flere ganger tatt til orde for egenproduserte munnbind. Foto: Anita Arntzen
- SY SELV: Lege Gunnar Hasle har flere ganger tatt til orde for egenproduserte munnbind. Foto: Anita Arntzen Vis mer

- Ikke nok munnbind

Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken, har flere ganger tatt til orde for bruk av munnbind. Han tolker rapporten dit hen at kirurgiske munnbind kan være et relevant tiltak for å hindre spredning av coronaviruset.

- Dette er noe man lenge har trodd. For eksempel setter man alltid på et kirurgisk munnbind på dråpesmittepasienter når de må flyttes. Her er det håndfaste data, sier han til Dagbladet.

Hasle understreker at man ikke kan anbefale at alle i befolkningen bruker kirurgiske munnbind.

- Med dagens tilgang er det ikke nok av dem til at man kan anbefale bruk av slike munnbind utenom i behandlingssituasjon, både for å unngå å sende ut og motta smitte. Spesielt må nevnes omsorg for spesielt utsatte grupper, sier han.

Hasle har derfor flere ganger oppfordret folk til å sy sine egne masker.

- Bedre enn ingenting

Hjemmelagde munnbind har trolig vesentlig mindre effekt enn kirurgiske munnbind.

- De er bedre enn ingenting, men skal bare brukes som en nødløsning. Men vi er i en nødssituasjon, og det finnes ikke nok av de profesjonelle munnbindene, sier Hasle.

Han sier at hjemmelagde munnbind sannsynligvis gir veldig liten beskyttelse mot å bli smittet, men at de kan redusere faren for at smittebærere smitter andre.

- De må ikke komme i stedet for andre generelle smitteverntiltak, som sosial avstand, håndvask og å hoste i albuekroken, men i tillegg til dem, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!