Den britiske coronavarianten

Nye funn om mutant-spredning

Flere europeiske land rapporterer en stor økning i antall tilfeller av den britiske mutanten. Ifølge ECDC kan den bli dominerende i smittespredningen.

FØLGER MED: Lege Gunnar Hasle, daglig leder på Reiseklinikken i Oslo, følger nøye med på mutanten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FØLGER MED: Lege Gunnar Hasle, daglig leder på Reiseklinikken i Oslo, følger nøye med på mutanten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Publisert

En ny risikovurdering fra Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) viser en økning av den britiske virusmutasjonen B.1.1.7 i flere europeiske land.

Smittevernbyrået viser til at i land som har vært gode på å sekvensere prøver, kan man se en dobling i antall påviste mutant-tilfeller.

Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia og Sverige er blant landene som trekkes fram.

- Dette kan tyde på at R-tallet for mutasjonen er langt over 1 med de tiltakene disse landene har i dag. For å unngå en eksponentiell vekst trengs det tydeligvis strenge tiltak, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

Han er medlem av reisemedisin-nettverket Travax, som har registrert de samme tallene fra ECDC. Smittevernbyrået slår også fast at den britiske varianten er i ferd med å dominere smittetrykket i Europa.

Høyt risikonivå

I Irland er det den britiske varianten som står for over 60 prosent av de nye smittetilfellene i landet. Det er ventet at det samme vil skje i flere europeiske land de neste ukene, ifølge risikorapporten.

Som følge av nye varianter, samt usikkerhet knyttet til vaksineeffekt, anslår ECDC risikonivået for spredning som «høyt til veldig høyt» for den generelle befolkningen i Europa.

Også det amerikanske smittevernbyrået CDC anslår at den britiske mutanten vil dominere antall nye smittetilfeller allerede fra mars, skriver The New York Times.

Nye undersøkelser indikerer at den britiske varianten kan være 56 prosent mer smittsom enn den vanlige varianten.

FHI brukte 13 dager på å analysere det muterte viruset fra Nordre Follo. Nå rustes det opp i avdeling for medisinsk genetikk og klinikk for laboratoriemedisin ved OUS. Reporter: Amanda Walnum og Emilie Rydning. Vis mer

Danmark

Statens Serum Institut i Danmark har beregnet at R-tallet (reproduksjonstallet) for den britiske varianten er på 1,25, slik tiltakene er der. Mutanten er funnet i 45 prosent av de analyserte prøvene, opplyser SSI.

4. februar var R-tallet anslått å være 1,14, som betyr at mutanten er i vekst. Til sammenligning er R-tallet for den vanlige varianten på 0,9.

Det er også gjort undersøkelser i kloakken i Østerrike, som indikerer samme utvikling. I Nedre Østerrike ble varianten funnet i 99 prosent av alle covid-prøver fra kloakken. I Wien var tallet mellom 30-50 prosent.

- Det verste kan være foran oss. Enten i form av tiltak eller smittehopp, sier Gunnar Hasle.

621 tilfeller

Han mener det viktigste blir å finne tiltak for å få R-tallet ned. Blant annet mener han at det er på tide å innføre munnbind i skolene.

- Dette er blant annet innført i Spania uten problemer. FHI har gjort et stor nummer av at munnbind er ubehagelig og vanskelig å bruke riktig, men dette handler om god opplæring og er et ikke-problem. Vi må ha strenge nok tiltak til at R-tallet er under 1. Hvis ikke taper vi for viruset.

Nye funn i Israel og Italia tyder på at flere små barn blir smittet med nye varianter av coronaviruset. Helsemyndighetene i Norge følger nøye med på denne utviklingen.

I uke 4 var det registrert 158 tilfeller av den britiske mutanten i Norge. Uka etter var antallet 200. I uke 6 er det foreløpig registrert 56 tilfeller. Til sammen er det påvist 671 tilfeller.

FHI har ikke full oversikt

Folkehelseinsituttet har ingen oversikt over R-tallet for det muterte viruset i Norge. Etter tirsdagens pressekonferanse sier områdedirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet til Dagbladet at de benytter seg av tall fra Storbritannia og Danmark.

- Vi vet ikke helt hvordan dette er i Norge. Vi kjenner tallene fra Storbritannia, der det sies at varianten er fra 30-70 prosent mer smittsom, og vi har noen estimater fra Danmark. Vi prøver å danne oss et bilde, men har ikke nok data til å vurdere dette, sier han.

PÅ PRESSEKONFERANSE: Områdedirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) under pressekonferansen om coronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB
PÅ PRESSEKONFERANSE: Områdedirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) under pressekonferansen om coronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Bukholm understreker at det de imidlertid vet, er at det er mulig å få kontroll over mutant-utbruddene med de tiltakene vi har.

Noen kommuner opererer med «antatte tilfeller» av mutert virus, uten å slå endelig fast hvor mange tilfeller av mutant-smitte som er påvist. Bukholm påpeker at det ikke er så viktig å få telt opp alle smittetilfellene med mutert virus.

- Det viktige er en epidemiologsk oversikt. Er det et utbrudd, er det viktig å konstatere om utbruddet er med en ny virusvariant eller ikke. Så det viktige er å få en oversikt over hvilke steder varianten er påvist og ikke det nøyaktige antallet i et utbrudd.

Forrige uke sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet at den britiske mutanten står for opptil ti prosent av smittetilfellene her til lands.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer