Den britiske coronavarianten

Nye funn om mutant-spredning

Flere europeiske land rapporterer en stor økning i antall tilfeller av den britiske mutanten. Ifølge ECDC kan den bli dominerende i smittespredningen.

FØLGER MED: Lege Gunnar Hasle, daglig leder på Reiseklinikken i Oslo, følger nøye med på mutanten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FØLGER MED: Lege Gunnar Hasle, daglig leder på Reiseklinikken i Oslo, følger nøye med på mutanten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Publisert

En ny risikovurdering fra Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) viser en økning av den britiske virusmutasjonen B.1.1.7 i flere europeiske land.

Smittevernbyrået viser til at i land som har vært gode på å sekvensere prøver, kan man se en dobling i antall påviste mutant-tilfeller.

Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia og Sverige er blant landene som trekkes fram.

- Dette kan tyde på at R-tallet for mutasjonen er langt over 1 med de tiltakene disse landene har i dag. For å unngå en eksponentiell vekst trengs det tydeligvis strenge tiltak, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

Han er medlem av reisemedisin-nettverket Travax, som har registrert de samme tallene fra ECDC. Smittevernbyrået slår også fast at den britiske varianten er i ferd med å dominere smittetrykket i Europa.

Høyt risikonivå

I Irland er det den britiske varianten som står for over 60 prosent av de nye smittetilfellene i landet. Det er ventet at det samme vil skje i flere europeiske land de neste ukene, ifølge risikorapporten.

Som følge av nye varianter, samt usikkerhet knyttet til vaksineeffekt, anslår ECDC risikonivået for spredning som «høyt til veldig høyt» for den generelle befolkningen i Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer