Nye gateopptøyer i Paris

Opprørspoliti satt inn mot ungdommer som kastet brannbomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For andre natt på rad var det nye opptøyer i det nordøstlige forstadsområdet av Paris, melder nyhetsbyrået AP.

Opprørspoliti ble satt inn for å stanse ungdommer som kastet bensinbomber mot rådhuset i bydelen Montfermeil og ramponerte biler med baseballkøller.

Selv om opptøyene ikke har vært like omfattende og voldelige som i november i fjor, ble det rapportert om en brannbombe som ble kastet inn i en politibil. Politimennene rakk såvidt å komme seg ut av bilen før den tok full fyr.

Raseri mot ordføreren

Voldsbølgen denne gang ble utløst av mandagens arrestasjon av en mann mistenkt for å ha banket opp en bussjåfør.

Ordføreren Xavier Lemoine hadde selv vært vitne til overfallet på sjåføren, og hadde grepet inn for å stanse det. Mandag kveld etter at den mistenkte var arrestert kom reaksjonene.

- Rundt 100 mennesker kom til huset mitt og ropte «Ordføreren er sønn av en hore», sa han til AP.

- Politiet reagerte umiddelbart og det oppsto en voldelig konfrontasjon omtrent 100 meter fra huset, fortalte den samme Lemoine.

BILER SATT I BRANN: Flere biler ble satt i brann, brannbomber ble kastet mot offentlige bygg og inn i en politibil og fire skadde politimenn oppsummerer opptøyene i Paris, som har fortsatt for andre natt på rad. Foto: AP/Scanpix
BILER SATT I BRANN: Flere biler ble satt i brann, brannbomber ble kastet mot offentlige bygg og inn i en politibil og fire skadde politimenn oppsummerer opptøyene i Paris, som har fortsatt for andre natt på rad. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Ordføreren kan bare konstatere at rådhuset er blitt hardest rammet av volden denne gangen. Bensinbomber, et lagerrom som tok fyr, knuste glass og en knust inngangsdør er resultatet av ungdommenes sinne denne gangen.

Ble kalt avskum

Fjorårets opptøyer ble utløst av at de to tenåringene Ziad og Banou ble drept da de gjemte seg for politiet i en transformator.

Men den etterfølgende volden bunnet i et raseri blant innbyggere med fransk-arabisk og franks-afrikansk bakgrunn i Paris\'fattige forsteder. Der er arbeidsledigheten høy, fattigdommen utbredt og kriminaliteten voksende.

Opptøyene viste med all tydelighet den store sosiale forskjellen mellom byene og de fattige forstedene. Både president Jacques Chirac, statsminister Dominque de Villepin og innenriksminister Nicolas Sarkozy, som kalte ungdommene «avskum», gikk sammen om kriseplaner for å bedre integreringen i Frankrike.

Lite er blitt gjort

Nå sier de rasende ungdommene i bydelen Montfermeil at lite har endret seg siden i fjor høst.

- Alt vi trenger er et påskudd for å begynne med alt igjen, sa Joana (15) til AP.

Nye gateopptøyer i Paris

Jenta, som i likhet med de andre rasende ungdommene ønsket å være anonym, får støtte fra faglig hold. Jurist Noel Mamere mener situasjonen i forstedene er som en trykkoker.

- Den koker fremdeles og brannen kan starte med den minste gnist, sa Mamere.

Foran neste års valg vil mye dreie seg om hvordan den store arbeidsledigheten og de store ulikhetene i det franske samfunnet skal takles.

- Ingen ting er løst og ting blir verre, sa sosiolog Michel Wieviorka. Han mener Frankrikes integreringsmodell har spilt falitt.

<B>ORDFØRER I HARDT VÆR:</B> Både ordføreren i Montfermeil og rådhuset i bydelen har fått gjennomgå siden mandag.
<B>OM IGJEN:</B> Selv om opptøyene ikke er like voldelige som i november i fjor, er inntrykket at lite har endret seg siden politikerne lovet å bedre situasjonen for ungdommer i de fattige forstedene til Paris. Derfor er det lite som skal til for at situasjonen blusser opp igjen.