ADVARER  Israels forsvarsminister Ehud Barak advarer Libanon mot å sende skip. Foto: AP Photo/Tara Todras-Whitehill
ADVARER Israels forsvarsminister Ehud Barak advarer Libanon mot å sende skip. Foto: AP Photo/Tara Todras-WhitehillVis mer

Nye Gaza-konvoier forberedes

Minst to nye skip med hjelpeforsyninger til Gazastripen forberedes fra Libanon og Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Minst to nye skip med hjelpeforsyninger til Gazastripen forberedes fra Libanon og Iran. Israel gjentar at skipene vil bli stoppet med makt om nødvendig.

- Vi kan ikke la Gaza bli en iransk havn, sier Israels hærsjef Gabi Ashkenazi i en kommentar til de iranske planene om en konvoi som etter planen skal forlate Iran søndag.

- Vi har rett til å inspisere og forhindre en strøm av våpen inn i Gaza, tilføyde han.

Seiler fra Iran mot slutten av uka Representanter for Irans Røde Halvmåne sa tirsdag at et iransk skip forlater den iranske havnebyen Bandar Abbas i slutten av uka.

Skipet regner med å bruke 14 dager til Gazastripen gjennom Persiabukta, via Aden i Jemen og Rødehavet. Egypt har avvist en anmodning fra Israel om å nekte skipe å seile gjennom Suez-kanalen.

Ifølge Irans Røde Halvmåne har skipet en last på 1.100 tonn, hvorav 500 tonn medisiner og mat.

Den iranske organisasjonens talsmann Abdul Rauf Adibzadeh sier det vil være ti passasjerer om bord i tillegg til mannskapet. Fem er journalister, og fem er hjelpearbeidere fra Røde Halvmåne.

Adibzadeh sa at alle varer om bord er gitt av iranske privatpersoner. Regjeringen har ikke tatt del i planleggingen.

To skip også fra Libanon Libanesiske grupper planlegger å sende to skip til Gazastripen, og et av skipene har fått grønt lys fra libanesiske myndigheter til å forlate libanesisk havn.

Libanons regjering sier at Israel vil bli holdt fullt ansvarlig for det som måtte skje med skipene.

- Israel vil bli holdt ansvarlig for ethvert angrep på Libanon, heter det i uttalelsen.

Fare for konfrontasjon Israels forsvarsminister Ehud Barak har sagt at Israel ville holde Libanon ansvarlig for enhver «voldelige og farlig konfrontasjon» med skip som seiler til Gazastripen fra libanesisk havn.

Talsmann for Irans Røde Halvmåne, Abdul Rauf Adibzadeh, orienterte tirsdag journalister om planene om å sende et iransk skip til Gazastripen.

(NTB)