GOD BØRSDAG: Børsen løftes i dag av nye, store oljefunn i Nordsjøen. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
GOD BØRSDAG: Børsen løftes i dag av nye, store oljefunn i Nordsjøen. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

Nye gigantanslag for oljefunn løfter børsen

Etter en halvtime hadde oljerelaterte aksjer dyttet hovedindeksen opp 0,63 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye gigantanslagene for oljefunnet Avaldsnes i Nordsjøen løfter Oslo Børs fredag formiddag.

På en formiddag da det var røde tall stort sett i hele Europa reagerte oljeaksjer som Statoil, PGS, Det norske oljeselskap, Norsk Hydro, Subsea 7 og Sevan Drilling alle positivt på nyheten fra Lundin om oljefunnet Avaldsnes, noen med langt brattere oppgang enn andre.

Avaldsnes på Utsirahøyden i Nordsjøen har ifølge operatøren Lundin mellom 800 og 1.800 millioner fat utvinnbar olje. Statoil, som er operatør på nabofeltet Aldous, har en eierandel på 40 prosent i begge feltene. Totalt kan det være snakk om opp mot 2,6 milliarder fat utvinnbar olje på de to feltene.

Statoil-aksjen var som vanlig suverent mest omsatt og ble solgt for 3,09 prosent mer enn ved børsens stengetid torsdag. Det norske oljeselskap fosset fram over 10 prosent, mens Sevan Drilling la på seg over 12 prosent. Begge selskapene hadde imidlertid lav omsetning.

Oppturen for oljerelaterte aksjer kommer til tross for en liten nedgang i prisen på både nordsjøolje og amerikansk lettolje.

Mediekonsernet Schibsted, som fredag kunngjorde planer om kostnadskutt og nedbemanning både i Norge og Sverige de neste tre åra, blir straffet med et fall på 2,19 prosent.

(NTB)