Nye gisler i Irak

Minst 22 land er berørt av gisselkrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To pakistanere fryktes kidnappet i Irak. Australia mener at land som Filippinene og Spania har forverret situasjonen ved å gi etter for terrorister. Søndag var det harde kamper i nærheten av Bagdad. Politi og sikkerhetsstyrker skal ha drept 13 væpnede opprørere i kampene, som var noen av de hardeste siden maktoverføringen.

De to pakistanere forsvant trolig fredag på vei mot hovedstaden. Den ene var ingeniør og den andre sjåfør for al-Tamimi-gruppen.

- Vi prøver å få klarhet i saken. Det fryktes at de er kidnappet. Hvis det er tilfelle vil vi gjøre vårt beste for å få dem løslatt, sier en talsmann for det pakistanske utenriksdepartementet.

I løpet av de siste 15 månedene er borgere fra minst 22 land blitt kidnappet i Irak. Noen er ofre for kriminelle gjenger, mens andre er tatt som gisler av grupper med politiske mål.

En egyptisk diplomat ble kidnappet etter et besøk i en moské fredag og det er blitt stilt krav om at Egypt ikke bidrar til å styrke sikkerheten i Irak. Hvorvidt Egypt har gitt løfter om sikkerhetshjelp er omstridt, men saken retter oppmerksomheten mot dilemmaet utenlandske regjeringer står overfor når deres borgere kidnappes.

En gruppe som hevder å være en europeisk gren av al-Qaida, truet lørdag Australia og Italia med angrep dersom de ikke trekker styrkene sine ut av Irak. Australias utenriksminister Alexander Downer mener truslene er et resultat av at Filippinene og Spania har trukket seg ut av Irak.

- Dessverre har disse handlingene oppmuntret terroristene til å komme med nye trusler. Nå er vi utsatt for dem, på samme måte som italienerne, polakkene og bulgarerne, sier Downer.

Filippinene valgte å trekke sine soldater ut av Irak en måned før tiden, for å unngå at gisseltakere drepte en filippinsk sjåfør som ble holdt fanget. Beslutningen ble skarpt kritisert av USA og den midlertidige irakiske regjeringen, som mener væpnede grupper nå vil få inntrykk av at gisseltakningen er en effektiv taktikk.

Den spanske regjeringen, som tidligere i år trakk Spanias kontingent ut av Irak, kom til makten etter terrorangrepet i Madrid 11. mars. Siden statsminister Jose Luiz Rodriguez Zapatero neppe hadde vunnet valget dersom angrepet ikke hadde funnet sted, er tilbaketrekkingen blitt framstilt som et resultat av terroraksjonen.

Zapatero hadde imidlertid i lang tid før valget vært motstander av den spanske deltakelsen i Irak.

Det amerikanske militæret opplyser at irakiske sikkerhetsstyrker drepte 13 opprørere i harde kamper nord for Bagdad søndag. Medlemmer av den irakiske nasjonalgarden og politiet deltok i en militæraksjon sammen med amerikanske styrker, da de ble beskutt av en væpnet gruppe, opplyser major Neal O'Brien. Kampene foregikk i og utenfor byen Buhriz.

- Irakiske sikkerhetsstyrker fulgte de anti-irakiske styrkene inn i byen mens de ble angrepet med håndvåpen og rakettgranater, sier O'Brien. De amerikanske soldatene ga luft- og bakkestøtte til sikkerhetsstyrkene, opplyser han.

Tidligere søndag gjennomførte amerikanske styrker et raid utenfor Mandalay, øst for Baquba og i nærheten av grensen mot Iran. 15 personer ble arrestert i aksjonen, som var rettet mot et skjulested hvor amerikanerne mistenkte at det befant seg medlemmer av gruppen til Abu Mussab al-Zarqawi.

Al-Zarqawi beskyldes for å ha bånd til al-Qaida, og har tatt på seg skylden for en rekke gisselaksjoner og bombeaksjoner i Irak

(NTB)

<B>BLE IKKE OFRET: Angelo de la Cruz snakket fredag med pressen på Filippinene.