Coronavirus i Norge:

Nye grensetall: - Skandale

Helsedirektoratet har offentliggjort et dokument som viser hvor mange som dropper å teste seg ved grensestasjonene. Nestleder Sylvi Listhaug i Fremskrittspartiet omtaler tallene som en skandale.

TESTING: Helsedirektoratet, her ved direktør Bjørn Guldvog, avslører hvor mange som tester seg på grensa. Foto: Terje Pedersen / NTB
TESTING: Helsedirektoratet, her ved direktør Bjørn Guldvog, avslører hvor mange som tester seg på grensa. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 58 200 +466
innlagt 158 -6
døde 517 +6
påvist smittet 93 800 000+733.7K
døde 2 010 000 +14.5K
Se mer

Torsdag ettermiddag offentliggjorde Helsedirektoratet et dokument hvor det går fram hvor mange av dem som ankommer Norge, som ikke tester seg på grensa.

I dokumentet skriver Helsedirektoratet at deres erfaring fra de siste dagene er at det er stor variasjon i hvilken grad de innreisende lar seg teste ved grensepassering.

  • På Gardermoen testes omkring 55 til 70 prosent av dem som ankommer fra utlandet. I tidsperioden 2. til 7. januar ankom 14 826 reisende Gardermoen, men hele 6256 ble ikke testet på flyplassen.
  • Ved de andre flyplassene testes 80 til 100 prosent.
  • Ved de to største grensestasjonene langs vei testes omkring 50 prosent av dem som ankommer Norge fra utlandet. Ved det største passeringspunktet, Svinesund, testes 20 til 30 prosent. Det betyr at andelen som testes på Svinesund er mellom to av ti og tre av ti.
  • Ved havner testes omkring 90 prosent av dem som passerer.

- Skandale

Nestleder Sylvi Listhaug i Fremskrittspartiet (Frp) sier til Dagbladet at det som går fram av dokumentet er et bevis på at opplegget til regjeringen for å forhindre importsmitte ikke har fungert. Hun mener at regjeringen hele tida har vært på etterskudd.

- Regjeringen har forsøkt å skape et inntrykk av at de har innført obligatorisk testing ved grensene. Da er det sjokkerende at bare to av ti som kommer inn over Norges største passeringspunkt på Svinesund blir testet. Også på Gardermoen er andelen som blir testet altfor lav. Fortsatt kan ikke regjeringen svare på når de vil ha på plass et system som sikrer at testingen blir obligatorisk. Det er en skandale, sier Listhaug til Dagbladet og fortsetter:

- Fremskrittspartiet krever at regjeringen umiddelbart får på plass reell obligatorisk testing på grensene. Nå har de to ganger sagt at dette skal innføres. Det holder ikke at de er strenge på papiret når tallenes tale viser en helt annen virkelighet. Det er provoserende at folk sitter hjemme uten å kunne få besøk, mens det ikke er kontroll på importsmitten.

UROLIG PERIODE: Bjørn Guldvog oppdaterer om smittesituasjonen. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Slo alarm

Personer som ankommer Norge og ikke tester seg ved grensa, har mulighet til å teste seg i kommunen hvor de skal oppholde seg i karantenetida innen 24 timer etter ankomst. Men tidligere denne uka slo byrådsleder Raymond Johansen i Oslo alarm om at de ikke har mulighet til å følge opp dem som ikke tester seg ved grensa.

- Det er ikke godt nok at man ikke klarer å stoppe denne lekkasjen. Vi er nødt til få oversikt, for dette holder rett og slett ikke. Vi vet at importsmitte er en betydelig utfordring, men lar likevel reisende gå rett gjennom flyplassen uten å teste seg, sa Johansen til Dagbladet.

Helsedirektoratet opplyser nå at dette gjelder for flere enn Oslo. De skriver at ingen eller bare et fåtall av kommunene har hatt kapasitet til å benytte informasjon fra innreiseregistreringen, noe som innebærer at de verken kan kontrollere gjennomført testing eller at de ankomne går i karantene.

Motsetter

I Helsedirektoratets dokument går det fram at kapasiteten ved flere grensestasjoner har vært for liten til å holdes under én time venting for de ankomne. Det går også fram at kommuner motsetter seg bruk av hurtigtester.

Helsedirektoratet opplyser at kommunene synes at det er mer krevende å bruke hurtigtester enn PCR-tester (vanlige coronatester journ.anm.), og viser til at hurtigtester har lavere treffsikkerhet. De motsetter seg derfor bruk av dem, og viser også til at det av arealmessige hensyn er utfordrende å tilby de testede svar på stedet.

- Kapasiteten er stadig økende, både når det gjelder testing og kontroll av innreiseskjema og dokumentasjon på negativ test før innreise, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Kritiserer testkrav

Av dokumentet går det også fram at Helsedirektoratet er svært kritiske til effekten av krav om attest på negativ test siste 72 timer før man ankommer Norge, eller eventuelt attest på gjennomgått sykdom siste seks måneder.

Dette fordi det er stor usikkerhet til ektheten i attestene, det meldes om et stort antall falske attester og at en tredel av innsamlede PDF-skjemaer for innreiseregistrering har mangelfulle opplysninger. Helsedirektoratet opplyser at politiet ikke kontrollerer utfylling av innreiseskjema på grunn av kapasitetsproblemer.

Bent Høie: - Vær forberedt på forlengede tiltak. Vis mer

Nye tiltak

Som følge av de store utfordringene knyttet til obligatorisk testing, valgte regjeringen onsdag å varsle nye tiltak rettet mot importsmtte. Blant annet oppretter de en telefonsentral som skal ringe dem som ankommer Norge for å følge opp at reglene følges, samt at de lover å oppjustere kapasiteten ved grensestasjonene.

- Vi oppretter et nasjonalt telefonsenter slik at man blir oppringt og spurt om man har testet seg innen 24 timer etter ankomst, og hvor man oppholder seg i karantene. I tillegg tar kommunene stikkprøver og følger opp tips som blir gitt til politiet, som kan medføre ganske saftige bøter, sier justisminister Monica Mæland til Dagbladet.

- Hvem skal ha ansvaret for denne telefonsentralen?

- Det er Helsedirektoratet som skal ha ansvaret for denne telefonsentralen, og de skal ansette 160 medarbeidere, så det er en stor organisasjon som skal på plass for at vi skal kunne kontakte alle reisende direkte via telefon og følge opp at reglene følges.

- Hvor raskt vil dere styrke testkapasiteten slik at dere kan fjerne muligheten for å teste seg innen 24 timer etter ankomst til Norge?

- Nå er det slik at vi fikk råd om å innføre obligatorisk testing på grensa 29. desember, og allerede 2. januar så hadde vi opprettet både grensekontroll og testfasiliteter på en rekke av de mest besøkte ankomststedene. Nå samarbeider vi med kommunene for å få opp kapasiteten, men dette må ikke gå på bekostning av at de også skal ha testtilbud i kommunene. Dette jobber vi med, og jeg kan ikke tidfeste når det er klart, men målet er at vi skal få testet alle ved ankomst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer