«Nye» Greta: - Hvordan kunne du stikke av til Hawaii?

Australias statsminister fikk veggmaleri med «God krise» i julegave.

TOTALSKADD: Hundrevis av hjem har gått tapt etter skogbrannen som herjer i delstaten New South Wales og andre steder i Australia. Nå tallfester myndighetene skogbrannene til rundt 200 i antall. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag avbrøt Australias statsminister Scott Morrison (51) sin og familiens «hemmelige» juleferie på Hawaii for å slokke branner i hjemlandet - bokstavelig talt.

Mens brannkrisen øker med rundt 200 skog- og utmarksbranner spredt over store deler av landet, lovet statsministeren på julaften at alle statsansatte får fire ukers vanlig lønn hvis de prøver å slokke brann istedenfor sine ordinære jobber.

Foreløpig er åtte mennesker registrert døde i brannene, blant dem to brannmenn. Ingen har en samlet oversikt over nedbrente hus og antall hjemløse.

Under den store julefestdagen i Australia, første juledag, måtte den hjemvendte statsministeren tåle innslag av bitende satire - blant annet et stort veggmaleri i Sydney sentrum.

JULEHILSEN: Den hjemvendte statsministeren Scott Morrison dukket opp på dette veggmaleriet ui Sydney første juledag. Kunstneren heter også Scott, med Marsh til etternavn. Foto: Steven Saphore, AAP Images/AP/NTB Scanpix.
JULEHILSEN: Den hjemvendte statsministeren Scott Morrison dukket opp på dette veggmaleriet ui Sydney første juledag. Kunstneren heter også Scott, med Marsh til etternavn. Foto: Steven Saphore, AAP Images/AP/NTB Scanpix. Vis mer

Der hilser statsministeren «God krise», kledd i oppkneppet hawaii-skjorte.

Juleregn hjalp ikke

Julaften kom det spredte regnskyll i brannområdene, opptil 56 millimeter. Regnvannet kom som manna for folk og dyr, men var ikke massivt nok til å redusere omfanget av brannene.

Og varmebølgen fra ørkenliknende områder i innlandet er på vei til sør- og østkysten kommende helg med temperaturer opp mot 45 grader.

Kritikken har økt massivt i hjemlandet etter Morrison dro på ferie midt under den verste brannkatastrofen i Australias historie.

Og statsministerens eget kontor har kastet bensin på bålet ved å nekte å opplyse hvor sjefen er på ferie, og når han kommer hjem.

Etter hvert har det dukket opp selfies i australske medier der andre landsmenn på juleferie skåler med statsministeren på Hawaii.

Søndag holdt statsminister Morrison en pressekonferanse der han beklaget overfor de av det australske folk som føler seg støtt at han dro på ferie under brannen.

Lovet barna ferie

- Folk vil forstå at jeg måtte holde løftet til barna mine om juleferie, forklarte statsministeren om hvorfor han dro fra hjemlandet mens brannene økte.

Scott Morrison og kona har to døtre.

Den utløsende årsaken til at juleferien ble avbrutt, var ifølge Morrison at to frivillige brannmenn fredag mistet livet i kampen mot røyk og flammer.

Han har heller ikke unngått å registrere fra Hawaii de økende protestene på hjemmebane mot at han var nettopp der.

SLUTT PÅ HAWAII-FERIE: Australias statsminister Scott Morrison besøker brannmannskap i Sydney søndag. Foto: Joel Carrett, AAP Image/Reuters/NTB Scanpix.
SLUTT PÅ HAWAII-FERIE: Australias statsminister Scott Morrison besøker brannmannskap i Sydney søndag. Foto: Joel Carrett, AAP Image/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Det toppet seg torsdag da flere hundre mennesker demonstrerte utenfor Morrison-familiens ferietomme hus i bydelen Kirribilly i Sydney med plakater og slagord.

Australias Greta

Oppmerksomheten i hjemlige medier fikk 13 år gamle Isolde Raj-Seppings. I Greta Thunberg-stil stilte 13-åringen, med kallenavnet Izzy, de klimakritiske spørsmålene til statsministeren og regjeringen.

PROTESTERTE MOT STATSMINISTERENS FERIE: 13 ÅR gamle Izzy har fått stor oppmerksomhet i Australia for demonstrasjonen mot at statsministeren dro på ferie mens brannene raser. Foto: Steven Saphore, EPA/NTB Scanpix.
PROTESTERTE MOT STATSMINISTERENS FERIE: 13 ÅR gamle Izzy har fått stor oppmerksomhet i Australia for demonstrasjonen mot at statsministeren dro på ferie mens brannene raser. Foto: Steven Saphore, EPA/NTB Scanpix. Vis mer

Budskapet på plakaten hun bar i demonstrasjonen med direkte henvendelse til statsministeren var følgende:

«Se hva du har etterlatt til oss. Se på oss når vi bekjemper det. Se oss vinne».

Den australske avisa The Guardian ba Izzy skrive et mer utfyllende innlegg om sin harme mot statsministeren, skogbrannene og sitt klimaengasjement.

Og der spisser hun budskapet i kjente Greta Thunberg-termer, uten at hun nevner Årets navn i magasinet Time.

Om motivasjonen for hvorfor hun drar med seg faren på en times busstur på en av de varmeste dagene i Australias historie (varmerekord på 41,9 grader satt dagen før), skriver 13-åringen:

KLIMASTREIKENS MOR: Da Greta Thunberg droppet skolen og satte seg ned foran Riksdagen, våknet hele verden. Video: AP, NTB og Dagbladet. Vis mer

- Med hodet i sanden

- Våre politikeres fornektelse og passiviteten til vår regjering og vår statsminister. Deres fornektelse har gått altfor langt. Jeg er lei, lei av løgnene og feilretningen. Jeg er lei av å se framtida til mine venner, min familie og meg selv brenner rett foran øynene våre. Hvordan våger Scott Morrison å stikke unna til Hawaii midt i Australias krise? Det vi trenger er en statsminister som erkjenner at dette ikke er en vanlig brannsesong. Grunnen til dette er klimaendringer. Liv og hjem forsvinner mens Morrison ligger på en tropisk strand med hodet i sanden.

13-åringens budskap og konfrontasjon med statsministeren har vært en snakkis i tradisjonelle australske medier og sosiale medier de siste dagene.

Ingen endringer

Statsminister Scott Morrison avviste på en pressekonferansen at skogbrannene skyldes klimaendringer.

- Det kan være en av mange faktorer, sa han.

Morrison la til at det ikke er planer i hans regjering om å endre kurs for Australia i klimaspørsmål.

I løpet av helgen er en hel landsby 120 kilometer fra storbyen Sydney lagt i aske og ruiner.

Hele landsbyen brant

- Her er det ikke mye igjen, sa først delstatsministeren i New South Wales tidlig om tilstanden i Balmoral.

150 HUS: 400 beboere er hjemløse etter at hele landsbyen Balmoral 150 kilometer sørvest for Sydney er tatt av flammene. Foto: Peter Parks, AFP/NTB Scanpix.
150 HUS: 400 beboere er hjemløse etter at hele landsbyen Balmoral 150 kilometer sørvest for Sydney er tatt av flammene. Foto: Peter Parks, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- Her er det ingenting igjen, konkluderte brannsjefen i distriktet litt seinere.

Ifølge avisa Sydney Morning Harald var det rundt 150 hus og 400 beboere i Balmoral. Alle skal ha kommet seg unna flammene.

I utkanten av en annen storby, Adelaide 1 400 kilometer vest for Sydney, har minst 74 hus brent ned. Og første juledag har brannene økt i omfang.

VIL IKKE MØTE TRUMP: På tross av at klimaaktivist Greta Thunberg ikke ønsket å møte president Donald Trump under FN-møtene i New York, skjedde dette. Nå deles øyeblikket på Twitter i stor fart. Video: AP / Twitter Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer