Nye harde kamper i Kosovo

Styrker fra den jugoslaviske hæren ble i dag satt inn i nye kamper rundt landsbyen Racak, der minst 45 kosovoalbanere ble massakrert før helgen. Serbias president anklager lederen for OSSE-observatørene for å «fabrikkere løgnhistorier og beskytte terrorister».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serbisk politi innkalte i ettermiddag forsterkninger fra hæren da kamper på nytt brøt ut i området nær landsbyen Racak i det sørlige Kosovo. Et pansret personellkjøretøy og en lastebil full av soldater kjørte gjennom Stimlje på vei mot Racak, en kilometer unna.

Deretter fulgte fire pansrede kjøretøyer fra spesialpolitiet. Det ble skutt over hodene på både internasjonale observatører, journalister og vanlig politi. Tidligere på dagen var det også sendt pansrede kjøretøyer til landsbyen.

Skyting kunne høres fra begge sider av landsbyen, der de massakrerte kosovoalbanerne er lagt i moskeen dekket med håndklær. Internasjonale representanter fastslo i går at de døde var drept av serbisk politi.

Trukket ut

Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) var tidligere i dag i Racak i et håp om å kunne hindre utbrudd av nye kamper. Men de måtte trekke seg ut da det brøt ut skyting fra stillinger det serbiske politiet litt før hadde inntatt på en høyde i nærheten.

Jugoslavisk politi hadde tidligere avvist en anmodning fra OSSE-observatørenes nestkommanderende, den britiske generalmajoren John Drewienkiewicz, om ikke å sende politiet inn i landsbyen.

- Dette betrakter jeg som en meget provoserende handling fra jugoslaviske myndigheters side, sa Drewienkiewicz.

Journalister og observatører måtte søke dekning da flere skudd traff veien rett utenfor politistasjonen i Stimlje. Det ble skutt både med bombekastere og maskingeværer, og kampene varte i en halv time.

En offisiell erklæring fra serbisk politi i går gikk ut på at politiet var blitt angrepet av den kosovoalbanske geriljaen, hadde slått angrepet tilbake og drept «flere titalls terrorister».

I dag fulgte Serbias president Milan Milutinovic opp med voldsomme anklager mot lederen for OSSE-observatørene, William Walker. Walker «fabrikkerer serier av løgner og beskytter terrorister», sa Milutinovic, en nær alliert av Jugoslavias president Slobodan Milosevic, i en erklæring.

(NTB)

<B>MASSAKRERT:</B> I helga ble 45 mennesker skutt ned og drept i en liten landsby i Kosovo. I dag fortsatte kampene - like i nærheten av gårsdagens massakre.