Coronaviruset:

Nye hastetiltak legges fram lørdag

Fredag kveld jobbes det på spreng med å fastsette de nye og strenge tiltakene som skal gjelde i hovedstadsområdet, etter utbruttet av den britiske mutasjonen i Nordre Follo kommune.

NYE TILTAK LØRDAG. Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil lørdag legge fram hvilke tiltak som blir innført i Oslo-regionen. Foto: Lise Åserud / NTB
NYE TILTAK LØRDAG. Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil lørdag legge fram hvilke tiltak som blir innført i Oslo-regionen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 69 100 +390
mutantsmittet892
døde 620 +12
påvist smittet 112 000 000+387.9K
døde 2 490 000 +11.3K
Se mer

Regjeringen har fredag kveld fått oversendt anbefalingene fra Helsedirektoratet og FHI, og tiltakene vil bli lagt fra på en digital pressekonferanse lørdag morgen klokka 9.

Dette får Dagbladet bekreftet fra regjeringen.

Tilitakene legges fram digitalt fordi helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er på Vestlandet i helgen.

Strammer inn

Etter at en mutert virusvariant ble oppdaget i Nordre Follo tidligere i dag, har myndighetene sett behov for å komme med ytterligere innstramminger i tiltakene. Fredag kveld melder kommunen at det totalt er bekreftet seks tilfeller av mutanten. Det fryktes imidlertid at viruset allerede har spredt seg i flere uker, og det er ikke oversikt over situasjonen.

MUTERT VIRUS: Raymond Johansen, Byrådsleder i Oslo, sier det må innføres nye drastiske tiltak. Helseminister Bent Høie sier disse kan komme i løpet av fredag 22. januar. Video: Dagsnytt18, NRK Vis mer

Rådene til Bent Høie og co. fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er samstemt, etter hva Dagbladet forstår.

Helsedirektoratet har anbefalt at de nye tiltakene skal gjelde i Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våker, i tillegg til Nordre Follo.

- Folk i kommunene rundt Nordre Follo må være forberedt på noen dager med vesentlig mindre kontakt med andre og redusert reising over kommunegrensene, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

DØDELIG: Statsminister i Storbritannia Boris Johnson utrykket bekymring over den nye varianten av Covid 19. Video: AP Vis mer

Kan bli strengt

Etter det NRK erfarer, vurderer myndighetene fredag kveld den strengeste nedstegningen av Oslo siden pandemiens start 12. mars i fjor.

- Situasjonen er veldig uavklart. Vi har tidligere påvist det muterte viruset flere steder, men det er fra personer som har reist fra Storbritannia. Nå har man ikke klart å spore det tilbake til Storbritannia, og det betyr at det sannsynigvis har spredt seg en del, i hvert fall i Nordre Follo kommune, sier Nakstad til Dagbladet TV fredag kveld.

Han forteller at Helsedirektoratet allerede seint torsdag kveld, etter at de hadde fått beskjed om analysene fra Nordre Follo, startet med å jobbe fram de nye tiltakene.

Status vaksinasjon Full oversikt

298 742 (5.6%)i Norge har fått dose nr 1
104 343 (1.94%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer