Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye Hercules-fly - og det skal skje raskt

Minst en halv milliard pr. fly. De gamle er 38 år og har begynt å ruste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagens dyreste svar i Stortingets spørretime: forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen lover at Forsvaret skal skaffe fire nye Hercules-fly. Og det skal skje fort. Den opprinnelige planen har vært å fornye flyparken i 2012.

De seks Hercules-flyene som Forsvaret har nå, er 38 år gamle og har begynt å ruste.

En ny Hercules koster minst en halv milliard kroner.

Det var Fremskrittspartiets medlem av forsvarskomiteen, Per Roar Bredvold, som ville vite hva som skjer med Forsvarets fraktfly etter en flere år lang debatt om det er billigst å kjøpe nytt, pusse opp de gamle eller leie.

Og Bredvold var positivt overrasket over svaret. Hans parti har lenge tatt til orde for at det er like greit å skaffe nye.

Hurtiganskaffelse

Regjeringen har vedtatt å utrede muligheten for hurtiganskaffelse av inntil fire Hercules-fly. Slik var forsvarsministerens formulering, i følge departementets egen presseavdeling. Med anskaffelse mener forsvarsministeren kjøpe, lease eller leie - nytt eller brukt.

- Jeg regner med at flyene blir kjøpt utenom det ordinære forsvarsbudsjettet, sier Bredvold til Dagbladet.no.

 ALLTID BEREDT:  Nå er bare to av Forsvarets seks Hercules-fly på norsk jord. Der fire andre er hos Lockheed i Canada til bytte av ytterving og annen service. Foto: Forsvaret.
ALLTID BEREDT: Nå er bare to av Forsvarets seks Hercules-fly på norsk jord. Der fire andre er hos Lockheed i Canada til bytte av ytterving og annen service. Foto: Forsvaret. Vis mer

Bytting av ytterving på de seks veteranflyene av modellene C-130 E og C-130 H kom med i årets forsvarsbudsjett. Rustproblemene ble oppdaget etter at budsjettet ble vedtatt, sa forsvarsministeren i Stortinget i dag.

Bare ett operativt

De seks Hercules-veteranene skal likevel pusses opp. Fire av dem er allerede på plass i Canada for nok en oppgradering og et femte er på vei. Dermed er bare ett av flyene operative i Norge.

Forsvarsministeren pekte i Stortinget i dag på at Norges internasjonale operasjoner er en av grunnene til at Forsvarets transportkapasitet må tilbake til gammelt nivå, for eksempel hvis Norge blir kalt til internasjonale styrker i Sudan.

Det er amerikanske Lockheed Martin som produserer Hercules. Den nye modellen heter C-130 J.

- Fabrikknye fly koster mellom 600 og 700 millioner kroner, avhengig av serviceavtaler. Og bestillingstiden er nok et år, sier Frps Per Roar Bredvold i forsvarskomiteen.

GLIDEFLUKT: Forsvarets seks Hercules C-130 E og H har vært på vingene i 38 år. Dette arkivbildet er fra 1994.
FLYKTNINGER: Transport av flyktninger er en del av Hercules-flyenes lange historie i Forsvarets tjeneste.
TSUNAMI-HJELP: Hjelp og utstyr etter tsunami-katastrofen i Thailand julen 2004 ble fraktet med velbrukt Hercules fra Forsvaret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!