Nye høyder i Dresden

Vannstanden i elva Elben nådde et nytt rekordnivå i den tyske byen Dresden natt til fredag, og til forskjell fra «syndfloden» i 1845 viser vannmassene ingen tegn til å avta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 5 fredag morgen var vannstanden i elva på 8,85 meter, opplyste miljøkontoret i delstaten Sachsen. Dermed er den historiske rekorden fra flomkatastrofen i 1845 overgått. Den gang nådde elva toppen på 8,77 meter før den avtok igjen. Dersom vannmassene når opp i ni meter, vil det flyte over de høyeste demningene som beskytter byen Dresden. Flere bydeler som har vært ansett som flomsikre, vil da bli oversvømt. Det inkluderer gamlebyen med sine historiske bygninger.

Da mørket falt torsdag kveld, ble 30.000 mennesker evakuert fra to forsteder til Dresden, Pirna og Heidenau. Ytterligere 35.000 mennesker i Bitterfeld og Magdeburg i nabodelstaten Sachsen-Anhalt, står klar til å forlate hjemmene sine dersom vannmassene skulle nå dem.

Uhyggelig stemning

Til sammen tre sykehus i Dresden er nå evakuert. Totalt 1.500 pasienter er blitt transportert ut av byen med militærfly, i det som omtales som den største evakueringen med militære fly i etterkrigstiden. Pasientene er fraktet så langt bort som til Berlin og Köln.

Sentrum av byen var natt til torsdag uten strøm og gass. De mørklagte gatene ga en uhyggelig stemning i gatene.

- Det er spøkelsesaktig og skremmende, sier Falk Herrgott, som bor i byen.

- Det er trist det som skjer med byen vår, men slik er naturen. Den viser hvor uviktige vi er, mener han.

Frivillige arbeidet bare med lyset fra lommelykter med å lempe sandsekker for å beskytte sentrum av byen, som nærmest ble bombet sønder og sammen under annen verdenskrig.

- Det verste gjenstår

En etter en har demningene som beskytter byen vist seg å være for lave for den oversvømte Elben. TV-selskapet N-TV meldte sent torsdag kveld at enda et dike brast for vannmassene, som strømmet inn i en del av Dresden. Ekspertene advarte om at det verste enda gjenstår, fordi toppen av vannmengdene fortsatt befinner seg høyere opp i elva, inne i nabolandet Tsjekkia.

Mens Dresdens innbyggere kjempet mot katastrofen, er vannmassene merkelig nok blitt en slags turistattraksjon for folk fra områder som ikke rammet. I høyereliggende strøk av byen var ølserveringsstedene åpne, og folk nøt sensommeren som om alt var normalt.

Kjemisk industri

Men frykten spredte seg blant beboere nedover elva, til den sentrale delen av Elben-dalen der flomtoppen er ventet først onsdag.

I Bitterfeld, nordvest for Dresden, gikk en sideelv til Elben over sine bredder og truet med å oversvømme et område som huser 350 kjemiske industribedrifter. Vannstanden i elven Mulde i nærheten har sunket siden torsdag, etter at en demning brast og vannet strømmet inn i en åpen gruve. Miljøministeren i Sachsen-Anhalt, Petra Wernicke, sa det var for tidlig å si noe om flomvannet vil oversvømme industriparken. Miljøvernere er bekymret for at miljøgifter skal lekke ut.

Vender hjem

Mens det østlige Tyskland kjempet mot vannmassene, kunne de aller første evakuerte fra Tsjekkias hovedstad Praha vende hjem torsdag kveld. Flomvannet nådde aldri fram til nabolaget deres. De var de første av byens 45.000 evakuerte som fikk lov til å dra hjem.

Men byens borgermester, Igor Nemec, ba folk være tålmodige. Beboerne i de hardest rammede områdene vil ikke kunne reise hjem på flere uker, sa han.

Andre sentraleuropeiske byer var i beredskap av frykt for at de enorme vannmengdene skal innta deres gater. Myndighetene i Slovakias hovedstad Bratislava og Ungarns hovedstad Budapest sa de overvåket situasjonen nøye.

NTB

HISTORISK FLOMNIVÅ: Pillnitz-palasset i Dresden står delvis under vann mens vannstanden i elva Elben fortsetter å stige.