Nye Iran-bilder øker krigsfrykten

Nye satellittbilder som viser at Iran utvider og forsterker sine atomanlegg i Natanz og Isfahan, øker nå krigsfrykten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): At Iran insisterer på å fortsette sitt atomprogram, har skapt frykt for at landet vil være i stand til å bygge en atombombe. Ali Larijani, en sentral mann i Irans atomprogram, aviser kravet om å stoppe atomprogrammet og sier at man ikke vil gjenta andre lands feil. Irans påstander om at de nå er i stand til å anrike uran, har satt fart i frykten for at oljestaten skal bygge en bombe som kan ødelegge Israel. Iran på sin side har hele tiden hevdet at landet bare vil produsere atomkraft til fredelige formål.

Under jorda

Av de nye satellittbildene som ble offentliggjort i USA i går, ser det ut som at anlegget i Isfahan er blitt utvidet med et anlegg under jorda. Anlegget i Natanz, hvor det anrikes uran, ser ut til å ha blitt forsterket, går det fram av rapporten skrevet av USA-baserte Institute for Science and International Security (Isis).

Avsløringene øker spekulasjonene i USA om at myndighetene planlegger et angrep for å ødelegge atomanleggene.

-  Iran har gjort store anstrengelser for å skjule sine atomressurser, men snakket om å ødelegge Irans atomprogram er tull, sier tidligere FN-inspektør David Albright til nyhetsbyrået Reuters.

Albright er medforfatter av rapporten, hvor det konstateres at det blir vanskeligere å ødelegge atomanlegg dersom Iran bygger de under jorda.

I Isfahan er det også bygget en ny tredje tunnelinngang. Dette tyder, ifølge rapporten, på at det enten er bygget et nytt anlegg under jorda, eller at det eksisterende anlegget er utvidet.

Iran nekter nå FNs atominspektører adgang til anlegget i Natanz. De nye satellittbildene viser at anlegget der er blitt stadig mer tildekket av jord og sement siden satellittbildene fra 2002. Anlegget ligger trolig nå åtte meter under jorda.

 VIL LIDE MARTYRDØDEN: Iranske menn som vil utføre selvmordsaksjoner mot Israel fyller ut nødvendige papirer i Irans hovedstad Teheran. Foto: Scanpix
VIL LIDE MARTYRDØDEN: Iranske menn som vil utføre selvmordsaksjoner mot Israel fyller ut nødvendige papirer i Irans hovedstad Teheran. Foto: Scanpix Vis mer

Direkte diplomati

I USA ønsker nå både demokratene og republikanerne at USA trapper opp diplomatiske forhandlinger med Iran og ikke overlater initiativet til Europa. Mens utenriksminister Condoleezza Rice nå klargjør mulige sanksjoner, sier republikanernes Richard Lugar at USA må få i gang direkte samtaler med Iran og legge sanksjonene på is.

28. april er fristen Sikkerhetsrådet har gitt Iran.

Mens frykten for krig øker, stiger prisene på olje. I går var den oppe i 70 dollar fatet.

HØYT SPILL: President Mahmoud Ahmadinejad.